W gruncie rzeczy lata jeszcze nie ma, ale temperatury wskazują na coś zupełnie odmiennego;) Dlatego proponuję Wam dzisiaj coś lekkiego i bardzo łatwego w przygotowaniu. Pyszna i szybka zupa z młodą kapustą, groszkiem i fasolką szparagową, zabielona śmietanką doskonale sprawdzi się na lekki obiad w upalny dzień. Jeżeli tak jak ja lubisz młodą kapustę polecam także inne pyszne przepisy! Zapraszam.

Letnia zupa jarzynowa
(4 porcje)
- 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej
- 1/2 szklanki groszku (może być mrożony)
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- duża garść fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki (może być mrożona)
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- sól i pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietanki 36 %
- W większym rondlu umieść olej wraz z cebulą i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj kolejne osiem składników i doprowadź zupę do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 20-30 minut, lub do momentu aż warzywa zmiękną.
- Wmieszaj pomidora i śmietankę, gotuj przez kolejne 3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.
- W misie TC wyposażonej w mieszadło umieść olej i cebulę i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Następnie dodaj kolejne osiem składników i uruchom program P2 slow cook przez 30 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i śmietankę, uruchom program P1 slow cook na 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Summer vegetable soup
(4 servings)
- 1 small onion, thinly sliced
- 1 tablespoon vegetable oil
- 4 cups chicken or vegetable stock
- 1/2 head of young cabbage, shredded
- 1/2 cup od peas (can be frozen)
- 3 potatoes, peeled and diced
- 1 bay leaf
- 3 grain of dried all spice berries
- large handful green beans, cut into 2 cm pieces (can be frozen)
- 1 chopped tomato
- salt and pepper
- 1 tablespoon tomato paste
- 100 ml double cream
Preparation:
- In a large saucepan, saute onion in oil until tender. Add the next eight ingredients, bring to a boil. Reduce heat, cover and simmer for 20-30 minutes or until vegetables are tender.
- Stir in tomato paste and cream, cook for the next 3 minutes, season with salt and pepper to taste and serve.
Preparation for Tefal Companion:
- In a bowl fitted with stirrer add oil and onion and start P1 slow cook program for 5 minutes.
- Next add the next eight ingredients and start P2 slow cook program for 30 minutes.
- add tomato paste and cream, start P1 slow cook program for 3 minutes. Season with salt and pepper to taste and serve.
Enjoy!
Taką zupę jarzynową z letnich warzyw lubię najbardziej. Muszę spróbować tego przepisu.
Super zupka, właśnie czekałam na jakiś letni przepis od ciebie 🙂