Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / 30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)

30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)

by Dzi 3 komentarze

Share the post "30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)"

  • Facebook
  • Twitter

Poważnie, można zrobić sobie pyszne ciastko czekoladowe w mikrofalówce w 30 sekund! Odkryłam je niedawno i to tylko dlatego,że MUSIAŁAM, ale to MUSIAŁAM zjeść coś słodkiego, a najlepiej czekoladowego. Chyba każdy ma czasami takie momenty:) Całkowity czas przygotowania tego cuda nie przekracza 5 minut, więc w sytuacji awaryjnej mamy idealne rozwiązanie  Polecam!!!

30 sekundowe ciastko czekoladowe (1 sztuka)

Składniki:

  • 2 łyżeczki kakao
  • 5 łyżeczek mąki uniwersalnej
  • 1/8 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub melasy (wydaje mi się,że płynny miód też powinien spełnić swoje zadanie)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. W miseczce przystosowanej do podgrzewania w mikrofalówce ( u mnie zwykła kokilka o średnicy 9,5 cm), wymieszaj wszystkie składniki suche: kakao,mąkę i sodę. Następnie dodaj syrop klonowy (lub melasę,ewentualnie miód) i mleko, wymieszaj całość dokładnie widelcem. Dodaj czekoladę i ponownie zamieszaj.
  2. Włóż naczynko do mikrofalówki i podgrzewaj na najwyższej mocy ok. 30 sekund. Standardowo taki czas powinien wystarczyć w większości mikrofalówek, jeżeli jednak chcesz mieć pewność, ze ciastko na pewno jest gotowe, obserwuj je przez szybkę. Od momentu nagłego wyrośnięcia ciastka, podgrzewaj jeszcze przez 5 sekund i wyłącz mikrofalówkę.
  3. Zajadaj z czym tylko chcesz, ja akurat miałam truskawki i bitą śmietanę:)

Share the post "30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: bita śmietana, czekolada, deser, gorzka czekolada, kakao, melasa, mikrofalówka, miód, słodkości, wypieki

« Tagliatelle z kaczką w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy
„Paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty Gordona Ramsaya »

Comments

  1. Paula says

    21 marca 2013 at 19:21

    Rewelacja Droga Koleżanko! Jestem pod ogromnym wrażeniem tego, co tu zobaczyłam! Wbijam się do Ciebie na jakiś deserek :D:D

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 marca 2013 at 19:26

      A zapraszam:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek) | pisze:
    11 kwietnia 2013 o 06:11

    […] słodkiego. Tego typu przepis pojawia się na moim blogu po raz kolejny, wcześniej było ciastko  czekoladowe Co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzeba jajek! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Babka jogurtowa z truskawkami / Strawberry yogurt bundt cake

Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

Wizyta w zakładach mięsnych Sokołów

Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress