Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym

Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym

by barjed 5 komentarzy

Share the post "Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym"

  • Facebook
  • Twitter

 

Zaskakujące połączenie kaczki ze słodko-kwaśnym chutneyem. A właśnie, skąd pochodzi chutney? Jestem początkującą kucharką, więc postanowiłam to sprawdzić. Jakież było moje zdziwienie gdy odkryłam,że: 

” Chutney, czatnej, hindi: चटनी ćatni – gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą,musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy.” ( źródło: wikipedia).

Szczerze mówiąc, nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że chutney pochodzi z kuchni indyjskiej… No cóż, najwyraźniej jeszcze wiele nauki przede mną 🙂

Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym (2 porcje)

Składniki:

Kaczka:

  • 2 piersi kacze ze skórką (każda po ok. 200-250 g)
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • 2 gałązki drobno posiekanego rozmarynu
  • sól,pieprz grubo zmielony do smaku
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju roślinnego

Chutney żurawinowy:

  • 1/2 mango pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 25 g żurawina suszona
  • 100 g żurawina świeża
  • 50 g cukru
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego (startego) imbiru
  • 1/2 limonki
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry (proponuję dodać ją w postaci zmielonej,gdyż drażniło mnie rozgryzanie ziarenek)
  • 1/2 łyżeczki  soli

Przygotowanie:

Chutney:

  1. Wszystkie składniki należy umieścić w rondlu ( z limonki zetrzeć trochę skórki i wycisnąć sok), zagotować pod przykryciem.
  2. Następnie gotować bez przykrycia na średnim ogniu 10-12 min często mieszając. Sos powinien mieć konsystencję marmolady.

Kaczka:

  1. Piersi kaczki należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać skórkę.
  2. Posiekane czosnek i rozmaryn wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Mięso dokładnie natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  3. Należy wyjąć mięso z lodówki odpowiednio wcześniej, aby uzyskało temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 200 oC.
  4. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, włożyć masło klarowane masło/olej i ułożyć na niej piersi skórą do dołu. Smażyć przez 4 min na średnim ogniu, aż skórka będzie złota. Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć 1 min.
  5. Ułożyć piersi skórką do góry w naczyniu żaroodpornym ( ja zostawiłam na przystosowanej do piekarnika patelni) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Kaczkę piec przez 15 min aby uzyskać średnio wysmażone mięso (różowe w środku) lub 18 min (dobrze wysmażone mięso).
  7. Po tym czasie piersi wyłożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić na kilka minut aby mięso „odpoczęło”.

Ja podałam z  puree ziemniaczanym.

Smacznego!

 

Share the post "Piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, cynamon, imbir, kaczka, kuchnia indyjska, mango, mięso, obiad, piersi z kaczki, żurawina

« Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles
Kurczak tikka masala Jamiego Olivera »

Comments

  1. barjed says

    3 grudnia 2012 at 14:41

    Mniam, mniam!

    Odpowiedz
  2. sweetandchili says

    1 lutego 2013 at 15:05

    Mmmm… apetyczne 🙂

    Zapraszam do konkursu http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lutego 2013 at 15:18

      Dziękuję:) Może uda mi się coś wymyślić… zadanie wcale nie jest łatwe…

      Odpowiedz
  3. Ola says

    23 listopada 2013 at 20:14

    Czy ktoś próbował zrobić w ten sposób piersi z gęsi?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 listopada 2013 at 20:16

      Ja nie, jednak wydaje mi się że należy jedynie wydłużyć czas pieczenia piersi w piekarniku.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Inspiracje na Wielkanoc 2019

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce

Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni / Korean style potatoes

Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

kurczak_w_mleku_kokosowym

Kurczak z suszonymi pomidorami w mleku kokosowym / Sun-dried tomato coconut chicken

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress