Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart"

  • Facebook
  • Twitter

Święta tuż tuż, czas zaplanować słodkości na świąteczny stół. Przedstawiam wzorowaną na szwajcarskim świątecznym przysmaku tartę, wypełnioną bakaliami w dużej ilości karmelu. Przepyszna! Bardzo ważną rolę spełniaja w niej bakalie, po prostu muszą być najlepszej jakości. Dlatego ja użyłam marki Bakalland🙂 Polecam!

Scroll down for recipe in English

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

Tarta nadziewana orzechami w karmelu

(10 – 12 porcji)

Składniki:

  • 1/3 szklanki + 1 łyżka śmietanki 36%
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 arkusze ciasta francuskiego, rozmrożonego
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich Bakalland
  • ½ szklanki grubo posiekanych lub w płatkach migdałów Bakalland
  • ½ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych Bakalland
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 1 duże żółtko

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku wymieszaj 1/3 szklanki, miód i masło i podgrzewaj w na średnim ogniu aż do rozpuszczenia masła i odstaw.
  2. W rondelku, najlepiej z grubym dnem, wymieszaj cukier z wodą i sokiem z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Następnie zwiększ ogień i gotuj, nie mieszając, przez około 12 minut (ewentualnie zakręć rondelkiem od czasu do czasu). Zdejmij z ognia i wlej przygotowaną wcześniej mieszaninę ze śmietanką, po czym umieść na bardzo małym ogniu i wymieszaj trzepaczką aby zniknęły wszelkie grudki. Zdejmij z ognia, wmieszaj wanilię i odstaw do ostygnięcia. Karmel można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem.
  3. Rozwiń pierwszy płat ciasta francuskiego na posypanej mąką powierzchni i przy pomocy np. dna od tortownicy wytnij okrąg o średnicy 22 cm średnicy  i umieść na blaszce do pieczenia. Następnie rozwiń drugie ciasto i wytnij okrąg o średnicy 25 cm, nakłuj go widelcem i natnij  na środku.
  4. Do przygotowanego karmelu wmieszaj orzechy i wysmaruj brzegi mniejszego okręgu roztrzepanym jajkiem. Wyłóż nadzienie orzechowe na mniejszy okrąg i rozłóż je równomierną warstwą pozostawiając wysmarowany brzeg. Następnie przykryj większym okręgiem i zlep brzegi. Zawiń brzegi na górę tarty i wysmaruj całość resztą jajka wymieszanego z 1 łyżką śmietany i żółtkiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
  5. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz do ładnego zarumienienia przez około 25 minut. Ostudź i podawaj!

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recipe in English

Caramel and nut tart

(10 – 12 servings)

Ingredients:

  • 1/3 cup plus 1 tablespoon whipping cream
  • 1/4 cup honey
  • 1 tablespoon unsalted butter
  • 2/3 cup sugar
  • 3 tablespoons water
  • 1 tablespoon fresh lemon juice
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 sheets frozen puff pastry, thawed
  • 1 cup coarsely chopped walnuts
  • ½ cup coarsely chopped almonds
  • ½ cup coarsely chopped hazelnuts
  • 1 large egg, beaten to blend
  • 1 large egg yolk

Preparation:

  1. Stir 1/3 cup cream, honey and butter in small saucepan over medium heat until butter melts. Set aside.
  2. Stir sugar, water and lemon juice in heavy medium saucepan over low heat until sugar dissolves. Increase heat, boil without stirring until syrup turns golden, occasionally swirling  about 12 minutes. Remove from heat, add warm cream mixture, stir over very low heat until smooth. Add vanilla, chill uncovered until cold, about 1 hour. (Can be made 1 day ahead. Cover, keep chilled.)
  3. Roll out 1 pastry sheet on floured surface, using 22 cm-diameter cake pan bottom as guide, trim to 22 cm round. Next roll out second pastry sheet and cut 25 cm round and , using fork, score design, cut out small hole from center and place on baking sheet
  4. Mix nuts into cold caramel, brush beaten egg in 2 cm border on smaller pastry on baking sheet. Spread filling over pastry, mounding in center and leaving 2 cm border. Cover with bigger round, press to seal. Fold edge of bottom pastry over top pastry and seal edge tightly. Mix 1 tablespoon cream and yolk into remaining beaten egg. Brush top of tart with egg mixture and chill on baking sheet 1 hour.
  5. Preheat oven to 200 oC. Bake tart until golden, about 25 minutes, and cool.

Enjoy!

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

Share the post "Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, migdały, orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, święta, słodkości

« Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Azjatyckie ziemniaki w glazurze z masła sojowego Billa Grangera

Grillowane-krewetk-w-glazurze-miodowo-piwnej-Grilled-shrimp-with-honey-beer-glaze

Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej / Grilled shrimp with honey-beer glaze

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Spekulosy / Speculoos

Dorsz w bekonie na szparagach w sosie cytrynowym Jamiego Olivera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress