Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Napoje / Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte

Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte

by Dzi 1 Comment

Share the post "Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte"

  • Facebook
  • Twitter

W takie chłodne wieczory jakie teraz mamy wręcz trzeba się rozpieszczać. Nie ma nic przyjemniejszego niż dobra książka, ciepły kocyk, kot a najlepiej 2 😉 i wielki kubek pysznego latte z Inką, bitą śmietaną i karmelem z masłem orzechowym. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a karmel można wykorzystać tez do innych słodkości, ja swój zużyłam do placuszków śniadaniowych, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte

Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym

(1 porcja)

Składniki na latte:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml mocnej kawy Inki

Składniki na karmel:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • bita śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj karmel. W małej patelni wymieszaj cukier, masło orzechowe i śmietankę i postaw ją na dużym ogniu. Podgrzewaj mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie wrzeć, po czym podgrzewaj mieszając kolejną minutę. Zmniejsz ogień do najmniejszego i podgrzewaj mieszając przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i znowu mieszaj przez minutę żeby karmel się nie rozwarstwił. Gdyby jednak się rozwarstwił, postaw ją ponownie na małym ogniu i dolewaj mleka, mieszając, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
  2. W międzyczasie przygotuj latte. W małym rondelku podgrzej mleko i wmieszaj, kakao, miód i kawę.
  3. Przelej do szklanki, na wierzchu rozprowadź bitą śmietanę i polej całość przygotowanym karmelem. Jeżeli karmel będzie zbyt gęsty podgrzej go w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund.

Smacznego!

Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte

English version

Peanut butter caramel chicory coffee latte

(1 serving)

Ingredients for latte:

  • 1 cup milk
  • 1 tbsp cocoa powder
  • 1 tsp honey
  • 50 ml strong chicory coffee

Ingredients for caramel:

  • 3 tbsp sugar
  • 2 tbsp cream
  • 2 tbsp creamy peanut butter
  • whipped cream for serving

Preparation:

  1. Prepare caramel. Add sugar, peanut butter and cream to a pan over high heat. Stir until melted and continue stirring as the mixture begins to bubble. Stir bubbling for about 1 minute, next reduce heat to low and stir for another minute. Turn heat off and keep stirring the caramel for about a minute so it doesn’t separate. If it is too thick or separated, place pan over low heat and stir adding milk, until syrupy again.
  2. For latte, in a small sauce pan heat milk, cocoa, honey and coffee.
  3. Pour into the serving glass, spread whipping cream over the top and drizzle peanut butter caramel over top. If caramel is too thick, warm in microwave for 5-10 seconds.

Enjoy!

Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte

Share the post "Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Napoje Tagged With: kakao, karmel, kawa, masło orzechowe, miód, napój

« Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake »

Trackbacks

  1. Najlepsze przepisy z masłem orzechowym - Jest Pięknie pisze:
    25 września 2017 o 19:29

    […] Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte – K… […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Klopsiki-w-sosie-zurkowym-Meatballs-with-sour-rye-sauce

Klopsiki w sosie żurkowym / Meatballs with sour rye soup sauce

Ziemniaki-pieczone-w-gesim-tluszczu-Roast-goose-fat-potatoes

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes

Wołowina duszona w różowym winie z tagliatelle ze szpinakiem

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree

Zielone-warzywa-duszone-w-sosie-maslanym-Butter-braised-green-vegetables

Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress