Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera

Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera

by Dzi 1 Comment

Share the post "Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dań azjatyckich z serii „zamiast ryżu”. Tym razem są to ziemniaki w glazurze w masła, sosu sojowego i cukru pudru, z dużą ilością posiekanej dymki. Jest to moje najnowsze odkrycie zastosowania ziemniaka i zapewniam, że warto ten przepis wypróbować. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, a znalazłam go w książce Billa Grangera ” Bill’s Everyday Asian”. Polecam!

Scroll down for English

Ziemniaki w glazurze z masła sojowego

(4 porcje)

Składniki:

  • 50 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 700 g małych i młodych ziemniaków, ugotowanych i przekrojonych na pół (mogą być też standardowe ziemniaki,pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 1 dymka pokrojona w cienkie plasterki

Przygotowanie:

  1. Do garnka z odcedzonymi ziemniakami, dodaj masło, sos sojowy i cukier puder.
  2. Przykryj garnek i potrząśnij, by wszystko się dokładnie wymieszało, następnie dopraw ziemniaki pieprzem.
  3. Postaw garnek na średnim ogniu i gotuj całość, potrząsając od czasu do czasu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ziemniaki, około 5 minut.
  4. Podawaj z ulubionym daniem w stylu azjatyckim, posypane posiekaną dymką.

Smacznego!

English version

Potatoes with Soy Butter (4 srevings)

Ingredients:

  • 50 g butter, chopped
  • 2 tbs soy sauce
  • 1 tbs caster sugar
  • 700 g baby new potatoes, boiled and halved
  • 1 spring onion, finely sliced

Preparation:

  1. Add the butter, soy sauce and sugar to the hot, newly cooked and drained potatoes in a small saucepan.
  2. Cover and shake to coat, and season with freshly ground black pepper.
  3. Toss the potatoes over medium heat for about 5 minutes or until most of the liquid is absorbed.
  4. Serve immediately dressed with the spring onion.
Enjoy!

Share the post "Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: Bill Granger, dodatek do dania głównego, dymka, kuchnia azjatycka, obiad, sos sojowy, ziemniaki

« Cukinia z sosem pomidorowym zapiekana pod mozzarellą i parmezanem
Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera »

Trackbacks

  1. Karmelowy kurczak Billa Grangera | karmelowy pisze:
    22 lipca 2013 o 06:20

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Karmelowy kurczak Billa Grangera […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

GRILLOWANY lOSOs W KREMOWYM SOSIE ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI / GRILLED SALMON WITH CREAMY ASPARAGUS AND MUSHROOM SAUCE

Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce

Łatwe-ciasto-z-gruszkami-Easy-pear-cake

Łatwe ciasto z gruszkami / Easy pear cake

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress