Dziś przedstawiam Wam dzisiaj coś wyjątkowego. Dzięki uprzejmości marki Tefal otrzymałam do testów robota Tefal Cuisine Companion! Gdy pojawił się w drzwiach kurier z 3 wielkimi paczkami, nie mogłam się doczekać aż je rozpakuję. Wraz z samym robotem-bazą, otrzymałam także przystawki w postaci parownicy i nakładek do siekania chyba wszystkiego.
Szczerze mówiąc, gdy pierwszy raz usłyszałam, że Tefal wprowadza coś takiego na rynek, byłam sceptycznie nastawiona i zawsze powtarzałam, że sama sobie nie kupię, ale chętnie przygarnę w prezencie:) I stało się, dostałam i stwierdziłam, że bardzo się myliłam. Ten robot jest bossski! Są dni kiedy po pracy, ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to gotowanie, dosłownie padam na twarz. Robiłam wtedy cokolwiek, oby zapchać rodzinkę i mieć to z głowy…
I tutaj wkracza Tefal Cuisine Companion. Na początku byłam trochę zestresowana liczbą funkcji i nakładek wszelakich, jednak po chwili okazało się że jest to sprzęt bardzo intuicyjny. Początkowo korzystałam tylko i wyłącznie z gotowych, wbudowanych programów jak sosy, zupy, slow cook, gotowanie na parze, ciasta i desery. Po jakimś czasie zaczęłam ustawiać go sama, bo jest to na prawdę proste. Dosłownie wrzuca się składniki, zapomina i wyłącza robota jak zapiszczy 😉 Misa wydaje się niewielka, jednak zapewniam, że jest bardzo pojemna bo mieści wszystkiego ponad 2 litry. Dodatkowo do każdego robota dołączona jest książka z masą świetnych przepisów dosłownie na wszystko. Generalnie mogę pozbyć się już z domu wszystkich blenderów, mikserów i tarek :).
Poniżej przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil. Przedstawię w 2 wersjach, na Tefal Cusine Companion i tradycyjną dla osób, które takowego cuda nie posiadają. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Szybka zupa z łososiem i szpinakiem
(4 porcje)
Składniki:
- 400 g fileta z łososia bez skóry, pokrojonego w grubszą kostkę
- 4 łyżki masła
- 1 duży por, posiekany na plasterki
- 750 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
- 1/2 szklanki świeżego koperku, drobno posiekanego
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 duża garść szpinaku baby
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie (Cuisine Companion):
- Włóż masło i pora do misy robota z nakładką mieszającą i włącz program P1 slow cook.
- Po sygnale dodaj bulion, ziemniaki, marchewkę i połowę koperku, włącz program P2 na 20 minut. 5 minut przed końcem programu dodaj łososia, śmietankę i szpinak.
- Po usłyszeniu sygnału wyłącz robota, dopraw i podawaj zupę z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
Przygotowanie tradycyjne:
- W średnim rondlu rozgrzej masło, włóż pora i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut, do miękkości.
- Dodaj bulion, ziemniaki, marchewkę i połowę koperku. Gotuj przez 15 minut, lub do miękkości ziemniaków.
- Dodaj łososia, śmietankę i szpinak, i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj resztę koperku i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj z chrupiącym chlebem.
Smacznego!
English version
Easy salmon and spinach soup
(4 servings)
Ingredients:
- 400 g salmon filet, skinned and cut into chunks
- 4 tablespoons of butter
- 1 large leek, trimmed, sliced
- 750 ml fish or vegetable stock
- 400 g potatoes, peeled and diced
- 1 large carrot, sliced
- 1/2 cup fresh dill, finely chopped
- 1 cup heavy cream
- 1 large handful baby spinach
- salt and pepper to taste
Preparation (Cuisine Companion):
- Add the butter and the leeks into the bowl fitted with stirrer and launch the P1 slow cook program.
- At the end of the program above, add the stock, potatoes, carrots and half of a dill, then turn on the P2 slow cook program for 20 minutes. 5 minutes before the end of the program add salmon, cream and spinach.
- Once you hear the beep, season with salt and pepper and serve with crusty bread.
Preparation:
- Melt the butter in a soup pot and saute the leeks for 10 minutes, or until nice and soft.
- Add stock, leeks, along with the potatoes, carrots, and half of the fresh dill. Cook for another 15 minutes, or until the potatoes and carrots are just tender.
- Add the salmon along with the cream and spinach, and gently simmer on low heat until cooked through, for 5 minutes. Add the remaining dill, and season with salt and pepper to taste.
- Serve with crusty bread.
Enjoy!
Kasia says
Najlepsza !!! Przepyszna zupa 🙂 Zajadają nawet dzieci ….
Dzi says
Aż z nią zatęskniłam… Cieszę się, że smakowała!