Przedstawiam przepis na szybką i łatwą zupę z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”. Pyszna zupa pieczarkowa z ziemniakami, białym winem i śmietanką. Polecam!
Scroll down for English
Zupa pieczarkowa (4 porcje)
Składniki:
- 350 g pieczarek
- 250 g ziemniaków, obranych i posiekanych
- 28 g masła
- 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego oregano (lub 1 suszonego)
- 6 szklanek bulionu drobiowego lub wody
- natka pietruszki do podania
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podania
Przygotowanie:
- Włóż pieczarki do blendera i posiekaj je na drobne kawałki, najlepiej używając trybu pulsacyjnego. Wyjmij grzyby i powtórz czynność z ziemniakami.
- Rozgrzej w dużym rondlu masło i olej, na średnim ogniu. Włóż pieczarki, czosnek, całość posól i popieprz i smaż przez 10 minut. Dodaj ziemniaki, wino, oregano i bulion, doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na przez kolejne 25 minut.
- Gdy zupa lekko ostygnie, przełóż ją do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż ponownie do rondla i dobrze wymieszaj.Dopraw do smaku jeżeli będzie to konieczne.
- Nałóż zupę do miseczek i podawaj ze śmietanką i pietruszką.
Smacznego!
English version
Mushroom soup (4 serves)
Ingredients:
- 350 g button mushrooms
- 250 g potatoes, peeled and roughly chopped
- 28 g butter
- 2 1/2 tbs olive oil
- 2 garlic cloves, finely chopped
- sea salt
- freshly ground black pepper
- 1/2 cup dry white wine
- 2 tbs finely chopped fresh oregano
- 6 cups chicken stock or water
- fresh parsley springs to serve
- 1/2 cup sour cream to serve
Preparation:
- Finely chop the mushrooms in a food processor using the puls action. Remove and repeat the process ith the potatoes.
- Heat the butter and oil in a large saucepan over a medium heat. Add the mushrooms, garlic and little salt and pepper, and cook for 10 minutes. Add the potato, wine, oregano an stock and bring to a boil over high heat. Reduce the heat to low and simmer for 25 minutes.
- Let the soup cool slightly, then transfer to a blender and blend until smooth. Return to the saucepan and stir well.
- Ladle into serving bowls, top with a spring of parsley and a tablespoon of sour cream.
Enjoy!
Dodaj komentarz