Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem / Pumpkin soup with chicken and orzo

Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem / Pumpkin soup with chicken and orzo

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem / Pumpkin soup with chicken and orzo"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś kolejna, po wersji azjatyckiej, propozycja zupy dyniowej, tym razem bardziej tradycyjna. Bardzo aromatyczna zupa-krem z dyni, pomidorów podana z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem, przygotowana w szybkowarze, w związku z czym jest superszybka w wykonaniu. Odkryłam jego zalety całkiem niedawno, gdyż dostałam go w prezencie urodzinowym od rodziców mojej połówki i gwarantuję, że na przepisie na zupę się nie skończy:). Podam też normalny czas gotowania dla osób nieposiadających szybkowaru. Polecam!

Scroll down for English

Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem

(4-5  porcji)

Składniki:

  • 700 g świeżej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę selera
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę  marchewki
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 400 g (1 puszka), krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/8 łyżeczki chilli w płatkach (lub mielonego)
  • 1/4 łyżeczki najlepiej świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki najlepiej świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu, gotowanego (lub innego ulubionego w odpowiedniej ilości)
  • 1 szklanka kurczaka ugotowanego lub usmażonego i pokrojonego w kostkę (lub więcej zgodnie z upodobaniami)
  • 1/2 do 1 szklanki śmietanki 18 % (zgodnie z upodobaniami)
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. W garnku szybkowaru roztop na średnim ogniu masło. Włóż cebulę , seler, marchew i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę, po czym wlej bulion z kurczaka, pomidory i włóż dynię. Dopraw chilli, pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. Zamknij pokrywkę szybkowaru, ustaw go na wysokie ciśnienie i czas aktywnego gotowania pod ciśnieniem 10 minut (liczony bez nagrzewania się). Jeżeli nie posiadasz szybkowaru, gotuj zupę na średnim ogniu przez 30 minut, lub do miękkości warzyw.
  3. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładkie puree, ja robię to bezpośrednio w garnku. Gotując na małym ogniu dodaj kurczaka, makaron,śmietankę, gotuj aż kurczak będzie odpowiednio ciepły. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  4. Rozlej do miseczek i udekoruj szczypiorkiem i śmietanką.
Smacznego!

English version

Pumpkin soup with chicken and orzo

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 700 g of fresh pumpkin or butternut squash (peeled, and cubed)
  • 3 tablespoons butter
  • 1/2 cup onions, diced
  • 1/2 cup celery, diced
  • 1/2 cup carrots, diced
  • 1 garlic clove, minced
  • 800 ml chicken stock
  • 400 g (1 can) diced tomatoes with juice
  • 1/2 teaspoon italian seasoning
  • 1/8 teaspoon dried red pepper flakes
  • 1/4 teaspoon freshly ground black pepper
  • 1/8 teaspoon freshly grated nutmeg
  • 1 cup orzo, cooked
  • 1 cup chicken, cooked and diced
  • 1 to 1/2 cup half and half
  • green onion tops, sliced very thin (save for garnish)

Preparation:

  1. Melt butter in pressure cooker pot. Sauté onions, celery, and carrots. Add garlic, stir briefly and add chicken stock, tomatoes and squash. Season with red pepper flakes, pepper and nutmeg.
  2. Select high pressure and 10  minutes cook time (active), or cook for 30-40 min without pressure cooker.
  3. Puree until mixture is very smooth. Simmer and add chicken, orzo, and half and half and heat until chicken is heated. Season with salt and pepper if necessary.
  4. Serve garnished with thinly sliced green tops of onions and a swirl of half and half.
Enjoy!

Share the post "Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem / Pumpkin soup with chicken and orzo"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, dynia, kurczak, makaron, mięso, obiad, pomidor, przystawka, szybkowar, zupa

« Burrito śniadaniowe / Breakfast burritos
Ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią / Roasted pumpkin and three cheeses ravioli with crispy sage butter »

Trackbacks

  1. Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock | karmelowy pisze:
    30 kwietnia 2014 o 09:38

    […] się za niego jak pies do jeża. Na blogu opublikowałam dopiero jeden przepis z jego użyciem – zupę dyniową z kurczakiem i makaronem, jednak mam nadzieję, że przekonam się do niego w szerszym zakresie. Jest jednak przepis, dla […]

    Odpowiedz
  2. Pumpkin Recipes | Instant Pot Resources pisze:
    28 sierpnia 2017 o 02:01

    […] Pumpkin Soup w/Chicken & Orzo […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kaczka-pieczona-z-ziemniakami-i-figami-Roasted-duck-with-potatoes-and-figs

Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs

Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera

Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella

Drożdżówka z serkiem, morelami i kruszonką / Apricot cream cheese babka with streusel

Ciasteczka walentynkowe

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress