Czasami są takie dni kiedy nie mamy ochoty stać nad garami, a rodzinka głodna. W takich chwilach takie proste i szybkie przepisy są na wagę złota! Dziś proponuję chrupiące tortille nadziane dużą ilością wołowiny i sera, które z pewnością nasycą i zachwycą smakiem całą rodzinę. Jeżeli lubisz tego typu dania polecam także wersję z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem i z kaczką w sosie bbq. Pyszny obiad w kilka chwil, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Szybka quesadilla z wołowiną
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka musztardy
- ½ szklanki ketchupu
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- miękkie masło
- 200-250 g ulubionego sera żółtego, startego na tarce
- 8 dużych tortilli pszennych
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż wołowinę wraz z cebulą i podsmaż do zarumienienia. Odlej tłuszcz z patelni jeśli się go za dużo wytopi.
- Dodaj musztardę, ketchup, brązowy cukier i chili i gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Wysmaruj masłem wszystkie tortille po jednej stronie.
- W celu przygotowania quesadilli, umieść jedną tortillę masłem do dołu na patelni lub patelni grillowej, posyp serem wyłóż 1/4 wołowiny i na koniec ponownie posyp serem i połóż na wierzch drugą tortillę masłem do góry. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia, przełóż ostrożnie na drugą stronę i ponownie podsmażaj do zarumienienia.
- Podawaj natychmiast gdy ser jest pyszny i ciągnący.
Smacznego!
English version
Easy beef quesadilla
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g ground beef
- 1 onion, diced
- 1 tablespoon mustard
- ½ cup ketchup
- 1 tbsp brown sugar
- salt, pepper
- 1 tsp ground chilli pepper
- softened butter
- 200-250 g shredded cheese
- 8 large trortillas
Preparation:
-
Heat large pan over meium heat, add ground beef with onion and cook until browned. Drain off any grease.
-
Add mustard, ketchup, brown sugar and chilli and cook for 5 minutes. Season with salt and pepper to taste.
-
Spread butter on one side of each tortilla.
-
To assemble quesadillas, place one tortilla, butter side down, onto griddle or skillet. Sprinkle with cheddar cheese, then spread 1/4 fourth of the beef mixture, and then top with more shredded cheese. Place another tortilla on top, butter side up. Cook over medium heat until browned, carefully flip over and cook other side until browned.
-
Serve immediately!
Enjoy!
Casablanca says
Wygląda smacznie, koniecznie musimy spróbować!