Share the post "Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym / Creamy pumpkin pasta with pork"
Dziś, w ramach dyniowego szaleństwa, przedstawiam przepis na makaron w kremowym sosie z puree dyniowym z mielonym mięsem wieprzowym i szpinakiem. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu – idealne na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!
Scroll down for English
Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym
(4 porcje)
Składniki:
- 200 g ulubionego makaronu, gotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 300 g puree z dyni
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 450 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g świeżego szpinaku, umytego
- świeżo zmielony pieprz, papryczka chilli w płatkach i świeża szałwia do dekoracji
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj puree z dyni, mleko, masło, śmietankę, sól, czosnek i cukier .
- W dużej patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej, po czym włóż czosnek i cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj wieprzowinę i smaż aż mięso będzie lekko zarumienione, następnie dopraw całość solą i pieprzem.
- Dodaj mieszankę dyniową wraz ze szpinakiem, doprowadź sos do wrzenia i gotuj mieszając przez 2 minuty, dopraw do smaku jeżeli będzie to konieczne. Włóż do sosu ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż porcje na talerze, posyp pieprzem i papryką i udekoruj szałwią.
English version
Creamy pumpkin pasta with pork
(4 servings)
Ingredients:
- 200 g pasta, cooked
- 300 g pure pumpkin puree
- 1 cup milk
- 1 tbsp. butter, melted
- 2 tbsp. heavy cream
- 1 tsp. salt
- 1 tbsp. garlic powder
- 2 tsp. sugar
- 1 tbsp. canola oil
- 2 cloves garlic, minced
- 1/2 medium onion, chopped
- 450 g ground pork (or Italian sausage)
- 200g fresh spinach
- freshly cracked black pepper, red pepper flakes, and fresh sage, to garnish
Preparation:
- In a large bowl, stir together pumpkin puree, milk, melted butter, heavy cream, salt, garlic powder, and sugar.
- Heat canola oil in a large skillet over medium heat. Add garlic and onion and sauté for 1 minute, or until onion is tender and slightly browned. Add pork or Italian sausage and sauté until cooked through. Season with salt and pepper.
- Add pumpkin mixture and spinach to pan and cook until sauce is heated through, stirring constantly, about 2 minutes, season to taste. Add in cooked pasta and toss together until thoroughly combined. Garnish with black pepper, red pepper flakes, and a pinch of fresh sage. Serve immediately.
bubu says
kolorowa kompozycja, mniam:)
tu-tusia says
Zdecydowanie mam ochotę na taki makaron – mniam 😛