Zaskakujące połączenie kaczki ze słodko-kwaśnym chutneyem. A właśnie, skąd pochodzi chutney? Jestem początkującą kucharką, więc postanowiłam to sprawdzić. Jakież było moje zdziwienie gdy odkryłam,że:
” Chutney, czatnej, hindi: चटनी ćatni – gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą,musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy.” ( źródło: wikipedia).
Szczerze mówiąc, nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że chutney pochodzi z kuchni indyjskiej… No cóż, najwyraźniej jeszcze wiele nauki przede mną 🙂
Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym (2 porcje)
Składniki:
Kaczka:
- 2 piersi kacze ze skórką (każda po ok. 200-250 g)
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- 2 gałązki drobno posiekanego rozmarynu
- sól,pieprz grubo zmielony do smaku
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju roślinnego
Chutney żurawinowy:
- 1/2 mango pokrojonego w kostkę
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 25 g żurawina suszona
- 100 g żurawina świeża
- 50 g cukru
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli
- 1 łyżeczka drobno posiekanego (startego) imbiru
- 1/2 limonki
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry (proponuję dodać ją w postaci zmielonej,gdyż drażniło mnie rozgryzanie ziarenek)
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Chutney:
- Wszystkie składniki należy umieścić w rondlu ( z limonki zetrzeć trochę skórki i wycisnąć sok), zagotować pod przykryciem.
- Następnie gotować bez przykrycia na średnim ogniu 10-12 min często mieszając. Sos powinien mieć konsystencję marmolady.
Kaczka:
- Piersi kaczki należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać skórkę.
- Posiekane czosnek i rozmaryn wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Mięso dokładnie natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Należy wyjąć mięso z lodówki odpowiednio wcześniej, aby uzyskało temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 200 oC.
- Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, włożyć masło klarowane masło/olej i ułożyć na niej piersi skórą do dołu. Smażyć przez 4 min na średnim ogniu, aż skórka będzie złota. Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć 1 min.
- Ułożyć piersi skórką do góry w naczyniu żaroodpornym ( ja zostawiłam na przystosowanej do piekarnika patelni) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Kaczkę piec przez 15 min aby uzyskać średnio wysmażone mięso (różowe w środku) lub 18 min (dobrze wysmażone mięso).
- Po tym czasie piersi wyłożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na kilka minut aby mięso „odpoczęło”.
Ja podałam z puree ziemniaczanym.
Smacznego!
barjed says
Mniam, mniam!
sweetandchili says
Mmmm… apetyczne 🙂
Zapraszam do konkursu http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/
Dzi says
Dziękuję:) Może uda mi się coś wymyślić… zadanie wcale nie jest łatwe…
Ola says
Czy ktoś próbował zrobić w ten sposób piersi z gęsi?
Dzi says
Ja nie, jednak wydaje mi się że należy jedynie wydłużyć czas pieczenia piersi w piekarniku.