Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs

Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs"

  • Facebook
  • X

Jakiś czas temu dostałam od mamy mnóstwo wiejskiego mięsa mielonego, więc w końcu postanowiłam je wykorzystać. Nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe mielone, dlatego postanowiłam przyrządzić pyszne klopsiki w moim ulubionym, słodkim sosie teriyaki. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a klopsiki wyszły przepyszne! Podałam je z makaronem i posypane sezamem i posiekaną dymką. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs

Klopsiki teriyaki

(6-7 porcji)

Składniki na klopsiki:

  • 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco)
  • ¾ szklanki bułki tartej

Składniki na sos teriyaki:

  • ⅔ szklanki sosu sojowego
  • 1 ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego
  • 1 ząbek czosnku mielonego
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W małej misce wymieszaj dokładnie ubite jajko, dymkę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos chilli.
  3. Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-18 minut.
  4. W międzyczasie umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj sos sojowy, wodę, imbir, czosnek, cukier i miód i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z ¼ szklanki zimnej wody.
  5. Doprowadź sos w patelni do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj wodę z mąką. Umieść sos ponownie na średnim ogniu i gotuj, mieszając, aż lekko zgęstnieje.
  6. Przełóż upieczone klopsiki do patelni z sosem i dokładnie je w nim obtocz. Gotuj na małym ogniu, aż pokryją się gęstą galzurą, po czym przełóż na talerze i podawaj z posiekaną dymką i sezamem.

Smacznego!

Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs

English version

Klopsiki teriyaki

(6-7 servings)

Ingredients for meatballs:

  • 800 g ground pork and beef
  • 1 large egg, well beaten
  • 4 green onions, thinly sliced
  • 2 cloves finely minced garlic
  • 2 tsp fresh minced ginger
  • 1 tbsp soy sauce
  • 2 tsp chilli sauce (optional)
  • ¾ cup breadcrumbs

Ingredients for the teriyaki sauce:

  • ⅔ cup soy sauce
  • 1¼ cups water
  • 1 tsp fresh minced ginger
  • 1 clove minced garlic
  • ½ cup brown sugar
  • 3 tbsp honey
  • ¼ cup cornstarch
  • ¼ cup cold water
  • 1 tbsp sesame seeds

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC degrees.
  2. In a small bowl, mix beaten egg, green onion, garlic, ginger, soy sauce and hot sauce until well combined.
  3. In a large bowl mix ground mix with egg mixture and breadcrumbs to bring everything into a homogenous mixture. Form golf ball-sized meatballs then place on prepared baking sheet and bake 15–18 minutes.
  4. Meanwhile, place a large skillet over medium-high heat. Add soy sauce, water, ginger, garlic, brown sugar and honey then whisk until completely combined. In a separate small bowl, stir together the cornstarch and ¼ cup of cold water.
  5. Bring liquid to a boil then remove from heat, mix in cornstarch mixture into sauce then return to heat. Return liquid to a boil, whisking constantly to avoid lumps. Once liquid has thickened nicely, reduce heat to low and let sauce simmer.
  6. Transfer meatballs from baking sheet into sauce, turning or stirring to coat in sauce. Allow meatballs to simmer in the sauce until they are heated through then garnish with sliced green onions and sesame seeds.

Enjoy!

Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs

Share the post "Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: imbir, kuchnia azjatycka, mięso, miód, obiad, wieprzowina, wołowina

« Jarmuż z boczkiem i czosnkiem / Bacon and garlic kale
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce »

Comments

  1. oryginalnysmak.pl says

    17 lutego 2016 at 11:50

    Wyjątkowo apetycznie wyglądają 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lutego 2016 at 11:50

      Polecam bo są pyszne:)

      Odpowiedz
  2. Karmel-itka says

    17 lutego 2016 at 12:50

    Takich jeszcze nie jadłam – pewnie były pyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lutego 2016 at 13:00

      Oj były:)

      Odpowiedz
  3. Ela says

    17 lutego 2016 at 13:36

    Moja mama tez lubi mi podrzucac mieso mielone, ale ile mozna jesc kotlety 😉 dlatego szukam inspiracji jak mozna je wykorzystac troche inaczej, Twoj przepis napewno wyladuje w moim notatniku 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 lutego 2016 at 13:37

      Polecam!

      Odpowiedz
  4. zarządzanie flotą warszawa says

    19 lutego 2016 at 10:35

    Ekstra, niesamowity efekt

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-brokulowa-z-pieczarkami-Broccoli-and-mushroom-soup

Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup

Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym

Kurczak zapiekany z miodem i figami / Chicken braised with figs and honey

Parmezanowe ziemniaczki opiekane

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress