Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles

Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles"

  • Facebook
  • X

Nie ma chyba nic gorszego jak chrzęst niedomytego piasku w zębach z grzybów podczas pysznego obiadu, bolą mnie zęby na samo wspomnienie 😛 Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj niezawodny sposób na szybkie, a co najważniejsze skuteczne oczyszczenie kurek, który stosuję już od wielu lat. Już nie pamiętam gdzie go znalazłam ale zapewniam, że to działa. Inne grzyby zdecydowanie łatwiej oczyścić gdyż są bardziej mięsiste, poza tym moczenie w wodzie na pewno im nie posłuży. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English 

Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles

Jak oczyścić kurki

(500 g)

Składniki:

  • 500 g kurek świeżych
  • 1 litr wrzątku
  • 2-3 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Wlej do dużej miski wodę, wmieszaj sól a po jej rozpuszczeniu wsyp kurki.
  2. Całość mieszaj aż zobaczysz że cały brud opadł na dno naczynia, po czym przełóż kurki do cedzaka i przelej zimną wodą z kranu.
  3. Oczyść ewentualne zabrudzenia na nóżkach grzybów i gotowe! 🙂

Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles

English version

How to clean chanterelles

(500 g)

Ingredients:

  • 500 g of fresh chanterelles
  • 1 liter of boiling water
  • 2-3 tablespoons of salt

Preparation:

  1. Pour water into a large bowl, stir in salt and add chanterelles.
  2. Mix until all the dirt fell on the bottom of the bowl, transfer mushrooms with slotted spoon to the colander and rinse with cold water.
  3. Clean any dirt on stems and enjoy! 🙂

Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles

Share the post "Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik Tagged With: grzyby, kurki, poradnik

« Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli
Kurczak z sosem jagodowym / Chicken with blueberry sauce »

Comments

  1. Pati says

    27 lipca 2016 at 09:44

    Temat dla mnie aktualny, bo dzisiaj przygotowuję danie z kurkami. Dzięki i pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    27 lipca 2016 at 09:59

    Ten sposób na pewno przyśpieszy cały proces, trzymam kciuki:)

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    9 sierpnia 2017 o 09:40

    […] Doskonałe na obiad po zapracowanym dniu kiedy rodzinka czeka głodna  Przypominam też mój sposób na szybkie oczyszczenie kurek, który zawsze się sprawdza, dzięki czemu przygotowanie tego dania to kwestia maksymalnie 30 […]

    Odpowiedz
  2. Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    27 sierpnia 2018 o 10:16

    […] 250 g kurek, oczyszczonych […]

    Odpowiedz
  3. Zupa kurkowa / Chanterelle soup - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    16 października 2018 o 12:55

    […] 350 g kurek, oczyszczonych […]

    Odpowiedz
  4. Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    13 sierpnia 2019 o 10:13

    […] g kurek, oczyszczonych (mogą być […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem

Tajski-makaron-z-kurczakiem-Thai-noodles-with-chicken

Tajski makaron z kurczakiem / Thai noodles with chicken

Latwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin

Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad

Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress