Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, pikantne enchilady z kurczakiem i awokado. Enchilady to najzwyczajniejsze w świecie tortille nadziewane w tym przypadku mięsem z kurczaka i awokado, a następnie zapieczone z sosem pomidorowym z awokado i chilli i dużą ilością sera. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, generalnie większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Jakiś czas temu opublikowałam też na blogu szybkie enchilady z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym, też były przepyszne i polecam gorąco. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Pikantne-enchilady-z-kurczakiem-i-awokado-Spicy-enchiladas-with-chicken-and-avocado

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 średniej cebuli, z grubsza posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 duże piersi kurczaka, ugotowane lub usmażone, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokorojona w drobną kosteczkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki chilli cayenne, lub więcej jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy
  • 1 szklanka ulubionego  sosu pomidorowego, gotowego lub domowej roboty
  • 1 czerwone chilli, bez nasion i drobno posiekane
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • mała garść kolendry, posiekanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • sól i pieprz
  • 6 tortilli, podgrzanych w kuchence mikrofalowej by były bardziej elastyczne do składania
  • 2 szklanki startego ulubionego sera żółtego

Przygotowanie:

  1. W średniej rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i paprykę i smaż do lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Wlej bulion i gotuj, aż większość odparuje i całość lekko zgęstnieje.
  2. Dodaj kurczaka, kmin i chilli i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli jeśli lubisz pikantne dania i zdejmij z ognia.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  4. W pojemniku blendera zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu sos pomidorowy, śmietanę, kolendrę, sok z cytryny, 1/2 jednego awokado i chilli. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Rozsmaruj cienką warstwę sosu na dnie naczynia do zapiekania o bokach 20×30 cm. Wymieszaj kurczaka z patelni z resztą awokado i wyłóż równomiernie na wszystkie tortille. Zawiń je jak gołąbki i ułóż zawinięciem dołu. Polej resztą sosu i posyp serem.
  6. Zapiekaj przez 15-20 minut i podawaj gorące.

Smacznego!

Pikantne-enchilady-z-kurczakiem-i-awokado-Spicy-enchiladas-with-chicken-and-avocado

English version

Spicy enchiladas with chicken and avocado

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon butter
  • 1/2 medium onion, roughly chopped
  • 3 cloves garlic, finely chopped
  • 1 cup chicken stock
  • 2 large chicken boneless, skinless chicken breasts or thighs, cooked and chopped
  • 1 red pepper, finely chopped
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon cayenne powder
  • 1 cup marinara sauce, bought or homemade
  • 1 red chilli, without seeds and chopped
  • 1/2 cup sour cream
  • small handful of cilantro, finely chopped
  • 2 teaspoons lemon juice
  • 2 avocados, diced
  • salt and pepper
  • 6 flour tortillas, heated in microwave if stiff
  • 2 cups grated cheese

Preparation:

  1. In a medium pan, warm butter over medium heat and cook onions and bell pepper until lightly browned, stirring occasionally. Add garlic and cook for about 30 seconds. Stir in chicken stock, cook down until sauce reduces and thickens slightly.
  2. Add chicken, cumin and cayenne stirring until chicken is fully coated. Season to taste with salt and pepper and remove from heat.
  3. Preheat oven to180 oC.
  4. In a small blender, combine marinara, sour cream, cilantro, lemon juice, 1/2 avocado and chilli. Blend until smooth and creamy and season with salt and pepper to taste.
  5. Spread a thin layer of sauce over the bottom of a 20×30 cm baking pan. Combine chicken filling with remaining avocado and divide among tortillas. Roll up tortillas and place in a single layer in pan. Pour sauce over enchiladas and sprinkle with cheeses.
  6. Bake for 15-20 minutes and serve.

Enjoy!

Pikantne-enchilady-z-kurczakiem-i-awokado-Spicy-enchiladas-with-chicken-and-avocado

Share the post "Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kuchnia meksykańska, kurczak, mięso, obiad, papryka, ser, zioła

« Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple
Ciasteczka brownie / Brownie cookies »

Comments

  1. Programista w kuchni says

    8 maja 2017 at 11:43

    Uwielbiam dania kuchni meksykańskiej 🙂 Rewelacja, dodaję do zakładek i spróbuję! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 maja 2017 at 12:19

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  2. Ewa says

    10 maja 2017 at 10:31

    Świetny przepis! Dla ścisłości – czy 1/2 awokado, które miksujemy jako składnik sosu to dosłownie pół awokado, czy pół ogólnej ilości, czyli 1 całe? (mam nadzieję, że da się zrozumieć to moje zakręcone pytanie…)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 maja 2017 at 10:53

      o faktycznie można się z tym awokado zakręcić, już uściślam w przepisie

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado | FlyB Kulinaria pisze:
    9 maja 2017 o 11:38

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Spicy enchiladas with chicken and avocado - Yum Goggle pisze:
    15 maja 2017 o 00:30

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Crostini-z-figami-i-serem-plesniowym-i-miodem-Fig-crostinis-with-blue-cheese-and-honey

Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey

Kurczak-jalfrezi-Chicken-jalfrezi

Kurczak jalfrezi / Chicken jalfrezi

Losos-w-miodowej-glazurze-Honey-glazed-salmon

Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce / Tuna, avocado and egg salad

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego/Mussels with blue cheese and white wine

Mule w sosie z białego wina i sera pleśniowego / Mussels with blue cheese and white wine

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress