Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes"

  • Facebook
  • Twitter

Lubię słodkie śniadania, zdecydowanie bardziej niż klasyczne kanapki, a te placuszki jogurtowe z jagodami z decydowanie przypadły mi do gustu. Wilgotne i puszyste, z dodatkiem jagód (u mnie borówki amerykańskie, ale można je swobodnie zamienić na czarne jagody), które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, ze składników które każdy zazwyczaj ma w kuchni. Podałam je ze świeżymi borówkami, odrobiną bitej śmietany i sosem karmelowym. Pyszności!

Scroll down for recipe in English

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Placuszki jogurtowe z jagodami

(16 sztuk)

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 170 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g jagód (ok. 1 szklanki)
  • jagody do podania
  • sos karmelowy do podania
  • bita śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce zmiksuj jogurt z jajkami, cukrami i masłem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.
  2. Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu i nałóż po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy.
  3. Smaż na małym dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez około 2-3 minuty. Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
  4. Podawaj z bitą śmietaną, jagodami i polane sosem karmelowym.

Smacznego!

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

English version

Yogurt blueberry pancakes

(16 pancakes)

Ingredients:

  • 250 g of natural yoghurt
  • 2 eggs
  • 2 tsp vanilla sugar or vanilla extract
  • 4 tablespoons sugar
  • 2 tablespoons melted butter
  • 170 g flour
  • 2 tsp of baking powder
  • 120 g blueberries (approx. 1 cup)
  • blueberries to serve
  • caramel sauce to serve
  • whipped cream to serve

Preparation:

  1. In a medium bowl, mix yogurt with the eggs, sugars and butter. Add sieved flour with baking powder and mix just until smooth. Add berries and gently stir with a spoon.
  2. Preheat a large frying pan with a little oil over medium heat and add 1 full tablespoon of batter for 1 pancake,  taking care to keep them evenly spaced apart. Cook over medium heat until nicely browned, for about 2-3 minutes. Turn the pancakes over and cook until browned, about 2 minutes. Repeat with remaining mixture.
  3. Serve with whipped cream, blueberries and drizzled with caramel sauce.

Enjoy!

Zainspirowałam się tym przepisem

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Share the post "Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: jagody, śniadanie, słodkości

« Kurczak z sosem jagodowym / Chicken with blueberry sauce
Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp »

Comments

  1. Wypieki Beaty says

    2 sierpnia 2016 at 15:37

    Ja też zdecydowanie wolę słodkie śniadania – szczególnie placuszkowe 🙂

    Odpowiedz
  2. kasia says

    4 sierpnia 2016 at 12:14

    pyszne

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Placuszki z mascarpone i malinami / Mascarpone pancakes with raspberries - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    28 sierpnia 2017 o 09:18

    […] Jeżeli lubicie tego typu śniadania, polecam także moje placuszki z ricottą i jabłkami i placuszki jogurtowe z jagodami, wszystkie obłędne! […]

    Odpowiedz
  2. Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    4 października 2017 o 09:23

    […] Jeżeli jesteś tak jak ja niepoprawnym fanem jagód polecam także puszysty omlet z jagodami, placuszki z jagodami i pyszną tartę. Jagody leśne można swobodnie zamienić na borówkę amerykańską, […]

    Odpowiedz
  3. Strawberry Vanilla Pancakes - Marla Meridith pisze:
    16 czerwca 2018 o 23:47

    […] Yogurt Blueberry Pancakes Karmelowy […]

    Odpowiedz
  4. Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes | FlyB Kulinaria pisze:
    21 lipca 2019 o 12:11

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup

Kotlety wieprzowe w glazurze miodowo-pomarańczowej / Pork chops with orange and honey glaze

Zakręcone muffiny drożdżowe z jabłkami i cynamonem / Apple cinnamon roll muffins

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress