Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup

Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś zapraszam na pyszną i bardzo rozgrzewającą zupę w stylu tajskim z kalafiorem i warzywami. Wbrew pozorom jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy mieć na podorędziu czerwoną pastę curry i mleko kokosowe i już można tworzyć orientalne cuda jak np. ekstra szybkie i pyszne zupy. Ja zawsze mam zapas tych produktów „na wszelki wypadek” i często przygotowuję z ich pomocą rozgrzewające dania. Świetne na chłodne dni. Zapraszam po przepis!

zupa-tajska-z-kalafiorem-Thai-cauliflower-soup

Scroll down for recipe in English

Zupa tajska z kalafiorem

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • 1 porządna łyżka czerwonej pasty curry
  • 1×400 ml puszka mleka kokosowego
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej lub zwykłej 36%
  • olej kokosowy lub roślinny do smażenia
  • sól i cukier brązowy do smaku
  • kolendra do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około minutę.
  2. Dodaj bulion, mleko kokosowe, kalafior, ziemniaki, czosnek, imbir i marchewkę, dopraw solą do smaku i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 5 minut i dopraw solą i sokiem z limonki lub cytryny.
  4. Posyp kolendrą i podawaj.

Smacznego!

zupa-tajska-z-kalafiorem-Thai-cauliflower-soup

English version

Thai cauliflower soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 cauliflower, cut into florets
  • 1 onion, diced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 2 cm piece of ginger, peeled and grated
  • 1 carrot, peeled and sliced
  • 2 potatoes, peeled and diced
  • juice from1 lime or lemon
  • 1 generous tablespoon of Thai red curry paste.
  • 1×400 ml can coconut milk
  • 3 cups of chicken or vegetable stock
  • 1/2 cup coconut cream or double cream
  • coconut oil or vegetable for cooking
  • salt and brown sugar to taste
  • coriander for serving

Preparation:

  1. Heat medium pot over medium heat, add 1 tbsp of oil and the curry paste and cook for about a minute.
  2. Add stock, coconut milk onion, cauliflower, potatoes, garlic, ginger, carrots, season with salt to taste and bring to a boil. Reduce the heat, cover the pot and simmer for about 10-15 minutes or until the vegetables are tender.
  3. Add cream cook for 5 minutes more and adjust the salt and squeeze in some lime or lemon juice.
  4. Sprinkle with coriander and serve.

Enjoy!

zupa-tajska-z-kalafiorem-Thai-cauliflower-soup

Share the post "Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: curry, imbir, kalafior, kuchnia azjatycka, mleko kokosowe, obiad, zupa

« Łatwa surówka ze słodkiej kapusty / Easy cabbage salad
Stek w śmietankowym sosie z grzybami / Creamy steak with mushrooms »

Comments

  1. Julia says

    15 lutego 2019 at 12:19

    Chętnie spróbuję tej zupy, bo uwielbiam tajskie jedzonko!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup | FlyB Kulinaria pisze:
    15 lutego 2019 o 12:07

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami

Chlebek-do-odrywania-z-czekolada-Chocolate-pull-apart-bread

Chlebek do odrywania z czekoladą / Chocolate pull-apart bread

Warsztaty wielkanocne w Akademii Smaku Sokołów

Prosta zupa z ziemniaków i pora Gordona Ramsaya

Salatka-tajska-z-dresingiem-orzechowym-Thai-salad-with-peanut-dressing

Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress