Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu, chęci lub nastroju do pieczenia? Taki deser jest świetnym pomysłem na takie dni. Pyszny rabarbar z czereśniami zapieczony pod kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami z pewnością zaspokoją chęć na słodkości. Jeżeli lubisz takie proste i szybkie desery w tym stylu polecam także truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką, truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką, czy jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Rabarbar i czereśnie pod kruszonką
(6 porcji)
Składniki:
- 6 szklanek posiekanego rabarbaru (~3-4 łodygi )
- 2 szklanki czereśni lub wiśni bez pestek
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 6 łyżek zimnego masła
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach około 20×20 cm.
- W średnim rondelku umieść czereśnie i rabarbar, zasyp cukrem i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar zmięknie, po czym przełóż do naczynia do zapiekania.
- W międzyczasie, w średniej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, brązowy cukier, migdały, cynamon i sól. Dodaj masło i ugniataj palcami aż powstanie charakterystyczna kruszonka.
- Posyp kruszonką owoce i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut, lub do ładnego zarumienienia i podawaj!
Smacznego!
English version
Rhubarb cherry crumble
(6 servings)
Ingredients:
- 6 cups of chopped rhubarb (~ 3-4 stalks)
- 2 cups of cherries or sweet cherries, pitted
- 3/4 cup of brown sugar
Ingredients for the crumble:
- 1 cup of all-purpose flour
- 1/2 cup of oats
- 1/4 cup of brown sugar
- 1/2 cup chopped almonds
- 1/2 a teaspoon of cinnamon
- 1 pinch of salt
- 6 tablespoons of cold butter
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC. Grease 20×20 cm baking dish.
- in a medium saucepan place the cherries and rhubarb, mix with sugar cover and heat over medium heat for about 10 minutes, until the rhubarb softens, and transfer into baking dish.
- In the meantime, mix the flour, oatmeal, brown sugar, almonds, cinnamon and salt in a medium bowl. Add butter and mix with your fingers until until the mixture is crumbly.
- Sprinkle rhubarb with crumble and place in the oven for 25 minutes, or until golden brown and serve!
Enjoy!
Wspaniały przepis na prosty, smaczny deser! 🙂
Jesteśmy zakochani w tej prostocie! Ten deser smakuje, jak wakacje w dzieciństwie! <3