Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?

World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?"

  • Facebook
  • Twitter

Już jutro 18/05 obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia i w tym roku jego hasłem przewodnim jest: dla kogo Ty upieczesz ciasto? Ja upiekłam dla mojego narzeczonego, dzięki któremu i dla którego piekę i gotuję, a co najważniejsze dzięki któremu mam tego bloga:)  Założeniem World Baking Day jest stworzenie nowej okazji do pieczenia, aby zmobilizować tych, którzy pieką tylko „od święta”, dlatego proponuję dziś przepis na niezwykle łatwe, ale efektowne ciasto, które jest połączeniem ciasta anielskiego i włoskiego biszkopta. Lekkie i delikatne jak piórko z akcentem cytrusowym, taka wręcz pianka, a co najważniejsze, jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Podałam z łatwym sosem truskawkowym. Przepis i formę do pieczenia dostałam od mamy, która wielokrotnie przetestowała tą recepturę. Polecam!

wbd

Scroll down for recipe in English

angel

Anielskie ciasto z sosem truskawkowym

(26 cm okrągła forma do pieczenia z kominem)

Składniki na ciasto:

  • 8 jajek, oddzielone żółtka od białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki, przesianej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny lub oleju
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • sok z 1 cytryny

Składniki na sos truskawkowy:

  • 800 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w kostkę
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj formę do pieczenia z kominem, jednak nie natłuszczaj jej.
  2. W misce miksera dokładnie zmiksuj żółtka, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, sok z pomarańczy i cukier, do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wlej margarynę lub olej i dokładnie zmiksuj.
  3. W misce miksera ubij na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Przełóż do masy żółtkowej i całość bardzo dokładnie, jednak delikatnie wymieszaj, po czym przełóż do przygotowanej formy.
  4. Włóż do piekarnika i piecz 45-50 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwróć jeszcze gorące do góry nogami i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Następnie przy pomocy ostrego noża „wytnij” ciasto z formy. Ja mam specjalną formę, która bardzo ułatwia mi ten proces (na zdjęciu), jednak można położyć odwróconą formę na kominie np. na butelce lub puszce i efekt będzie taki sam.angel
  5. W międzyczasie przygotuj sos truskawkowy. W średnim rondelku wymieszaj truskawki z cukrem i ekstraktem z wanilii i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż truskawki lekko zmiękną. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
  6. Podaj ciasto pokrojone w plastry polane sosem.

Smacznego!

angel

English version

Angel Food Cake with Strawberry Sauce

(26 cm tube pan)

Ingredients for the cake:

  • 8 eggs, yolks and egg whites separated
  • pinch of salt
  • 1 cup flour, sifted
  • 1 cup sugar
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 tablespoon vanilla extract
  • 1/2 cup melted margarine or vegetable oil
  • 1/2 cup orange juice
  • juice of 1 lemon

Ingredients for the strawberry sauce :

  • 800 g strawberries, hulled and diced
  • 2/3 cup sugar
  • 2 teaspoons vanilla extract

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking pan but don’t grease it.
  2. In a stand mixer bowl mix egg yolks, vanilla extract, lemon juice, orange juice and sugar, until dissolved. Next add sifted flour and margarine or oil and mix thoroughly.
  3. In the other stand mixer bowl beat on high speed egg whites with pinch of salt until medium-firm peaks. Combine with the yolk mixture, mix gently and pour into ungreased tube pan.
  4. Bake in the oven for 45-50 minutes. Remove the cake from the oven and invert the pan on a cooling rack until cool. To remove the cake form the tube pan, run a knife around the inside the edge of the pan and the around the middle tube to loosen the side of cake. Flip the cake over on a cake plate and remove the bottom.
  5. In the meantime, prepare the strawberry sauce. In a medium saucepan, combine the strawberries, sugar, and vanilla extract. Cook over medium heat for 10 minutes or until the strawberries have reached the softness that you like. Leave it to cool.
  6. Cut the cake into slices and serve with strawberry sauce.

Enjoy!

angel

angel

 

cake

Share the post "World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, pomarańcze, słodkości, truskawki, WorldBakingDay, wypieki

« Restauracja Muu Muu Beef & Wine – recenzja
Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup »

Comments

  1. Piotr says

    17 maja 2014 at 08:38

    Ja upiekę muffinki dla dzieci

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 maja 2014 at 08:40

      Super!:)

      Odpowiedz
  2. Michał says

    17 maja 2014 at 10:43

    Podoba mi się to ciasto, lubię ciasta z truskawkami. Aby uczcić światowy dzień pieczenia mam sernik, tak się chwalę 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 maja 2014 at 10:44

      Pycha!:)

      Odpowiedz
  3. Jola says

    1 lutego 2020 at 19:58

    Ciasto wyszło bardzo rzadkie. Czy tak ma być? Na 8 jaj i dość duża ilość składników płynnych,tylko 1 szklanka mąki?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lutego 2020 at 20:24

      Proszę pamiętać o tym, że białka mają być ubite na sztywną pianę i wszystko powinno być ok.

      Odpowiedz
  4. MAJA says

    1 grudnia 2020 at 12:05

    Jeżeli można to bardzo proszę o namiary (link do strony) do takiej foremki na babkę wiem, że jest wybór przeróżnych ale chciałabym z pewnego źródła.
    Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts pisze:
    13 lutego 2015 o 09:26

    […] wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym, tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ciasto zebra / Zebra cake

Restauracja Oranżeria – recenzja

Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding

Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy.

Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem / Pork chops baked with cream and spinach

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress