Lubię słodkie śniadania, zdecydowanie bardziej niż klasyczne kanapki, a te placuszki jogurtowe z jagodami z decydowanie przypadły mi do gustu. Wilgotne i puszyste, z dodatkiem jagód (u mnie borówki amerykańskie, ale można je swobodnie zamienić na czarne jagody), które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, ze składników które każdy zazwyczaj ma w kuchni. Podałam je ze świeżymi borówkami, odrobiną bitej śmietany i sosem karmelowym. Pyszności!
Scroll down for recipe in English
Placuszki jogurtowe z jagodami
(16 sztuk)
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g jagód (ok. 1 szklanki)
- jagody do podania
- sos karmelowy do podania
- bita śmietana do podania
Przygotowanie:
- W średniej misce zmiksuj jogurt z jajkami, cukrami i masłem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju na średnim ogniu i nałóż po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy.
- Smaż na małym dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez około 2-3 minuty. Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
- Podawaj z bitą śmietaną, jagodami i polane sosem karmelowym.
Smacznego!
English version
Yogurt blueberry pancakes
(16 pancakes)
Ingredients:
- 250 g of natural yoghurt
- 2 eggs
- 2 tsp vanilla sugar or vanilla extract
- 4 tablespoons sugar
- 2 tablespoons melted butter
- 170 g flour
- 2 tsp of baking powder
- 120 g blueberries (approx. 1 cup)
- blueberries to serve
- caramel sauce to serve
- whipped cream to serve
Preparation:
- In a medium bowl, mix yogurt with the eggs, sugars and butter. Add sieved flour with baking powder and mix just until smooth. Add berries and gently stir with a spoon.
- Preheat a large frying pan with a little oil over medium heat and add 1 full tablespoon of batter for 1 pancake, taking care to keep them evenly spaced apart. Cook over medium heat until nicely browned, for about 2-3 minutes. Turn the pancakes over and cook until browned, about 2 minutes. Repeat with remaining mixture.
- Serve with whipped cream, blueberries and drizzled with caramel sauce.
Enjoy!
Zainspirowałam się tym przepisem
Wypieki Beaty says
Ja też zdecydowanie wolę słodkie śniadania – szczególnie placuszkowe 🙂
kasia says
pyszne