Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake"

  • Facebook
  • Twitter

Nadeszły chłodne dni, ale jakoś nie mogę się jeszcze przestawić na jesienne menu. Postanowiłam więc wydobyć z czeluści zamrażarki jagody i przygotować iście letnie i orzeźwiające ciacho;). Uwielbiam jagody w każdej postaci i zawsze czekam na te świeże z wielką niecierpliwością a później zamrażam ile zamrażarka pomieści. Dziś proponuję je w cieście jogurtowym z dodatkiem cytryny, absolutnie przepyszne! Ciasto wychodzi pyszne i wilgotne, a ponadto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeżeli jesteś tak jak ja niepoprawnym fanem jagód polecam także puszysty omlet z jagodami, placuszki z jagodami i pyszną tartę. Jagody leśne można swobodnie zamienić na borówkę amerykańską, zapraszam!

Cytrynowe-ciasto-jogurtowe-z-jagodami-Lemon-blueberry-yogurt-cake

Jeśli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to zrobi on to ciasto praktycznie za Ciebie. Szczegóły poniżej!

Scroll down for recipe in English

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami

(12 porcji)

Składniki na ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na lukier:

  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • mleko do rozcieńczenia lukru w razie potrzeby

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC i natłuść keksówkę o wymiarach około 21×12 cm.
  2. W dużej misce wymieszaj 1 1/2 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce zmiksuj jogurt, cukier, jaja, skórkę cytrynową, ekstrakt z wanilii i olej. Dodać mokre składniki do suchych i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. W celu przygotowania ciasta w TCC, włóż do misy wyposażonej w końcówkę do ciasta lub tnącą wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodaj  jogurt, cukier, jaja, skórkę cytrynową, ekstrakt z wanilii i olej i uruchom TCC na 2 minuty przy prędkości 8.
  3. Wymieszaj jagody z 1 łyżką mąki i delikatnie wmieszaj je do przygotowanego ciasta.
  4. Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka..
  5. W celu przygotowania lukru, wymieszaj rózgą cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Gdyby był zbyt gęsty dolewaj po odrobinie mleka cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  6. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i odstaw na około 10 minut. Następnie wyjmij je z keksówki na kratkę, pod którą umieść blaszkę do pieczenia lub folię aluminiową.
  7. Gdy ciasto już przestygnie, polej je przygotowanym lukrem i podawaj.

Smacznego!

Cytrynowe-ciasto-jogurtowe-z-jagodami-Lemon-blueberry-yogurt-cake

English version

Lemon blueberry yogurt cake

(12 servings)

Ingredients for the cake:

  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 1 cup Greek yogurt
  • 1 cup granulated sugar
  • 3 large eggs
  • 2 tbsp lemon zest
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1 1/2 cups blueberries fresh or frozen
  • 1 tbsp all-purpose flour

Ingredients for the glaze:

  • 1 cup icing sugar
  • 1/4 cup lemon juice
  • 1 tsp vanilla extract
  • milk, if needed to thin out the glaze

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC and grease an 21×12 cm loaf pan with butter or cooking spray.
  2. In a large bowl mix the 1 1/2 cups of flour, baking powder and salt and set aside. In another bowl, whisk together the yogurt, sugar, eggs, lemon zest, vanilla extract and vegetable oil. Add the wet ingredients to the dry ingredients and whisk until combined. For TCC, to the bowl fitted with kneader, or cuting blade add flour mixed with salt and baking powder. Next add  yogurt, sugar, eggs, lemon zest, vanilla extract and vegetable oil and launch TCC for 2 minutes on speed 8.
  3. In another small bowl mix together the blueberries with the 1 tbsp of flour and gently fold the blueberries into the batter.
  4. Pour the batter into the prepared loaf pan and bake for 50 minutes or until an inserted toothpick in the center of the loaf comes out clean.
  5. Make the lemon glaze by whisking the icing sugar, lemon juice and vanilla extract. Add milk as needed, about a tbsp at a time until the desired consistency is achieved.
  6. When the cake is done, remove it from the oven and set aside for about 10 minutes. Remove from loaf pan onto a baking rack, then place the baking rack over a baking sheet.
  7. Once the cake is cooled, drizzle with the lemon glaze, cut into slices and serve.

Enjoy!

Cytrynowe-ciasto-jogurtowe-z-jagodami-Lemon-blueberry-yogurt-cake

Share the post "Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: borówka amerykańska, ciasto, cytryna, cytryny, deser, jagody, jogurt, słodkości, Tefal Cuisine Companion, wypieki

« Moje najlepsze przepisy z grzybami
Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon »

Comments

  1. Gosienia says

    2 października 2017 at 17:20

    wygląda obłędnie, a że mam zamrożone 2 kg jagód to na pewno się skuszę i je upiekę 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 października 2017 at 17:29

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  2. kasia says

    4 października 2017 at 09:31

    Ależ apetycznie wygląda!
    Piękne fotografie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 października 2017 at 10:11

      Dziękuję <3

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake | FlyB Kulinaria pisze:
    2 października 2017 o 23:47

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Piersi-kacze-w-sosie-rabarbarowo-pomaranczowym-Duck-breasts-with-rhubarb-orange-sauce

Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym / Duck breasts with rhubarb-orange sauce

Hamburger doskonały Jamiego Olivera

sledzie-z-marynowanym-imbirem-Herring-with-pickled-ginger

Śledzie z marynowanym imbirem / Herring with pickled ginger

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta

Postny-kapusniak-z-grzybami -Cabbage-and-mushroom-soup

Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress