Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Puree z dyni / Pumpkin puree

Puree z dyni / Pumpkin puree

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Puree z dyni / Pumpkin puree"

  • Facebook
  • X

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją dodać do potraw słodkich jak i słonych i wszędzie sprawdza się doskonale. W zdecydowanej większości przepisów,  dodaje się ją w formie puree, na które przepis dzisiaj przedstawiam, a w dniach następnych pyszne przepisy z jego zastosowaniem :).

Scroll down for English

Puree z dyni

(ok. 6 szklanek)

Składniki:

  • 2 całe średnie dynie

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 2 średnie dynie lub kilka mniejszych. Przekrój na pół i zwykłą łyżką lub łyżką do lodów wyskrob i wyrzuć miąższ z pestkami. Gdy dynie są większe, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Wyłóż dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (skórką do góry lub do dołu, nie ma generalnie znaczenia) i piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez 45 minut, do miękkości.
  3. Obierz tak upieczone kawałki dyni ze skórki, wrzuć do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Można je też zmiksować zwykłym blenderem, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub po prostu dokładnie rozgnieść widelcem. Jeśli puree jest zbyt gęste, wlej podczas miksowania kilka łyżek wody, jeżeli jest z kolei zbyt wilgotne, umieść je na sitku lub gazie nad miską i pozostaw w lodówce na noc.
  4. Tak powstałe puree nadaje się do natychmiastowego użycia, jednak najlepiej zapakować je w woreczki (najlepiej po 1 szklance) i zamrozić.

English version

Pumpkin Puree

(6  cups)

Ingredients:

  • 2 whole medium pumpkins

Preparation:

  1. Select a couple of small-ish pumpkins. Cut the pumpkin in half. With a spoon or a scoop, scrape out the seeds and pulp from the center.
  2. Place pumpkin pieces on a baking sheet (face up or face down) and roast in a 180 oC oven for 45 minutes, or until pumpkin is fork-tender.
  3. Peel off the skin from the pumpkin pieces until you have a big pile of the stuff. If you have a food processor, throw in a few chunks at a time. A blender will work, too, if you add a little water. Or you can simply mash it up with a potato masher, or move it through a potato ricer, or process it through a food mill. Pulse the pumpkin until smooth. If it looks too dry, add in a few tablespoons of water during the pulsing to give it the needed moisture. (Note, if the puree is overly watery, you should strain it on cheesecloth or over a fine mesh strainer to get rid of some of the liquid.)
  4. You can either use this immediately in whatever pumpkin recipe you’d like, store it in the freezer for later use. To store in the freezer, spoon about 1 cupful of pumpkin into each plastic storage bag. Store them in the freezer until you need them.
Enjoy!

Share the post "Puree z dyni / Pumpkin puree"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik Tagged With: dynia, poradnik, puree

« Dynia zapiekana z grzybami leśnymi / Pumpkin au gratin with wild mushrooms
Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin »

Comments

  1. Poradzimy24.pl says

    24 października 2021 at 07:05

    Dynia to mega fajne warzywo 🙂 Warto ją wykorzystywać w kuchni.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi/Toffee stuffed pumpkin cookies | karmelowy pisze:
    21 października 2013 o 11:53

    […] przedstawiam pierwszy przepis wykorzystujący puree z dyni, są to wyjątkowo smaczne i słodkie ciasteczka dyniowe z cynamonem i nadzieniem toffi. Wykonanie […]

    Odpowiedz
  2. Muszle nadziewane pieczarkami i mięsem, zapiekane pod dyniowym beszamelem z szałwią/Meat and mushroom stuffed shells with pumpkin sage bechamel | karmelowy pisze:
    25 października 2013 o 09:26

    […] przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące połączenie, przedstawionego wcześniej puree z dyni z beszamelem, pod którym zapieczone są muszle makaronowe z kremową warstwą z ricotty i drugiej […]

    Odpowiedz
  3. Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym/Creamy pumpkin pasta with pork | karmelowy pisze:
    4 listopada 2013 o 10:16

    […] w ramach dyniowego szaleństwa, przedstawiam przepis na makaron w kremowym sosie z puree dyniowym  z mielonym mięsem wieprzowym i szpinakiem. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu – […]

    Odpowiedz
  4. Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania/Pumpkin pull apart bread | karmelowy pisze:
    6 listopada 2013 o 09:43

    […] do odrywania. Po raz kolejny jest tutaj użyte puree dyniowe, na który przepis można odnaleźć tutaj. Samo ciasto wychodzi bardzo delikatne, słodkie i cynamonowe, a jego forma pieczenia znacznie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą

Zupa-z-mlodych-warzyw-Young-vegetable-soup

Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup

Pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami / Tomato curry with chicken and potatoes

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryka / Chicken, mushroom and pepper pasta

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta

Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress