Dziś przedstawiam doskonały przepis na przepyszny, łatwy i przyjemny letni obiad. Udka z kurczaka pieczone w sosie z jagód, z porto, aromatycznymi imbirem i rozmarynem. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i jeżeli posiadasz patelnię dostosowaną do zapiekania w piekarniku, danie staje się praktycznie jednogarnkowe. Chrupiące udka, delikatnie słodki sos jagodowy z aromatem rozmarynowym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Podałam je z nieziemskim puree z kalafiora Gorodna Ramsaya, pycha! Jedynym minusem są fioletowe zęby po obiedzie, ale zapewniam, że warto 🙂
Scroll down for recipe in English
Kurczak z sosem jagodowym
(4 porcje)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- ¼ szklanki Porto
- 1 cytryna, sok i starta skórka
- 400 g świeżych jagód
- cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.
- Natrzyj udka solą i pieprzem, po czym posyp je papryką.
- Rozgrzej dużą patelnię (najlepiej dostosowaną do zapiekania w piekarniku) na dużym ogniu, włóż udka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij kurczaka z patelni.
- Włóż do patelni cebulę, czosnek, imbir, rozmaryn i smaż do zeszklenia cebuli.
- Wlej Porto i gotuj aż połowa odparuje z patelni.
- Włóż kurczaka ponownie do patelni, skórką do góry i dodaj sok i skórkę z cytryny wraz z jagodami.
- Włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika i piecz aż kurczak przestanie być surowy w środku, przez około 30 minut. Jeśli nie masz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż danie do naczynia do zapiekania.
- Wyjmij danie z piekarnika, wyjmij udka na talerz i postaw patelnię z sosem ponownie na dużym ogniu i gotuj sos aż lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą pieprzem i cukrem.
- Podawaj kurczaka polanego sosem jagodowym.
Smacznego!
English version
Chicken with blueberry sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 4 chicken legs
- 2 tbsp vegetable oil
- salt and pepper
- 1 tsp smoked paprika
- 1 onion, peeled and thinly sliced
- 2 cloves garlic, minced
- 2 tbsp chopped fresh ginger
- 2 tbsp chopped fresh rosemary
- ¼ cup Port
- 1 lemon, juice and zest
- 400 g of fresh blueberries
- sugar, salt and pepper
Preparation:
- Preheat your oven to 190°C
- Rub chicken legs with salt and pepper and sprinkle with paprika.
- In a large skillet, brown the skin side of the chicken in the oil until the skin is brown and crispy. Remove the chicken and set aside.
- Add the onion, garlic, ginger, and rosemary and cook until the onion is translucent.
- Add Port and allow it to cook until the liquid is reduced by half.
- Add the chicken back to the skillet with the skin side up, add the lemon juice and zest along with blueberries.
- Place the pan in the oven and cook until chicken is done, for about 30 minutes. If You don’t have oven proof pan, stransfer chicken with the sauce to baking dish.
- Take out the dish form the pan, transfer chicken legs to a plate and reduce the sauce on the stove top until it thickens and season to taste with salt pepper and sugar.
- Serve chicken topped with blueberry sauce.
Enjoy!
nela says
dobroci