Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies

Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies

by Dzi 1 Comment

Share the post "Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies"

  • Facebook
  • X

Wracając z urlopu nad morzem widzieliśmy na poboczach mnóstwo osób z pięknymi kurkami, aż grzech było się nie zatrzymać:) Miałam też pięknego oscypka z naszych pięknych Tatr więc postanowiłam przygotować pierogi nadziewane kurkami i oscypkiem, podane obsmażone na rumiano z boczkiem i tłuszczem ze smażenia. Wiem, wiem, nie jest to danie niskokaloryczne, ale za to jakie pyszne! Raz na jakiś czas można zaszaleć:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies

Pierogi z kurkami i oscypkiem

(20-30 pierogów)

Składniki:

  • porcja ciasta na pierogi z tego przepisu
  • 500 g kurek oczyszczonych (np. tym sposobem), pokrojone w kostkę
  • 50 g startego oscypka, albo innego twardszego sera
  • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto zgodnie z tą isntrukcją.
  2. Na większej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek wraz z grzybami, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż aż grzyby zmiękną.
  3. Gdy farsz lekko przestygnie wmieszaj ser i dopraw solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.
  4. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta.
  5. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach).
  6. Teraz, jeśli lubisz, podsmaż je do zarumienienia na patelni po farszu i podawaj z podsmażonym boczkiem.

Smacznego!

Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies

English version

Chanterelle and cheese pierogies

(20-30 pierogies)

Ingredients:

  • 1 quantity of pierogi dough from this recipe
  • 500 g of chanterelles, cleaned (like this), diced
  • 50 g grated oscypek cheese, or other harder cheese
  • 2 onions, finely chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • salt, pepper
  • clarified butter or oil for frying

Preparation:

  1. Prepare the dough according this recipe.
  2. Heat large pan on medium heat with 2 tbsp of butter, add onion and cook until translucent. Add the garlic and mushrooms, season with salt and pepper to taste and cook until mushrooms are tender. Set aside to cool.
  3. Stir in the cheese and season with salt and pepper if necessary.
  4. Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with your fingers and then with the fork. Place on floured tray until you are ready to boil them. Repeat with the rest of the dough.
  5. Boil the pierogies a few at a time in a large pot of water. They are done when they float to the top (about 8-10 minutes)
  6. Now, if you like, fry them until golden brown and serve with crispy bacon.

Enjoy!

Zainspirowałam się przepisem z bloga www.okuchnia.pl, niestety nie mogę go jakimś cudem podlinkować;/

Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies

Share the post "Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: grzyby, kurki, obiad, oscypek, pierogi, ser

« Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus
Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast »

Comments

  1. rabarbarowo says

    18 sierpnia 2016 at 15:24

    Ale świetny przepis! Szukałam ostatnio sposobu na przemycenie kurek, a tutaj takie idealne danie 🙂 Muszę koniecznie wypróbować <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-jajeczna-z-boczkiem-i-sosem-miodowo-musztardowym-Egg-salad-with-bacon-and-creamy-honey-mustard-dressing

Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing

Paczki tradycyjne / Polish doughnuts

Pączki tradycyjne / Polish doughnuts

Zupa ze słodkich ziemniaków i chorizo Jamiego Olivera

Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola

Lubisz rodzinne grillowanie? Możesz to robić zdrowo i bez dymu!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress