Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries

Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries"

  • Facebook
  • Twitter

Wiosenne owoce sezonowe jeszcze przed nami, dlatego dziś proponuję klasykę, która generalnie sprawdza się cały rok 🙂 Jakiś czas temu do którejś z gazet o tematyce kulinarnej były dołączane małe książeczki z przepisami Doroty Świątkowskiej z bloga Moje wypieki. Przeglądając ją wpadł mi w oko przepis na szarlotkę na cieście z orzechami, z bezą i żurawiną i nie mogłam jej się oprzeć. Akurat miałam pod ręką piękne jabłka, które wymagały już jakiejś obróbki, więc postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem. Musiałam niestety zamienić orzeszki laskowe na orzechy włoskie, gdyż na te pierwsze mam alergię, jednak nie wpłynęło to na smak ciasta więc można używać ich zamiennie. Myślałam, że będzie to droga przez mękę, a okazał się jednak łatwy w przygotowaniu. Po niecierpliwym odczekaniu aż wystygnie mogłam w końcu jej skosztować i okazało się, że jest pyyyyyszna! Polecam gorąco na leniwe weekendowe popołudniu, koniecznie z pysznym latte. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Orzechowa-szarlotka-z-pianka-i-zurawina-Walnut-apple-pie-with-meringue-and-carnberries

Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną

(10-12 porcji)

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych/włoskich, uprażonych na suchej patelni i porządnie zmiksowanych w blenderze
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 duże żółtka
  • 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na nadzienie:

  • 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
  • sok z 1 niedużej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki suszonych żurawin

Reszta składników:

  • 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie:

  1. W misce miksera umieść orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło, żółtka, ekstrakt z wanilii i miksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre – łyżkę mąki. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny.
  3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło, cynamon, brązowy cukier, podgrzej i wymieszaj. Dodaj jabłka, żurawinę i smaż przez 12 minut, aż większość soku odparuje. Wymieszaj 2 – 3 łyżki soku z patelni ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do jabłek i wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  4. Wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm.
  5. Wyłóż połowę schłodzonego kruchego ciasta na spód, ugniatając je palcami, posyp 2 łyżkami bułki tartej i wyłóż na to jabłka.
  6. Ubij białka na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru i wyłóż ją na przygotowane jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta kruchego.
  7. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez około 50 minut i przestudź w lekko uchylonym piekarniku.
  8. Wyjmij, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Orzechowa-szarlotka-z-pianka-i-zurawina-Walnut-apple-pie-with-meringue-and-carnberries

English version

Walnut apple pie with meringue and carnberries

(10-12 servings)

Ingredients for the dough:

  • 1 1/4 cup hazelnuts or walnuts, toasted and grinded
  • 2 1/3 cup flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 2 teaspoons ground cinnamon
  • 1 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 cup caster sugar
  • 3 large egg yolks
  • 230 g cold butter, cut into cubes
  • 1 teaspoon vanilla extract

Ingredients for the filling:

  • 2 kg of apples, peeled and cut into thick slices
  • juice of 1 lemon
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 40 g of butter
  • 1/4 cup brown sugar
  • 1 tablespoon potato starch
  • 1/2 cup dried cranberries

The rest of the ingredients:

  • 2 tablespoons breadcrumbs or ground nuts
  • 3 egg whites
  • 100 g caster sugar

Preparation:

  1. In the bowl of a mixer place nuts, flour, baking powder, spices, caster sugar and mix. Add the butter, egg yolks, vanilla extract and mix with hook attachment, until smooth. If the dough is too thick add a tablespoon of water, if too wet – a tablespoon of flour. Wrap in cling film and place in the fridge for 30 minutes.
  2. Mix the apples with lemon juice.
  3. Heat a large skillet over medium heat, add the butter, cinnamon, brown sugar and mix. Add apples apples, cranberries and cook for 12 minutes until most of the juice has evaporated. Mix 2 – 3 tablespoons of juice from the pan with potato starch, add to pan, stir and set aside to cool.
  4. Prepare square 23 x 33 cm or round 25 cm  baking pan, grease with butter or line with baking paper.
  5. Remove the dough from the refrigerator, divide in half. Place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it if You like, sprinkle with 2 tablespoons of bread crumbs and spread prepared apples.
  6. Beat egg whites with salt until stiff peaks adding slowly sugar and mix until sugar is dissolved. Spread over the apples and grate the rest of the dough on top.
  7. Place in the preheated to 180 oC oven, bake for about 50 minutes and cool with oven door slightly open.
  8. Remove from the oven, sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Orzechowa-szarlotka-z-pianka-i-zurawina-Walnut-apple-pie-with-meringue-and-carnberries

Share the post "Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: cynamon, deser, jabłka, orzechy, orzechy laskowe, orzechy włoskie, słodkości, wypieki, żurawina

« Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale
Restauracja Si – recenzja »

Comments

  1. Wypieki Beaty says

    24 kwietnia 2017 at 09:57

    Jaka apetyczna szarlotka 🙂

    Odpowiedz
  2. The Modern Proper says

    25 kwietnia 2017 at 05:30

    Oh, this is so pretty.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 kwietnia 2017 at 09:19

      🙂

      Odpowiedz
  3. tereska says

    25 kwietnia 2017 at 13:15

    wygląda cudnie

    Odpowiedz
  4. elżbieta says

    25 kwietnia 2017 at 14:13

    no chyba wypróbuję ten przepis 🙂 zdjęcie kusi

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 kwietnia 2017 at 14:21

      Polecam:)

      Odpowiedz
  5. Madzia says

    25 kwietnia 2017 at 14:21

    Co za cudowne zdjęcia. Szkoda, że nie mam w tygodniu czasu na pieczenie. Napewno upiekę w weekend. Gratuluje, super przepis!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 kwietnia 2017 at 14:21

      Na niedzielę jak znalazł:)

      Odpowiedz
  6. Krysia says

    25 kwietnia 2017 at 15:31

    mmmmm 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries | FlyB Kulinaria pisze:
    25 kwietnia 2017 o 11:36

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    1 sierpnia 2017 o 09:28

    […] Companion, przygotowanie jej będzie pestką. Jeżeli lubisz szarlotki, polecam także obłędną orzechową szarlotkę z bezą i żurawiną, […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Slodki-sos-jagodowy-Sweet-blueberry-sauce

Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce

Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

Potrójnie imbirowe scones owsiane z żurawiną

Smazone-ziemniaki-z-ziolami-Sauteed-potatoes

Smażone ziemniaki z ziołami / Sauteed potatoes

Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress