Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dań azjatyckich z serii „zamiast ryżu”. Tym razem są to ziemniaki w glazurze w masła, sosu sojowego i cukru pudru, z dużą ilością posiekanej dymki. Jest to moje najnowsze odkrycie zastosowania ziemniaka i zapewniam, że warto ten przepis wypróbować. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, a znalazłam go w książce Billa Grangera ” Bill’s Everyday Asian”. Polecam!
Scroll down for English
Ziemniaki w glazurze z masła sojowego
(4 porcje)
Składniki:
- 50 g masła, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 700 g małych i młodych ziemniaków, ugotowanych i przekrojonych na pół (mogą być też standardowe ziemniaki,pokrojone na mniejsze kawałki)
- 1 dymka pokrojona w cienkie plasterki
Przygotowanie:
- Do garnka z odcedzonymi ziemniakami, dodaj masło, sos sojowy i cukier puder.
- Przykryj garnek i potrząśnij, by wszystko się dokładnie wymieszało, następnie dopraw ziemniaki pieprzem.
- Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj całość, potrząsając od czasu do czasu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ziemniaki, około 5 minut.
- Podawaj z ulubionym daniem w stylu azjatyckim, posypane posiekaną dymką.
Smacznego!
English version
Potatoes with Soy Butter (4 srevings)
Ingredients:
- 50 g butter, chopped
- 2 tbs soy sauce
- 1 tbs caster sugar
- 700 g baby new potatoes, boiled and halved
- 1 spring onion, finely sliced
Preparation:
- Add the butter, soy sauce and sugar to the hot, newly cooked and drained potatoes in a small saucepan.
- Cover and shake to coat, and season with freshly ground black pepper.
- Toss the potatoes over medium heat for about 5 minutes or until most of the liquid is absorbed.
- Serve immediately dressed with the spring onion.
[…] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Karmelowy kurczak Billa Grangera […]