Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis, który tak na prawdę jest dziełem przypadku. Jakiś czas temu robiłam zupę brokułową z cheddarem i pomidorami i niestety w trakcie miksowania pękł mi dzbanek blendera i moja kuchnia została dosyć poważnie doświadczona. 😛

katastrofa

Musiałam więc na szybko wymyślić coś innego i tak powstała zupa z tego co zostało mi w lodówce, czyli z ziemniaków, porów, cukinii, marchewki i sera. Wyszła zaskakująco smaczna, dlatego zdecydowałam się na umieszczenie jej na blogu. Polecam!

zupa

Scroll down for recipe in English

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duży por,  tylko biała część, pokrojony na plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę lub starta na tarce
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę
  • 1/2 cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 2 szklanki bulionu drobiowego i warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 %
  • 50 g sera cheddar, startego na tarce lub innego ulubionego żółtego
  • garść młodego szpinaku, umytego
  • 2 łyżki startego parmezanu, do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku rozpuść 1 łyżkę masła, włóż cebulę i pora, lekko posól i smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min.
  2. Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię.
  3. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę blenderem.
  4. Przełóż zmiksowaną zupę ponownie do garnka, wmieszaj śmietankę, ser i szpinak, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
  5. Podawaj zupę posypaną startym parmezanem.

Smacznego!

zupa

English version

Creamy potato and cheese soup

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 1 Tablespoon butter
  • 1 onion, finely diced
  • 1 big leek, white part only, sliced
  • 1 carrot, shredded
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 big potatoes, peeled and chopped into 1 cm cubes
  • 1/2 zucchini, coarsely chopped
  • 2 cups chicken or vegetable stock
  • 1/2 cup milk
  • 1/4 cup heavy cream
  • 50 g cheddar, grated
  • handful baby spinach,washed
  • 2 Tablespoons parmesan cheese, finely grated

Preparation:

  1. Melt 1 Tablespoon butter in a medium pot add onions and leek, season with salt and cook covered on medium heat until softened, 5-7 min.
  2. Add the carrots, potatoes and garlic, cook for 3 minutes. Next add chicken stock bring to the boil, cook for 5-7 min and add zucchini.
  3. Add the milk and cook until all the vegetables are cooked through. Puree the soup in the food processor or an immersion blender.
  4. Return the pureed soup to the pot, add the cream, spinach and the cheese, season with salt and pepper and cook for 3 minutes.
  5. Serve sprinkled with parmesan cheese.

Enjoy!

zupa1

Share the post "Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: cheddar, cukinia, parmezan, por, przystawka, ser, szpinak, ziemniaki, zupa

« Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala »

Comments

  1. Agata says

    10 kwietnia 2015 at 21:05

    To zdjęcie po wybuchu koniecznie wyślij do CHPD 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 kwietnia 2015 at 21:40

      Było 😛

      Odpowiedz
  2. Kasia Beata knifeandspoon says

    11 kwietnia 2015 at 17:23

    Takie zupy mogłabym jeść na okrągło. I ziemniaki tez wszędzie przemycę. 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 kwietnia 2015 at 18:19

      🙂

      Odpowiedz
  3. olaf says

    13 kwietnia 2015 at 12:49

    świetnie wygląda ta zupa 🙂 przepis również zachęca i idzie to nawet mężczyźnie poradzić sobie 😛 do dzieła ! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 kwietnia 2015 at 13:05

      Każdy poradzi sobie bez problemu:) Trzymam kciuki:)

      Odpowiedz
  4. adamgabka says

    15 kwietnia 2015 at 21:48

    Wygląda bardzo apetycznie i zapewne taka jest na pewno spróbuję tej zupki

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2015 at 08:11

      Polecam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Szparagi-zapiekane-z-serem-i-boczkiem

Szparagi zapiekane z serem i boczkiem / Cheesy asparagus with bacon

Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie

Chrupiące frytki z cukinii z piekarnika

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress