Share the post "Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem / Young cabbage with dill and bacon"
Dziś przedstawiam na pyszny, łatwy i przyjemny dodatek do każdego dania głównego. Zasmażana młoda kapusta z boczkiem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa i chyba nigdy nie będę miała jej dosyć:) Polecam do wszystkiego, chociaż ja lubię ją nawet z samym chlebkiem jako danie samo w sobie. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 główki młodej, zielonej kapusty, poszatkowanej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietanki 36%
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 listek laurowy
- 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego
Przygotowanie:
- W szerokim garnku rozgrzej łyżkę oleju, włóż cebulę i boczek i podsmaż do zarumienienia, przez około 5 minut.
- Następnie dodaj kapustę i marchewkę, zalej bulionem, dodaj kminek, listek laurowy i dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie.
- W międzyczasie rozgrzej małą patelnię, dodaj masło i gdy się rozpuści wsyp mąkę. Smaż mieszając aż mąka się zarumieni, dodaj 2 łyżki wywaru z kapusty i wymieszaj aż znikną wszystkie grudki. Następnie dodaj śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Przełóż zasmażkę do garnka z kapustą, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Wmieszaj koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj!
Przygotowanie TC:
- W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść łyżkę oleju, cebulę i boczek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Dodaj kapustę i marchewkę, zalej bulionem, dodaj kminek, listek laurowy i dopraw solą i pieprzem i uruchom program P2 slow cook na 10-15 minut, aż kapusta zmięknie.
- W międzyczasie rozgrzej małą patelnię, dodaj masło i gdy się rozpuści wsyp mąkę. Smaż mieszając aż mąka się zarumieni, dodaj 2 łyżki wywaru z kapusty i wymieszaj aż znikną wszystkie grudki. Następnie dodaj śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Przełóż zasmażkę do misy z kapustą, wymieszaj i uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Wmieszaj koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj!
Smacznego!
English version
Young cabbage with dill and bacon
(4 servings)
Ingredients:
- 1/2 head of young cabbage, shredded
- 1 tablespoon of vegetable oil
- 1 onion, diced
- 200 g of smoked bacon, diced
- 1 carrot, grated
- 1 cup of chicken stock
- 1 tablespoon of flour
- 2 tablespoons of butter
- 100 ml of double cream
- salt, pepper
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1 bay leaf
- 1/2 bunch of dill, chopped
Preparation:
- Heat medium pot over medium heat, add a tablespoon of oil, onion and bacon and cook until lightly browned, for 5 minutes.
- Then add the cabbage, carrot, stock, cumin, bay leaf and season with salt and pepper, then mix and bring to a boil. Cook covered for about 10-15 minutes until the vegetables are soft.
- In the meantime, heat small pan, add the butter and when it melts, mix in the flour. Cook storring until the flour is lightly browned, add 2 tablespoons liquid form cabbage and mix. Then add the cream and mix.
- Add the roux into a pot with cabbage, stir and cook for a minute longer. Stir in dill, season to taste with salt and pepper and serve!
Preparation for TC:
- In te bowl of TC fitted with stirrer add a tablespoon of oil, onion and bacon and start the P1 slow cook program for 5 minutes.
- Add cabbage, carrot, stock, , bay leaf and season with salt and pepper and start the P2 slow cook program for 10-15 minutes until the cabbage softens.
- In the meantime, heat small pan, add the butter and when it melts, mix in the flour. Cook storring until the flour is lightly browned, add 2 tablespoons liquid form cabbage and mix. Then add the cream and mix.
- Add the roux into a bowl with cabbage, stir and start P1 slow cook program for 5 minutes. Stir in dill, season to taste with salt and pepper and serve!
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]