Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym / Creamy pumpkin pasta with pork

Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym / Creamy pumpkin pasta with pork

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym / Creamy pumpkin pasta with pork"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś, w ramach dyniowego szaleństwa, przedstawiam przepis na makaron w kremowym sosie z puree dyniowym  z mielonym mięsem wieprzowym i szpinakiem. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu – idealne na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!

Scroll down for English

Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu, gotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 300 g puree z dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 450 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g świeżego szpinaku, umytego
  • świeżo zmielony pieprz, papryczka chilli w płatkach i świeża szałwia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, mleko, masło, śmietankę, sól, czosnek i cukier .
  2. W dużej patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej, po czym włóż czosnek i cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj wieprzowinę i smaż aż mięso będzie lekko zarumienione, następnie dopraw całość solą i pieprzem.
  3. Dodaj mieszankę dyniową wraz ze szpinakiem, doprowadź sos do wrzenia i gotuj mieszając przez 2 minuty, dopraw do smaku jeżeli będzie to konieczne. Włóż do sosu ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż porcje na talerze, posyp pieprzem i papryką i udekoruj szałwią.
Smacznego!

English version

Creamy pumpkin pasta with pork

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g pasta, cooked
  • 300 g pure pumpkin puree
  • 1 cup milk
  • 1 tbsp. butter, melted
  • 2 tbsp. heavy cream
  • 1 tsp. salt
  • 1 tbsp. garlic powder
  • 2 tsp. sugar
  • 1 tbsp. canola oil
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1/2 medium onion, chopped
  • 450 g ground pork (or Italian sausage)
  • 200g fresh spinach
  • freshly cracked black pepper, red pepper flakes, and fresh sage, to garnish

Preparation:

  1. In a large bowl, stir together pumpkin puree, milk, melted butter, heavy cream, salt, garlic powder, and sugar.
  2. Heat canola oil in a large skillet over medium heat. Add garlic and onion and sauté for 1 minute, or until onion is tender and slightly browned. Add pork or Italian sausage and sauté until cooked through. Season with salt and pepper.
  3. Add pumpkin mixture and spinach to pan and cook until sauce is heated through, stirring constantly, about 2 minutes, season to taste. Add in cooked pasta and toss together until thoroughly combined. Garnish with black pepper, red pepper flakes, and a pinch of fresh sage. Serve immediately.
Enjoy!

Share the post "Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym / Creamy pumpkin pasta with pork"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: dynia, makaron, mięso, obiad, szpinak, wieprzowina

« Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi / Mushroom mozzarella sandwich
Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread »

Comments

  1. bubu says

    4 listopada 2013 at 11:21

    kolorowa kompozycja, mniam:)

    Odpowiedz
  2. tu-tusia says

    5 listopada 2013 at 10:20

    Zdecydowanie mam ochotę na taki makaron – mniam 😛

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Surowka-z-mlodej-kapusty-Young-cabbage-salad

Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad

Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Kruche ciasteczka z jagodami / Blueberry pie cookies

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress