Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Udało mi się upolować jeszcze w sklepie kurki, postanowiłam więc wykorzystać je w bardzo klasyczny sposób na szybki obiad w tygodniu. Ulubiony makaron, śmietankowy sos z wieprzowiną i kurkami na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Kurki można swobodnie zastąpić innymi ulubionymi grzybami, które akurat są w sezonie lub zwyczajnie pieczarkami. Polecam ten przepis nawet tym najbardziej niedoświadczonym w kuchni, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 600 g schabu pokrojonego w paseczki lub kostkę
  • 400 g oczyszczonych kurek, większe przekrojone na połówki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso, podsmaż do ładnego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem po czym przełóż na talerz.
  3. Dodaj do patelni masło, włóż cebulę wraz z kurkami i podsmaż do zeszklenia cebuli.
  4. Wlej do patelni wino i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym wlej śmietankę i dodaj mięso. Doprowadź do wrzenia i dopraw sokiem z cytryny i solą i pieprzem do smaku.
  5. Wmieszaj do sosu makaron i podawaj danie posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

English version

Pork and chanterelle pasta

(4 servigs)

Ingredients:

  • 250 g favorite pasta
  • 600 g pork loin cut into strips or cubes
  • 400 g chanterelles, cleaned,  larger cut in half
  • 2 tablespoons clarified butter
  • 1 onion, diced
  • 2 tablespoons of oil
  • 3/4 cup double cream
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1 tablespoon chopped chives
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Cook the pasta according to the package directions, drain and set aside.
  2. In a large pan, heat the oil, add pork and cook until bronweg on all sides, season with salt and pepper and trandfer to a plate.
  3. Add the butter to the pan, add onion along with the mushrooms and sauté until onion is translucent.
  4. Add in the wine and cook until half of it evaporate, next add in the cream and cooked pork. Bring to the boil and season with lemon juice and salt and pepper to taste.
  5. Stir in the pasta and serve sprinkled with chives.

Enjoy!

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Share the post "Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: białe wino, grzyby, kurki, makaron, schab, wieprzowina, wino

« Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake
Korma z jagnięciną / Lamb Korma »

Comments

  1. Kasia says

    9 września 2016 at 10:50

    Wygląda niesamowicie :). Na pewno spróbuję go zrobić w weekend, bo akurat mam kurki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 września 2016 at 11:40

      🙂

      Odpowiedz
  2. kawa sklep internetowy says

    12 września 2016 at 17:34

    faktycznie coś wspaniałego 🙂 jeszcze te kurki… 🙂 uwielbiam takie dania 🙂

    Odpowiedz
  3. kuba says

    15 września 2016 at 20:59

    A jakby kurki zastąpić borowikami ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 września 2016 at 21:21

      też będzie super:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce

Rozki-francuskie-z-jablkami-i-rabarbarem-Apple-rhubarb-turnovers

Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers

Tikka Masala z jagnięcina / Lamb Tikka Masala

Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym

Szybkie tiramisu i konkurs!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress