Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake

Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake

by barjed 12 komentarzy

Share the post "Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake"

  • Facebook
  • Twitter

Ostatnio zobaczyłam w tv reklamy ciastka do przygotowania w mikrofalówce i zaczęłam się zastanawiać: po co kupować coś chemicznego, jeżeli w kilka minut można zrobić sobie takie ciastko w domu i to w przeróżnych wariacjach smakowych? Pierwsze 30 sekundowe  czekoladowe ciastko z kubka znalazło się na blogu już na początku mojej przygody z gotowaniem, a następnie zachęcona sukcesem opublikowałam drugi przepis na czekoladowo-kawowe.  Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany 🙂

Scroll down for recipe in English

ciastko

Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka

(1 ciastko)

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mleka
  • 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki puree z dyni 
  • bita śmietana do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw.
  2. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie olej, mleko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni.
  3. Dodaj mieszankę dyniową do suchych składników w kubku i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
  4. Podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 1 minutę i 15 sekund.
  5. Zajadaj natychmiast, najlepiej z bitą śmietaną:)

Smacznego!

ciastko

English version

Pumpkin chocolate mug cake

(1 mug cake)

Ingredients:

  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1/4 teaspoon baking powder
  • 1 tablespoon cocoa powder
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1/2 teaspoon gingerbread mix spice
  • 1 tablespoon canola oil
  • 1 tablespoon milk
  • 1/8 teaspoon pure vanilla extract (optional)
  • 2 tablespoons pumpkin puree
  • whipped cream, for garnish (optional)

Preparation:

  1. In a mug, combine flour, baking powder, cocoa powder, sugar, light brown sugar and gingerbread spice. Mix until well combined and set aside.
  2. In a small bowl, combine oil, milk, vanilla, pumpkin pure and mix until thoroughly combined.
  3. Add pumpkin mixture to flour mixture and mix until thoroughly incorporated.
  4. Microwave for 1 minute and 15 seconds.
  5. Garnish with whipped cream and eat!

Enjoy!

ciastko

Share the post "Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: czekolada, deser, dynia, mikrofalówka, słodkości

« Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake »

Comments

  1. Michał says

    21 października 2014 at 08:15

    Mnie rozbawiła ta reklama ciastka w tv. Od razu pomyślałem, że to żerowanie na naiwnych. Przecież takie ciastko można zrobić samemu. Jest ono banalnie proste i udaje się każdemu, nawet temu, komu ciasta nie wychodzą.

    Mam przepis podobny do twojego tylko jeszcze dodaję tam jajko. Więc teraz pora wypróbować twój.

    Tego z torebki nie jadłem i nie wiem czy tak łatwo się skuszę 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 października 2014 at 08:41

      Dokładnie:)

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    21 października 2014 at 09:48

    zrobię paskudom na podwieczorek 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 października 2014 at 11:05

      polecam:)

      Odpowiedz
  3. Skaje says

    21 października 2014 at 16:51

    Ja mam z kolei pytanie – czy to ciasto pryska i brudzi mikrofalę? Słyszałam gdzieś takie opinie i trochę się tego obawiam… 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 października 2014 at 16:53

      Jeszcze nie miałam takiego problemu;)

      Odpowiedz
  4. Turysta says

    22 października 2014 at 09:52

    Wow super opcja. Jak chyba większość też widziałem tą reklamę w TV i byłem troszeczkę zniechęcony ciastkiem z paczki. Na pewno wykorzystam Twój przepis jako szybka energetyczna przekąska w schronisku gdzieś na szlaku 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 października 2014 at 09:58

      Genialny pomysł! 🙂

      Odpowiedz
  5. magda says

    22 października 2014 at 10:37

    Witam ciasto wygląda wspaniale na tych zdjęciach. Przyznam, że ostatnio poszukiwałam czegoś pysznego co mogłabym sobie zjeść w pracy na przerwie. Wypróbuję ten przepis przede wszystkim, dlatego że jest bardzo dobrty i szybko się go robi.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 października 2014 at 20:07

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  6. Remik says

    23 października 2014 at 12:26

    Co do ciastek z kubka mam mieszane uczucia, bo dwa razy próbowałem zrobić coś takiego i nigdy mi się nie udawało. Mimo wszystko trzeba się postarać i w końcu tego dokonać. Przyznam, że lubię dynię i ślinka mi cieknie jak patrzę na te zdjęcie. Nic tu po mnie, uciekam do kuchni!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 października 2014 at 12:28

      Też zaliczyłam kilka wpadek. Niestety każda mikrofalówka jest inna i trudno jest podać uniwersalny czas podgrzewania.Trzeba dojść do tego samemu:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels

Jak zamrozić fasolkę szparagową

Chrupiące burrito z wołowiną / Crispy beef burritos

Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress