Dziś przedstawiam przepis, który tak na prawdę jest dziełem przypadku. Jakiś czas temu robiłam zupę brokułową z cheddarem i pomidorami i niestety w trakcie miksowania pękł mi dzbanek blendera i moja kuchnia została dosyć poważnie doświadczona. 😛
Musiałam więc na szybko wymyślić coś innego i tak powstała zupa z tego co zostało mi w lodówce, czyli z ziemniaków, porów, cukinii, marchewki i sera. Wyszła zaskakująco smaczna, dlatego zdecydowałam się na umieszczenie jej na blogu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kremowa zupa ziemniaczano-serowa
(3-4 porcje)
Składniki:
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 duży por, tylko biała część, pokrojony na plasterki
- 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę lub starta na tarce
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę
- 1/2 cukinii, pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki bulionu drobiowego i warzywnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki 30 %
- 50 g sera cheddar, startego na tarce lub innego ulubionego żółtego
- garść młodego szpinaku, umytego
- 2 łyżki startego parmezanu, do podania
Przygotowanie:
- W średnim garnku rozpuść 1 łyżkę masła, włóż cebulę i pora, lekko posól i smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min.
- Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię.
- Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę blenderem.
- Przełóż zmiksowaną zupę ponownie do garnka, wmieszaj śmietankę, ser i szpinak, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
- Podawaj zupę posypaną startym parmezanem.
Smacznego!
English version
Creamy potato and cheese soup
(3-4 servings)
Ingredients:
- 1 Tablespoon butter
- 1 onion, finely diced
- 1 big leek, white part only, sliced
- 1 carrot, shredded
- 2 garlic cloves, minced
- 3 big potatoes, peeled and chopped into 1 cm cubes
- 1/2 zucchini, coarsely chopped
- 2 cups chicken or vegetable stock
- 1/2 cup milk
- 1/4 cup heavy cream
- 50 g cheddar, grated
- handful baby spinach,washed
- 2 Tablespoons parmesan cheese, finely grated
Preparation:
- Melt 1 Tablespoon butter in a medium pot add onions and leek, season with salt and cook covered on medium heat until softened, 5-7 min.
- Add the carrots, potatoes and garlic, cook for 3 minutes. Next add chicken stock bring to the boil, cook for 5-7 min and add zucchini.
- Add the milk and cook until all the vegetables are cooked through. Puree the soup in the food processor or an immersion blender.
- Return the pureed soup to the pot, add the cream, spinach and the cheese, season with salt and pepper and cook for 3 minutes.
- Serve sprinkled with parmesan cheese.
Enjoy!
Agata says
To zdjęcie po wybuchu koniecznie wyślij do CHPD 😉
Dzi says
Było 😛
Kasia Beata knifeandspoon says
Takie zupy mogłabym jeść na okrągło. I ziemniaki tez wszędzie przemycę. 😉
Dzi says
🙂
olaf says
świetnie wygląda ta zupa 🙂 przepis również zachęca i idzie to nawet mężczyźnie poradzić sobie 😛 do dzieła ! 🙂
Dzi says
Każdy poradzi sobie bez problemu:) Trzymam kciuki:)
adamgabka says
Wygląda bardzo apetycznie i zapewne taka jest na pewno spróbuję tej zupki
Dzi says
Polecam:)