Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera

Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam przepis na szybką i łatwą zupę z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”. Pyszna zupa pieczarkowa z ziemniakami, białym winem i śmietanką. Polecam!

Scroll down for English

Zupa pieczarkowa (4 porcje)

Składniki:

  • 350 g pieczarek
  • 250 g ziemniaków, obranych i posiekanych
  • 28 g masła
  • 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego oregano (lub 1 suszonego)
  • 6 szklanek bulionu drobiowego lub wody
  • natka pietruszki do podania
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podania

Przygotowanie:

  1. Włóż pieczarki do blendera i posiekaj je na drobne kawałki, najlepiej używając trybu pulsacyjnego. Wyjmij grzyby i powtórz czynność z ziemniakami.
  2. Rozgrzej w dużym rondlu masło i olej,  na średnim ogniu. Włóż pieczarki, czosnek, całość posól i popieprz i smaż przez 10 minut. Dodaj ziemniaki, wino, oregano i bulion, doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na przez kolejne 25 minut.
  3. Gdy zupa lekko ostygnie, przełóż ją do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż ponownie do rondla i dobrze wymieszaj.Dopraw do smaku jeżeli będzie to konieczne.
  4. Nałóż zupę do miseczek i podawaj ze śmietanką i pietruszką.
Smacznego!

English version

Mushroom soup (4 serves)

Ingredients:

  • 350 g button mushrooms
  • 250 g potatoes, peeled and roughly chopped
  • 28 g butter
  •  2 1/2 tbs olive oil
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • sea salt
  • freshly  ground black pepper
  • 1/2 cup dry white wine
  • 2 tbs finely chopped fresh oregano
  • 6 cups chicken stock or water
  • fresh parsley springs to serve
  • 1/2 cup sour cream to serve

Preparation:

  1. Finely chop the mushrooms in a food processor using the puls action. Remove and repeat the process ith the potatoes.
  2. Heat the butter and oil in a large saucepan over a medium heat. Add the mushrooms, garlic and little salt and pepper, and cook for 10 minutes. Add the potato, wine, oregano an stock and bring to a boil over high heat. Reduce the heat to low and simmer for 25 minutes.
  3. Let the soup cool slightly, then transfer to a blender and blend until smooth. Return to the saucepan and stir well.
  4. Ladle into serving bowls, top with a spring of parsley and a tablespoon of sour cream.
Enjoy!

Share the post "Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: białe wino, Bill Granger, grzyby, obiad, pieczarki, przystawka, wino, zupa

« Kurczak w migdałach z sosem malinowo-balsamicznym
Łosoś teriyaki na makaronie z cukinią »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Serowy quiche z kiełbasą, szpinakiem i grzybami/Cheesy sausage, spinach and mushroom quiche

Kurczak-w-sosie-z-czekoladą-Chicken-mole

Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole

Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika

Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon roll muffins

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress