Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Ryby i owoce morza / Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets"

  • Facebook
  • X

Dziś przepis na przepyszne i szybkie śniadanie. Puszysty omlet z roztopionym serem i nadzieniem z sałatką z tuńczyka zadowoli każdego. Polecam:)

Scroll down for recipe in English

Omlet z serem i tuńczykiem

(2 omlety, 4 porcje)

Składniki na sałatkę z tuńczyka:

  • 2 puszki (po 120 g) tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1 łyżka drobno posiekanego selera naciowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

Składniki na omlet:

  • 6 dużych jaj
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki startego na tarce sera żółtego (u mnie gouda z pomidorami)

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sałatki z tuńczykiem i odstaw.
  2. W drugiej, większej misce, dokładnie roztrzep trzepaczką jajka z mlekiem po czym dopraw powstałe ciasto solą i pieprzem do smaku.
  3. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę masła i rozprowadź je na całej jej powierzchni. Wylej połowę ciasta jajecznego i rozprowadź cienką warstwą. Gdy wierzch omleta będzie już ścięty, posyp go połową sera żółtego, podgrzej przez chwilę i zsuń nie składając na talerz.
  4. Natychmiast wyłóż połowę sałatki z tuńczykiem i złóż omlet na pół. Powtórz te czynności z drugim omletem i podawaj.

Smacznego!

omlet

English version

Tuna melt omelets    

(2 omelets, 4 servings)

Ingredients for tuna salad:

  • 2 cans (120 g) tuna
  • 2 tablespoons chopped onions
  • 1/4 cup mayonnaise
  • 1 tablespoon finely chopped celery
  • 1 teaspoon finely chopped parsley
  • 1 teaspoon capers, chopped
  • salt, pepper and lemon juice, to taste

Ingredients for omelets:

  • 6 large eggs
  • 60 ml milk
  • 2 tablespoons butter, divided
  • 1/4 teaspoon sea salt
  • a pinch of ground black pepper
  • 1/2 cup shredded cheese

Preparation:

  1. Combine all tuna salad ingredients in a bowl and set aside.
  2. To make the omelet, in a bowl whisk together the eggs, milk, salt and pepper, until just combined.
  3. Heat frying pan over medium-low heat, add 1 tablespoon of butter and swirl the pan to coat. Pour in half of the egg mixture and give it a good swirl so that they spread out thinly across the entire pan. Let the eggs set and then sprinkle half of the cheese on the omelet. Run a spatula underneath the omelette and slide it out of the pan (flat) onto a plate.
  4. Immediately top the omelet with some of the tuna mixture. Fold over and keep warm while you make the other omelet.

Enjoy!

omlet

Share the post "Omlet z serem i tuńczykiem / Tuna melt omelets"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Ryby i owoce morza, Śniadanie Tagged With: kapary, omlet, seler naciowy, śniadanie, tuńczyk, zioła

« Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami/Chicken, leek and mushroom soup
Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggs »

Comments

  1. bubu says

    29 marca 2014 at 15:38

    prosty, szybki i do tego smakowicie wyglądający, zdjęcia perfekt.
    idealny też na lunch 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 marca 2014 at 16:54

      P.S. Odgrzewany w mikrofalówce też jest pyszny:)

      Odpowiedz
    • Dzi says

      29 marca 2014 at 16:55

      🙂

      Odpowiedz
  2. karmel-itka says

    29 marca 2014 at 16:51

    o rety! wygląda zabójczo :]

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 marca 2014 at 16:56

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  3. Pati says

    31 marca 2014 at 09:13

    Cudownie byłoby zjeść takie śniadanie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 marca 2014 at 11:23

      Jest na prawdę smaczny, polecam:)

      Odpowiedz
  4. https://dietomix.pl says

    17 stycznia 2023 at 14:53

    Jest to jedna z moich ulubionych kompozycji smakowych. Super przepis.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty kulinarne z Galeo

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Śmietankowa cukinia / Creamed zucchini

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Konkurs z Wedlem – wyniki

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress