Dziś zapraszam na pyszną i bardzo rozgrzewającą zupę w stylu tajskim z kalafiorem i warzywami. Wbrew pozorom jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy mieć na podorędziu czerwoną pastę curry i mleko kokosowe i już można tworzyć orientalne cuda jak np. ekstra szybkie i pyszne zupy. Ja zawsze mam zapas tych produktów „na wszelki wypadek” i często przygotowuję z ich pomocą rozgrzewające dania. Świetne na chłodne dni. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Zupa tajska z kalafiorem
(4 porcje)
Składniki:
- 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- sok z 1 limonki lub cytryny
- 1 porządna łyżka czerwonej pasty curry
- 1×400 ml puszka mleka kokosowego
- 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki kokosowej lub zwykłej 36%
- olej kokosowy lub roślinny do smażenia
- sól i cukier brązowy do smaku
- kolendra do podania
Przygotowanie:
- W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około minutę.
- Dodaj bulion, mleko kokosowe, kalafior, ziemniaki, czosnek, imbir i marchewkę, dopraw solą do smaku i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 5 minut i dopraw solą i sokiem z limonki lub cytryny.
- Posyp kolendrą i podawaj.
Smacznego!
English version
Thai cauliflower soup
(4 servings)
Ingredients:
- 1 cauliflower, cut into florets
- 1 onion, diced
- 2 garlic cloves, minced
- 2 cm piece of ginger, peeled and grated
- 1 carrot, peeled and sliced
- 2 potatoes, peeled and diced
- juice from1 lime or lemon
- 1 generous tablespoon of Thai red curry paste.
- 1×400 ml can coconut milk
- 3 cups of chicken or vegetable stock
- 1/2 cup coconut cream or double cream
- coconut oil or vegetable for cooking
- salt and brown sugar to taste
- coriander for serving
Preparation:
- Heat medium pot over medium heat, add 1 tbsp of oil and the curry paste and cook for about a minute.
- Add stock, coconut milk onion, cauliflower, potatoes, garlic, ginger, carrots, season with salt to taste and bring to a boil. Reduce the heat, cover the pot and simmer for about 10-15 minutes or until the vegetables are tender.
- Add cream cook for 5 minutes more and adjust the salt and squeeze in some lime or lemon juice.
- Sprinkle with coriander and serve.
Enjoy!
Julia says
Chętnie spróbuję tej zupy, bo uwielbiam tajskie jedzonko!