Dziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Łatwy sos Marinara
(14-16 porcji)
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 średnie marchewki, starte na tarce na grubych oczkach
- 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru lub więcej do smaku
- sól i pieprz
- szczypta chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne sosy
- 1-2 łyżki masła
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut.
- Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodaj płatki chilli i oregano wraz z masłem i wymieszaj. Zmiksuj całość na gładki sos i wmieszaj bazylię.
- Jeśli chcesz trochę sosu zamrozić, odstaw go do ostygnięcia po czym przełóż w woreczki do zamrażania. Włóż do zamrażarki i korzystaj ze świeżego, domowego sosu w ramach potrzeb.
Smacznego!
English version
Easy Marinara sauce
(14-16 servings)
Ingredients:
- 2 tablespoons olive or canola oil
- 1 medium onion, diced
- 2 medium carrots, shredded
- 5-6 cloves garlic, minced
- 4×400 g cans crushed or whole tomatoes
- 3 tablespoons fresh basil, minced (or you can use 1 tablespoon dried)
- 1 tsp dried oregano
- 1 teaspoon sugar or to taste
- salt and pepper, to taste
- pinch red pepper flakes
- 1-2 tablespoons butter
Preparation:
- Heat oil over medium heat and saute onions until translucent. Add carrots and garlic and cook until vegetables are soft, about 10 minutes.
- Add tomatoes and their juices (break up with a spoon if using whole tomatoes). Cover and simmer for 20-30 minutes.
- Season to taste with sea salt, pepper and sugar and add a pinch of red pepper flakes for a little heat, add a tablespoon or two of butter. Use an immersion blender to puree the sauce and stir in the basil right before serving.
- If you are planning to freeze the sauce, allow it to cool and then transfer to freezer bag and freeze until ready to use.
Enjoy!
Wygląda bardzo ciekawie, trzeba wypróbować 🙂
Koniecznie! 🙂
Bardzo fajnie, że prowadzisz swojego bloga w dwóch językach, od zawsze cenie sobie takich ludzi jak Ty. Widać, że myślisz przyszłościowo i to mi się podoba, nie jest to kolejny, zwykły blog, który upadnie po miesiącu. Co do samego przepisu, co tu dużo pisać – rewelacja. Koniec z keczupem na zapiekankach ! 🙂
Dziękuję z miłe słowa:)
Szukałem ostatnio pomysłu na jakiś ostrzejszy sos no i proszę 🙂 Dziękuję bardzo, wykorzystam w bardzo niedługim czasie 🙂
🙂
Dziś przetestowałem przepis, na prawdę warto zrobić taki sos według Twojego przepisu.
Cieszę się, że smakował:)