Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów śniadaniowych. Jak byłam mała, chleb w jajku jadło się u nas często, tak samo na słodko, jak i na słono. Wynikało to z przekonania mojej mamy, że chleba nie można wyrzucać, więc pożytkowało się go w każdy możliwy sposób. Uwielbiałam go! Jak zobaczyłam przepis na chleb w jajku w książce Gordona Ramsay’a „Ultimate home cooking”, przypomniało mi się moje dzieciństwo i wiedziałam że muszę go zrobić. Ta wersja chleba w jajku jest na słodko, a ja uwielbiam słodkie śniadania:) Podsmażony na rumiano chleb w jajku z cynamonem i słodkimi, karmelizowanymi jabłkami podbił serca mojej rodziny. Poza tym, jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, jestem przekonana, że wszystkim zasmakuje. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Cynamonowy-chleb-w-jajku-z-karmelizowanym-jablkiem-Cinnamon-eggy-bread-with-caramelised-apple

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 3 jajka, rozbełtane rózgą
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
  • 4 grube kromki chleba
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania

Składniki na jabłka:

  • 400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w grubszą kostkę
  • 2 spore łyżeczki drobnego cukru
  • 25 g masła

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj jabłka. Na patelni rozpuść cukier, zakręć nią kilka razy żeby cukier rozpuszczał się równomiernie (nie mieszaj). Dodaj jabłka i masło i smaż przez 2 minuty, po czym dodaj 2-3 łyżki wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5-8 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną. Odstaw patelnię i przygotuj chleb.
  2. W misce wymieszaj rózgą jajka, mleko, cynamon i cukier. Zanurz w mieszance chleb tak by dokładnie nią przesiąkł.
  3. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, wrzuć łyżkę lub dwie masła i obsmaż chleb z obu stron do ładnego zarumienienia.
  4. Przełóż chleb na talerze, wyłóż na każdą kromkę karmelizowane jabłka, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Cynamonowy-chleb-w-jajku-z-karmelizowanym-jablkiem-Cinnamon-eggy-bread-with-caramelised-apple

English version

Cinnamon eggy bread with caramelised apple

(4 servings)

Ingredients:

  • 3 eggs, beaten
  • 4 tbsp milk
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 2 tbsp caster sugar
  • 4 thick slices of white bread
  • butter for frying
  • icing sugar for dusting
Caramelised apple:
  • 400 g eating apples, peeled, cored and chopped into chunks
  • 2 tsp caster sugar
  • 25 g butter

Preparation:

  1. For caramelised apple, melt the caster sugar in a small pan, swirl it around in the pan but don’t stir it. Once melted, add the apples and butter, cook for 2 minutes and add 2-3 of tablespoons of water. Bring to a simmer and cook for 5–8 minutes over a low heat, stirring now and again until the apple are tender. Set aside.
  2. Meanwhile, put the eggs, milk, cinnamon and sugar into a bowl and mix together. Dip the bread into the egg mixture until saturated on either side.
  3. Heat a large frying pan over a medium heat. Add a knob of butter and cook the eggy bread on either side until crisp and golden.
  4. Remove and serve with the warm stewed apple dusted with a little icing sugar.

Enjoy!

Cynamonowy-chleb-w-jajku-z-karmelizowanym-jablkiem-Cinnamon-eggy-bread-with-caramelised-apple

Share the post "Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: cynamon, Gordon Ramsay, jabłka, jajka, śniadanie, słodkości

« Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym / Honey-mustard baked sausages
Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado / Spicy enchiladas with chicken and avocado »

Comments

  1. oryginalnysmak.pl says

    6 maja 2017 at 12:19

    Trochę jak tosty francuskie. Pycha 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 maja 2017 at 20:23

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple | FlyB Kulinaria pisze:
    5 maja 2017 o 23:42

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Cinnamon eggy bread with caramelised apple - Yum Goggle pisze:
    14 maja 2017 o 21:10

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ziolowe-ziemniaki-ze-stekiem-Herbed-potatoes-with-steak

Ziołowe ziemniaki ze stekiem / Herbed potatoes with steak

Warsztaty z Frisco.pl z przepiórką w roli głównej – relacja

Kurczak parmigiana Billa Grangera

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Brokuly-i-kalafior-z-maslem-bulka-tarta

Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą / Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress