Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce

Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

sos

Łatwy sos Marinara

(14-16 porcji)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 średnie marchewki, starte na tarce na grubych oczkach
  • 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii  (lub 1 łyżka suszonej)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru lub więcej do smaku
  • sól i pieprz
  • szczypta chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne sosy
  • 1-2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut.
  2. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Po tym czasie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodaj płatki chilli i oregano wraz z masłem i wymieszaj. Zmiksuj całość na gładki sos i wmieszaj bazylię.
  4. Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb.

Smacznego!

sos

English version

Easy Marinara sauce

(14-16 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons olive or canola oil
  • 1 medium onion, diced
  • 2 medium carrots, shredded
  • 5-6 cloves garlic, minced
  • 4×400 g cans crushed or whole tomatoes
  • 3 tablespoons fresh basil, minced (or you can use 1 tablespoon dried)
  • 1 tsp dried oregano
  • 1 teaspoon sugar or to taste
  • salt and pepper, to taste
  • pinch red pepper flakes
  • 1-2 tablespoons butter

Preparation:

  1. Heat oil over medium heat and saute onions until translucent. Add carrots and garlic and cook until vegetables are soft, about 10 minutes.
  2. Add tomatoes and their juices (break up with a spoon if using whole tomatoes). Cover and simmer for 20-30 minutes.
  3. Season to taste with sea salt, pepper and sugar and add a pinch of red pepper flakes for a little heat, add a tablespoon or two of butter. Use an immersion blender to puree the sauce and stir in the basil right before serving.
  4. If you are planning to freeze the sauce, allow it to cool and then transfer to freezer bag and freeze until ready to use.

Enjoy!

sos

Share the post "Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik Tagged With: chilli, kuchnia włoska, pomidor, poradnik, zioła

« Bardzo odchudzony sernik / Diet cheesecake
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash »

Comments

  1. Taksówkarz says

    4 listopada 2014 at 17:17

    Wygląda bardzo ciekawie, trzeba wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 listopada 2014 at 18:11

      Koniecznie! 🙂

      Odpowiedz
  2. Krzysztof says

    4 listopada 2014 at 18:27

    Bardzo fajnie, że prowadzisz swojego bloga w dwóch językach, od zawsze cenie sobie takich ludzi jak Ty. Widać, że myślisz przyszłościowo i to mi się podoba, nie jest to kolejny, zwykły blog, który upadnie po miesiącu. Co do samego przepisu, co tu dużo pisać – rewelacja. Koniec z keczupem na zapiekankach ! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 listopada 2014 at 18:42

      Dziękuję z miłe słowa:)

      Odpowiedz
  3. horti lab says

    4 listopada 2014 at 20:00

    Szukałem ostatnio pomysłu na jakiś ostrzejszy sos no i proszę 🙂 Dziękuję bardzo, wykorzystam w bardzo niedługim czasie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 listopada 2014 at 20:00

      🙂

      Odpowiedz
  4. karolek says

    5 listopada 2014 at 14:35

    Dziś przetestowałem przepis, na prawdę warto zrobić taki sos według Twojego przepisu.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 listopada 2014 at 14:36

      Cieszę się, że smakował:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat sauce and spinach pisze:
    6 stycznia 2015 o 09:30

    […] szklanki sosu pomidorowego albo […]

    Odpowiedz
  2. Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo pisze:
    2 marca 2015 o 09:20

    […] 1/2 szklanki sosu pomidorowego (ze słoika lub domowej roboty) […]

    Odpowiedz
  3. Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    17 maja 2017 o 09:18

    […] ½ szklanki ulubionego sosu pomidorowego, domowego lub ze […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

Wiosenne curry z kurczakiem ze szparagami/ Spring chicken curry

Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry

Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala

Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla

Cupcakes z nutellą i lukrem piankowym

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress