Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread

Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread

by Dzi 17 komentarzy

Share the post "Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread"

  • Facebook
  • Twitter

Kontynuując serię dyniowych przysmaków, przedstawiam dzisiaj przepis na dyniowe ciasto drożdżowe do odrywania. Po raz kolejny jest tutaj użyte puree dyniowe, na który przepis można odnaleźć tutaj. Samo ciasto wychodzi bardzo delikatne, słodkie i cynamonowe, a jego forma pieczenia znacznie ułatwia i uatrakcyjnia jego podanie:). Polecam!

Scroll down for English

Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania

(1 keksówka)

Składniki na ciasto :

  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 1/2 szklanki mąki

Składniki na mieszankę cynamonowo-cukrową:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła, roztopionego

Przygotowanie:

  1. Umieść mleko w mikrofalówce i podgrzewaj je przez około 15-20 sekund, aż osiągnie temperaturę 40 oC. Przelej je do miski miksera, wmieszaj drożdże i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj masło, dynię, cukier, sól i wymieszaj na jednolitą masę. Miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wsypuj po 1/2 szklanki mąki, aż ciasto stanie się jednolite. Zwiększ obroty i miksuj przez kolejne 5 minut .
  2. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozostaw miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, powinno to potrwać około 1 godziny. Bardzo łatwo można też przygotować ciasto w maszynie do wypiekania chleba. Wszystkie mokre składniki wlewamy do pojemnika, przysypujemy mąką i wsypujemy resztę składników sypkich. Ustawiamy program do wyrabiania ciasta i po 1,5 h wyjmujemy pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe.
  3. Wyłóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 30×50 cm, a w małej miseczce wymieszaj cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Posmaruj rozwałkowane ciasto roztopionym masłem i posyp równomiernie mieszanką cynamonowo-cukrową. Postaraj się podociskać cukier w ciasto najlepiej całą powierzchnią dłoni.
  4. Pokrój ciasto wzdłuż na 6 równych części i poukładaj pasy jeden na drugim. Następnie pokrój tak powstałą konstrukcję na 6 równych kwadratowych stosików. Wyłóż keksówkę  papierem do pieczenia lub natłuść masłem. Wyłóż stosiki pionowo do formy (jak na zdjęciach), przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
  5. W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na do 180 oC. Włóż wyrośnięte ciasto do piekarnika i piecz przez 30-40 minut, do ładnego zarumienienia.
  6. Po wyjęciu ciasta, powinna nam zostać w formie  gęsta cukrowa glazura. Wysmaruj nią upieczone ciasto i podawaj.
Smacznego!

English version

Pumpkin pull apart bread

(25×15 cm baking pan)

Ingredients for the bread:

  • 2 tbsp unsalted butter (melted)
  • 1/2 cup milk
  • 2 1/4 teaspoons active dry yeast
  • 3/4 cup pumpkin puree
  • 1/4 cup white sugar
  • 1 tsp salt
  • 2 1/2 cups flour

Ingredients for the cinnamon sugar mix:

  • 1 cup granulated sugar
  • 2 tsp ground cinnamon
  • 1/2 tsp fresh ground nutmeg
  • 2 tbsp unsalted butter (melted)

Preparation:

  1. Heat milk in microwave for about 15-20 seconds until it reaches 40 oC. Pour into mixing bowl of stand mixer. Add in yeast and let it bubble and sit for about 5 minutes. Add in melted butter, pumpkin, sugar, salt and mix until smooth. Add in flour, 1/2 cup at a time, mixing on low speed with a dough hook attachment until dough comes together. Knead dough on medium high speed for about 5 minutes.
  2. Place dough in an oiled bowl and cover with a towel or plastic wrap. Place in a warm place and let rise until double in size, about 1 hour.
  3. Roll out dough to a 30 x 50 cm rectangle on a floured pastry board. In a separate small bowl, combine sugar, cinnamon, nutmeg and mix together. Brush melted butter over surface of dough. Sprinkle cinnamon sugar mixture on top, spreading evenly. Press gently into dough with hand.
  4. Slice dough into 6 even sections. Stack strips and then cut each strip into 6 squares. Line a 25×15 cm baking pan with parchment paper or grease the pan. Stack slices vertically into pan. Let dough rise in a warm place for another 45 minutes. Make sure to cover pan so that dough does not dry out.
  5. Preheat oven to 180 oC. Bake bread for about 30-40 minutes until tops of bread turn a dark golden brown.
  6. A puddle of glaze will form at the bottom of the cake. Before serving, brush or drizzle top of cake with the glaze.
Enjoy!

Share the post "Drożdżowe ciasto dyniowe do odrywania / Pumpkin pull apart bread"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, cynamon, deser, dynia, słodkości

« Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym / Creamy pumpkin pasta with pork
Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree »

Comments

  1. jula says

    6 listopada 2013 at 10:31

    <3

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 listopada 2013 at 10:32

      🙂

      Odpowiedz
  2. Ervisha says

    6 listopada 2013 at 11:36

    Mniam……….:D

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 listopada 2013 at 11:58

      o tak:)

      Odpowiedz
  3. gin says

    6 listopada 2013 at 21:35

    Wygląda zachwycająco! Uwielbiam taką formę – uroczo wygląda i zachęca do oderwania kolejnego kawałeczka, i jeszcze jednego…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 listopada 2013 at 21:54

      I za szybko się kończy…:)

      Odpowiedz
  4. Wiewióra says

    11 listopada 2013 at 09:10

    zaraz będę piekła tylko ile dać drożdży świeżych??? coś pokombinuje i dam radę 🙂

    Odpowiedz
    • Wiewióra says

      11 listopada 2013 at 12:36

      upieczone i połowy już nie ma! bardzo słodkie choć nadzienia zrobiłam połowę 🙂 i pyszne! ale przede wszystkim bez jaj i mleka (dałam sojowe) więc w sam raz dla moich pociech!

      Odpowiedz
      • Dzi says

        11 listopada 2013 at 12:55

        Super! Cieszę się ,że smakowało:) Ja ostatnio niestety mam fazę na słodkości;/

        Odpowiedz
  5. KateC says

    3 grudnia 2013 at 21:48

    Your site is so beautiful!

    The photos are stunning. I like very much that you care about the non Polish readers translating the recipesto English. Thank you!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 grudnia 2013 at 21:55

      Thank You:)

      Odpowiedz
  6. monika says

    15 września 2014 at 19:30

    a jesli nie mam wypi9ekacza do chleba to jak zrobic krok 3?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 września 2014 at 19:32

      Ciasto robimy zgodnie z pkt 1 i 2:Umieść mleko w mikrofalówce i podgrzewaj je przez około 15-20 sekund, aż osiągnie temperaturę 40 oC. Przelej je do miski miksera, wmieszaj drożdże i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj masło, dynię, cukier, sól i wymieszaj na jednolitą masę. Miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wsypuj po 1/2 szklanki mąki, aż ciasto stanie się jednolite. Zwiększ obroty i miksuj przez kolejne 5 minut .
      Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą. Pozostaw miskę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, powinno to potrwać około 1 godziny.

      Odpowiedz
  7. Ania says

    1 grudnia 2016 at 22:41

    Czy ciasto można wyrobić w maszynie do chleb ? 🙂 nie mam miksera …

    Odpowiedz
  8. Ania says

    1 grudnia 2016 at 22:43

    Właśnie doczytałam … 🙂

    Odpowiedz
  9. Help required says

    25 września 2020 at 15:20

    Tylko ze drozdze instant to nie to same co active dry yeast…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 września 2020 at 16:10

      To prawda, jednak można je stosować zamiennie, uprzednio rozpuszcając w wodzie/mleku.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Puree ze skorzonery / Salsify puree

Puree ze skorzonery / Salsify puree

Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu?

Kurczak-orientalny-smazony-z-ananasem-i-papryka-Stir-fried-chicken-with-pineapple-and-pepper

Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper

Kurczak pomarańczowy / Orange chicken

Boczniaki-w-smietanie-Creamed-oyster-

Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress