Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki  i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą listą składników, wykonanie tego dania jest na prawdę łatwe. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego
  • 250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki
  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 200 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 chili, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej
  • sól, pieprz i brązowy  cukier do smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • świeża kolendra do podania
  • 2 łyżki posiekanej dymki do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, chili i imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj sos rybny i zmiksuj na pastę.
  2. Do tej samej patelni wlej mleko kokosowe wraz z bulionem, dodaj kurczaka, fasolę szparagową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj całość przez 15 minut, po czym dodaj pieczarki, szparagi, przygotowaną pastę i paprykę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i cukrem jeżeli to konieczne.
  3. Podawaj danie z ryżem, lub makaronem ryżowym posypane dymką i kolendrą.

Smacznego!

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

English version

Chicken with coconut milk and asparagus

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 250 g rice or rice noodles, cooked
  • 250 g chicken fillets, sliced
  • 400 ml coconut milk
  • 100 ml chicken stock
  • 100 g mushrooms, sliced
  • 100 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 200 g green asparagus, cut into pieces
  • 1 tablespoon lime juice
  • 1 chilli, finely chopped
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 1 small onion, finely chopped
  • 1 teaspoon grated ginger
  • 1 teaspoon turmeric
  • 1 teaspoon curry
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon ground cilantro seeds
  • 1 tablespoon fish sauce
  • 2 teaspoons paprika
  • salt, pepper and brown sugar
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • fresh cilantro for serving
  • 2 tablespoons chopped spring onions for serving

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium pan, add the onion, garlic, chili and ginger. Fry over low heat for 3 minutes and add the turmeric, curry, cumin, cilantro seeds and chili pepper, cook for 5 minutes. Transfer to a foodprocessor, add the fish sauce and blend.
  2. Pour the stock and coconut milk in the same pan, add sliced chicken, and green beans and bring to boil. Reduce heat, add the lime juice, salt, sugar and pepper. Boil for 15 minutes and add the mushrooms, asparagus and prepared paste and paprika, boil for 5 minutes. Season to taste with salt and sugar if necessary.
  3. Serve with rice or rice noodles garnish with spring onion and cilantro leaves.

Enjoy!

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Share the post "Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, fasolka szparagowa, grzyby, kurczak, mięso, mleko kokosowe, obiad, pieczarki, szparagi

« Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta
Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem / Asian style roast chicken with beer

Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup

Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms

1 urodziny bloga i tort marchewkowy z kardamonem / Carrot cake with cardamom

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress