Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie

Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie"

  • Facebook
  • Twitter

Tosty francuskie są pysznym pomysłem na weekendowe śniadanie. Nadziewane karmelizowanym jabłkiem i serem brie, w skorupce z jajek, śmietanki i cynamonu nie są za słodkie i świetnie komponują się z poranną kawą. Są łatwe i szybkie w wykonaniu.Można podawać je z miodem,bitą śmietaną lub jak ja, posypane cukrem pudrem.Polecam!

Tosty francuskie z jabłkiem i serem brie (2 porcje)

Składniki:

  • 2 grubsze plastry dużego  jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
  • 4 plastry sera brie
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 1,8 szklanki śmietanki (36%)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Roztrzep w miseczce jajka z ekstraktem z wanilii,śmietanką,cynamonem,gałką muszkatołową i szczyptą soli.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i gdy zacznie się pienić rozsyp równomiernie łyżeczkę cukru trzcinowego. Następnie włóż plastry jabłka i je także posyp łyżeczką cukru. Smaż około minuty z każdej strony, jabłka mają być miękkie i skarmelizowane, ale nie powinny się rozpadać.
  3. Na 2 kromkach chleba tostowego ułóż plasterki sera brie, a na nie plastry jabłka. Posyp je szczyptą cynamonu i przykryj pozostałymi kromkami.
  4. Na patelnię dodaj następną łyżkę masła i rozgrzej do momentu uzyskania piany. Namocz dokładnie kanapki w roztrzepanych jajkach z cynamonem i połóż na patelnię. Smaż około 2-3 min na średnim ogniu, aż tosty zbrązowieją.
  5. Wyłóż na talerz i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Share the post "Tosty francuskie z karmelizowanym jabłkiem i serem brie"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: brie, cynamon, ser, śniadanie, słodkości, tosty, tosty francuskie, wanilia

« Tortilla z kurczakiem, pieczarkami i dużą ilością sera
Owsianka z powidłami, liczi i smoczym owocem (pitahayą) »

Comments

  1. magda says

    2 lutego 2013 at 12:38

    jaka smaczna wersja tostów francuskich! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lutego 2013 at 12:40

      Oooo taaak:)

      Odpowiedz
  2. Lovelykate says

    2 lutego 2013 at 12:43

    Ależ fenomenalne połączenie! Aż ślinka cieknie na samą myśl 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lutego 2013 at 12:45

      Zapewniam,że takie połączenie smakuje doskonale:)

      Odpowiedz
  3. ana3 says

    28 lutego 2013 at 16:38

    Pierwszy raz jadłam takie tosty i było PYYYYSZNIE !!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 marca 2013 at 16:16

      Cieszę się,że smakowały:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Muffiny z mango i białą czekoladą

Kurczak parmigiana Billa Grangera

Makaron-udon-z-wołowiną-i- grzybami-Beef-and-mushroom-udon-noodles

Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles

Piersi kurczaka nadziewane ricottą zawinięte w szynkę parmeńską Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress