Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem / Young cabbage with dill and bacon

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem / Young cabbage with dill and bacon

by Dzi 1 Comment

Share the post "Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem / Young cabbage with dill and bacon"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam na pyszny, łatwy i przyjemny dodatek do każdego dania głównego. Zasmażana młoda kapusta z boczkiem to dla mnie wspomnienie dzieciństwa i chyba nigdy nie będę miała jej dosyć:)  Polecam do wszystkiego, chociaż ja lubię ją nawet z samym chlebkiem jako danie samo w sobie. Zapraszam po przepis!

mloda_kapusta_zazmazana

Scroll down for recipe in English

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 główki młodej, zielonej kapusty, poszatkowanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego

Przygotowanie:

  1. W szerokim garnku rozgrzej łyżkę oleju, włóż cebulę i boczek i podsmaż do zarumienienia, przez około 5 minut.
  2. Następnie dodaj kapustę i marchewkę, zalej bulionem, dodaj kminek, listek laurowy i dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie.
  3. W międzyczasie rozgrzej małą patelnię, dodaj masło i gdy się rozpuści wsyp mąkę. Smaż mieszając aż mąka się zarumieni, dodaj 2 łyżki wywaru z kapusty i wymieszaj aż znikną wszystkie grudki. Następnie dodaj śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż zasmażkę do garnka z kapustą, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Wmieszaj koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj!

Przygotowanie TC:

  1. W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść łyżkę oleju, cebulę i boczek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  2. Dodaj kapustę i marchewkę, zalej bulionem, dodaj kminek, listek laurowy i dopraw solą i pieprzem i uruchom program P2 slow cook na 10-15 minut, aż kapusta zmięknie.
  3. W międzyczasie rozgrzej małą patelnię, dodaj masło i gdy się rozpuści wsyp mąkę. Smaż mieszając aż mąka się zarumieni, dodaj 2 łyżki wywaru z kapusty i wymieszaj aż znikną wszystkie grudki. Następnie dodaj śmietankę i ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż zasmażkę do misy z kapustą, wymieszaj i uruchom program P1 slow cook na 5 minut. Wmieszaj koperek, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj!

Smacznego!

mloda_kapusta_zazmazana

English version

Young cabbage with dill and bacon

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 head of young cabbage, shredded
  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 1 onion, diced
  • 200 g of smoked bacon, diced
  • 1 carrot, grated
  • 1 cup of chicken stock
  • 1 tablespoon of flour
  • 2 tablespoons of butter
  • 100 ml of double cream
  • salt, pepper
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1 bay leaf
  • 1/2 bunch of dill, chopped

Preparation:

  1. Heat medium pot over medium heat, add a tablespoon of oil, onion and bacon and cook until lightly browned, for 5 minutes.
  2. Then add the cabbage, carrot, stock, cumin, bay leaf and season with salt and pepper, then mix and bring to a boil. Cook covered for about 10-15 minutes until the vegetables are soft.
  3. In the meantime, heat small pan, add the butter and when it melts, mix in the flour. Cook storring until the flour is lightly browned, add 2 tablespoons liquid form cabbage and mix. Then add the cream and mix.
  4. Add the roux into a pot with cabbage, stir and cook for a minute longer. Stir in dill, season to taste with salt and pepper and serve!

Preparation for TC:

  1. In te bowl of TC fitted with stirrer add a tablespoon of oil, onion and bacon and start the P1 slow cook program for 5 minutes.
  2. Add cabbage, carrot, stock, , bay leaf and season with salt and pepper and start the P2 slow cook program for 10-15 minutes until the cabbage softens.
  3. In the meantime, heat small pan, add the butter and when it melts, mix in the flour. Cook storring until the flour is lightly browned, add 2 tablespoons liquid form cabbage and mix. Then add the cream and mix.
  4. Add the roux into a bowl with cabbage, stir and start P1 slow cook program for 5 minutes. Stir in dill, season to taste with salt and pepper and serve!

Enjoy!

mloda_kapusta_zazmazana

Share the post "Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem / Young cabbage with dill and bacon"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: boczek, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, kapusta, młoda kapusta, Tefal Companion

« Rabarbar i czereśnie pod kruszonką / Rhubarb cherry crumble
Schabowe z serem i pieczarkami / Cheesy breaded pork chops with mushrooms »

Trackbacks

  1. Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i koperkiem / Young cabbage with dill and bacon | FlyB Kulinaria pisze:
    23 czerwca 2018 o 11:55

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Prosta zupa z ziemniaków i pora Gordona Ramsaya

Pakieciki-z-karpiem-i-grzybami-Carp-and-mushrooms-en-papillote

Pakieciki z karpiem i grzybami / Carp and mushrooms en papillote

Szybka-zupa-meksykanska-Easy-mexican-soup

Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup

Tajska-zupa-z-lososiem-Thai-salmon-soup

Tajska zupa z łososiem / Thai salmon soup

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress