Nie ma chyba nic gorszego jak chrzęst niedomytego piasku w zębach z grzybów podczas pysznego obiadu, bolą mnie zęby na samo wspomnienie 😛 Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj niezawodny sposób na szybkie, a co najważniejsze skuteczne oczyszczenie kurek, który stosuję już od wielu lat. Już nie pamiętam gdzie go znalazłam ale zapewniam, że to działa. Inne grzyby zdecydowanie łatwiej oczyścić gdyż są bardziej mięsiste, poza tym moczenie w wodzie na pewno im nie posłuży. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Jak oczyścić kurki
(500 g)
Składniki:
- 500 g kurek świeżych
- 1 litr wrzątku
- 2-3 łyżki soli
Przygotowanie:
- Wlej do dużej miski wodę, wmieszaj sól a po jej rozpuszczeniu wsyp kurki.
- Całość mieszaj aż zobaczysz że cały brud opadł na dno naczynia, po czym przełóż kurki do cedzaka i przelej zimną wodą z kranu.
- Oczyść ewentualne zabrudzenia na nóżkach grzybów i gotowe! 🙂
English version
How to clean chanterelles
(500 g)
Ingredients:
- 500 g of fresh chanterelles
- 1 liter of boiling water
- 2-3 tablespoons of salt
Preparation:
- Pour water into a large bowl, stir in salt and add chanterelles.
- Mix until all the dirt fell on the bottom of the bowl, transfer mushrooms with slotted spoon to the colander and rinse with cold water.
- Clean any dirt on stems and enjoy! 🙂
Pati says
Temat dla mnie aktualny, bo dzisiaj przygotowuję danie z kurkami. Dzięki i pozdrawiam 🙂
Dzi says
Ten sposób na pewno przyśpieszy cały proces, trzymam kciuki:)