Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp"

  • Facebook
  • Twitter

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką są doskonałym pomysłem na szybki i łatwy deser. Teraz, gdy owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, można korzystać z ich dobrodziejstw bez ograniczeń. Ten deser jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią lub zwyczajnie nie lubią piec ciast. Tutaj wystarczy wymieszać owoce z mąką i cukrem bezpośrednio w naczyniu do zapiekania, a następnie posypać łatwą kruszonką z płatków owsianych. Później tylko zapiekamy i gotowe. Uwielbiam je jeść z ulubionymi lodami, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką

(8 porcji)

Składniki na nadzienie:

  • 4-5 średnich brzoskwiń, obranych i bez pestek i pokrojonych na grube plastry
  • 1 szklanka jagód
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na kruszonkę:

  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm.
  3. W przygotowanym naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki nadzienia i posyp wierzch równomiernie kruszonką.
  4. Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze smaczniejsze na zimno.

Smacznego!

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

English version

Blueberry peach crisp

(8 servings)

Ingredients for filling:

  • 4-5 medium peaches, peeled, stoned and cut into thick slices
  • 1 cup blueberries
  • 1/4 cup all-purpose flour
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon vanilla extract

Ingredients for streusel:

  • 115 g unsalted butter in room temperature
  • 1/2 cup flour
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 3/4 cup old-fashioned rolled oats

Preparation:

  1. Mix streusel ingredients in a medium bowl and rub together until the mixture is crumbly. Set aside.
  2. Preheat oven to 180 oC. Lightly grease a 23 cm baking dish.
  3. Mix all of the filling ingredients together in a prepared baking dish and top with prepared streusel.
  4. Bake for 40-45 minutes until the topping is golden brown and the fruit juices are bubbling around the edges. Remove from the oven, place on a wire rack, and allow to cool slightly before serving. Serve warm, room temperature, or cold.

Enjoy!

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Share the post "Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: brzoskwinie, deser, jagody, słodkości, wypieki

« Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough »

Comments

  1. Cukry Proste says

    5 sierpnia 2016 at 16:11

    Uwielbiam crumble:)

    Odpowiedz
  2. Moja pasja smaku says

    6 sierpnia 2016 at 18:46

    Ukochany letni deser 🙂 !

    Odpowiedz
  3. Eko-Kuchnia says

    9 sierpnia 2016 at 14:31

    Ale super, wygląda przewspaniale!

    Odpowiedz
  4. Zdrapka says

    17 sierpnia 2016 at 20:11

    owoce i kruszonka to jest to! wsuwamy z narzeczonym jak świnie pyry

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 sierpnia 2016 at 21:46

      Najlepszy komentarz ever! 🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Truskawki i czereśnie pod owsianą kruszonką / Strawberry and sweet cherry crumble - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    7 lipca 2017 o 09:30

    […] Jeżeli lubisz takie szybkie deserki, polecam też truskawki i rabarbar pod kruszonką i obłędne brzoskwinie i jagody pod kruszonką. Desery doskonałe na lato, […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress