Share the post "Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte"
W takie chłodne wieczory jakie teraz mamy wręcz trzeba się rozpieszczać. Nie ma nic przyjemniejszego niż dobra książka, ciepły kocyk, kot a najlepiej 2 😉 i wielki kubek pysznego latte z Inką, bitą śmietaną i karmelem z masłem orzechowym. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a karmel można wykorzystać tez do innych słodkości, ja swój zużyłam do placuszków śniadaniowych, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym
(1 porcja)
Składniki na latte:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 50 ml mocnej kawy Inki
Składniki na karmel:
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietanki 36%
- 2 łyżki masła orzechowego
- bita śmietana do podania
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj karmel. W małej patelni wymieszaj cukier, masło orzechowe i śmietankę i postaw ją na dużym ogniu. Podgrzewaj mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie wrzeć, po czym podgrzewaj mieszając kolejną minutę. Zmniejsz ogień do najmniejszego i podgrzewaj mieszając przez kolejną minutę. Zdejmij patelnię z ognia i znowu mieszaj przez minutę żeby karmel się nie rozwarstwił. Gdyby jednak się rozwarstwił, postaw ją ponownie na małym ogniu i dolewaj mleka, mieszając, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
- W międzyczasie przygotuj latte. W małym rondelku podgrzej mleko i wmieszaj, kakao, miód i kawę.
- Przelej do szklanki, na wierzchu rozprowadź bitą śmietanę i polej całość przygotowanym karmelem. Jeżeli karmel będzie zbyt gęsty podgrzej go w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund.
Smacznego!
English version
Peanut butter caramel chicory coffee latte
(1 serving)
Ingredients for latte:
- 1 cup milk
- 1 tbsp cocoa powder
- 1 tsp honey
- 50 ml strong chicory coffee
Ingredients for caramel:
- 3 tbsp sugar
- 2 tbsp cream
- 2 tbsp creamy peanut butter
- whipped cream for serving
Preparation:
- Prepare caramel. Add sugar, peanut butter and cream to a pan over high heat. Stir until melted and continue stirring as the mixture begins to bubble. Stir bubbling for about 1 minute, next reduce heat to low and stir for another minute. Turn heat off and keep stirring the caramel for about a minute so it doesn’t separate. If it is too thick or separated, place pan over low heat and stir adding milk, until syrupy again.
- For latte, in a small sauce pan heat milk, cocoa, honey and coffee.
- Pour into the serving glass, spread whipping cream over the top and drizzle peanut butter caramel over top. If caramel is too thick, warm in microwave for 5-10 seconds.
Enjoy!
[…] Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte – K… […]