Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella

Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś łatwy przepis na przepyszne, sezonowe śniadanie. Puszysty omlet z nadzieniem z leśnych grzybów, przyrumienionej dyni i sporej ilości mozzarelli. Zamiast leśnych grzybów można użyć pieczarek, jak i mozzarellę można zamienić na ulubiony, dobrze topiący się ser żółty. To danie zawsze się udaje. Zapraszam:)

Scroll down for recipe in English

omlet

Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą

(1 sztuka)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki grzybów, pokrojonych w plasterki
  • 1/3 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki pokrojonej w małą kostkę dyni
  • 1/3 szklanki startej mozzarelli
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki do podania
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulkę wraz z dynią i smaż do zeszklenia cebuli przez około 3-4 minuty. Następnie dodaj grzyby i smaż do miękkości, przez około 5 -7 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
  2. W międzyczasie, roztrzep trzepaczką 3 jajka i dopraw solą i pieprzem.
  3. Na większej patelni rozgrzej pozostały olej, wlej jajka i zakręć patelnią by masa jajeczna równomiernie się na niej rozlała. Co jakiś czas podnoś łopatką brzegi tak by jajka ścinały się na całej powierzchni.
  4. Gdy powierzchnia omleta się zetnie wyłóż na niego grzyby z dynią i cebulką i posyp mozzarellą. Zawiń na farsz brzegi omleta, troszkę jeszcze podsmaż, by ser się ładnie rozpuścił i przełóż go na talerz.
  5. Posyp natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

omlet

English version

Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella

(1 omelet)

Ingredients:

  • 3 eggs
  • 1/2 cup of mushrooms, sliced
  • 1/3 cup of onions, chopped
  • 1/2 cup diced pumpkin
  • 1/3 cup of mozzarella cheese, grated
  • salt and pepper
  • 1/2 teaspoon of chipped parsley for serving
  • 2-3 tablespoon of vegetable oil

Preparation:

  1. In a frying pan heat up 1 tablespoon of oil, add onions and pumpkin and cook until onion is soft and translucent for about 3-4 minutes. Next add mushrooms and cook until soft, about 5 -7 minutes. Season with salt and pepper.
  2. In the meantime, beat 3 eggs. Season with salt and pepper.
  3. Heat up remaining 1-2 tablespoons of oil in a pan, pour in the eggs and swirl around. Push the edges to the middle of the pan to let runny eggs settle
  4. Once the eggs are set add the mushrooms, pumpkin and onion, sprinkle with mozzarella cheese. Next fold the edges and push with the spatula
  5. Sprinkle with green parsley and serve.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share the post "Omlet z grzybami leśnymi, dynią i mozzarellą / Omelet with mushrooms, pumpkin and mozzarella"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: dynia, grzyby, mozzarella, omlet, ser, śniadanie, zioła

« Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies »

Comments

  1. tina says

    1 października 2014 at 14:58

    o ale super propozycja na omleta! W swojej kuchni cżęsto robię omlety, ale w tym wydaniu jeszcze nie próbowałam 🙂 dzięki za pomysł! dobrym pomysłem jest dodanie do smaku dressing jogurtowy baaardzo smacznie komponuję się z tego typu potrawami 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 października 2014 at 15:14

      Z sosikiem też byłby na pewno pyszny:)

      Odpowiedz
  2. zobacz sam says

    2 października 2014 at 23:23

    Wygląda obłędnie, koniecznie muszę spróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 października 2014 at 07:15

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  3. Reishi says

    9 października 2014 at 13:42

    Jakby ktoś szukał grzybów do powyższego przepisu to z wielką chęcią polecam poniższy sklep z grzybami 🙂

    A co do dania to lubię jeść grzyby 🙂

    Odpowiedz
  4. Arek says

    10 października 2014 at 11:06

    Będę dziś próbował, bo ostatnio byłem na grzybach i mam ochotę coś z Nimi zrobić:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 października 2014 at 12:17

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Curry z karkówką i salsą z mango Gordona Ramsaya

Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem / Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes

Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup

BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress