Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera

Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter

Zgodnie z postem poniżej, przygotowałam dzisiaj na obiad chilli con carne Jamiego Olivera i nikt mi nie wmówi,że gotowiec w markecie jest smaczniejszy!:) Jest to jedno z dań, które „robią się same”, a dodatkowo Jamie uprościł tradycyjną recepturę bez uszczerbku na smaku. Zamiast ciecierzycy można użyć zwykłą fasolę, a nawet ziemniaki pokrojone w kostkę, a dodając chilli możemy regulować ostrość potrawy zgodnie ze swoimi upodobaniami.  Tradycyjnie chilli con carne podaje się z ryżem, ale tak samo dobrze (jak nie lepiej) smakuje z grzankami, można je też podać z ziemniakami w mundurkach lub kuskusem. Jamie zaleca także, aby podać obok potrawy w miseczce jogurt naturalny, a samo chilli posypać listkami kolendry.

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera ” Każdy może gotować”, jak tak dalej pójdzie, to w niedługim czasie przetestuję całą książkę:).

Niezawodne chilli con carne (6 porcji)

Składniki:

  • 2 średnie cebule drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 średnie marchewki pokrojone w niedużą kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego drobno pokrojone
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski (ja miałam 1 czerwoną i 1 żółtą)
  • oliwa
  • 1 czubata łyżeczka mielonego chilli (lub więcej jak ktoś lubi pikantnie)
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kminu
  • 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
  • sól morska,pieprz czarny
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
  • 2 puszki (każda po 400 g) krojonych pomidorów
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 400 g ryżu basmanti ( ja miałam parboiled)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię z wysokimi brzegami na średnim ogniu i wlej trochę oliwy.
  2. Wrzuć posiekane warzywa, dodaj chilli,kmin i cynamon i dobrze posól i popieprz. Smaż ok 7 min.,aż warzywa trochę zmiękną i nabiorą koloru.
  3. Następnie dodaj odcedzoną ciecierzycę, fasolę i pomidory.Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj mięso, dobrze je na patelni rozdrobnij  aby nie pozostało w formie grudek. Napełnij jedną z puszek wodą i wlej zawartość do patelni.
  5. Oberwij listki kolendry i włóż do lodówki, a łodyżki drobno posiekaj i także włóż do patelni.
  6. Dodaj ocet balsamiczny i dopraw potrawę solą i pieprzem.
  7. Zagotuj całość, zmniejsz ogień do małego i gotuj pod lekko uchyloną pokrywką ok. godziny, mieszając co jakiś czas,aby sos nie przywarł do dna patelni.
  8. Wykładamy potrawę na talerze, dodajemy ryż i posypujemy listkami kolendry.
Smacznego!

Jamie Oliver - przepisy z podróży

Share the post "Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, ciecierzyca, cynamon, Jamie Oliver, marchewka, mięso, obiad, papryka, pomidor, ryż, seler naciowy, wołowina

« Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu?
„Nakarm mnie” Billa Grangera-recenzja »

Comments

  1. Ewa says

    3 marca 2013 at 12:23

    Zapraszam do akcji http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jamie-oliver-przepisy-z-podrozy , do której ten przepis pasuje 🙂
    Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  2. crisisgirl says

    31 maja 2013 at 15:25

    a po kiego grzyba ryz do chili? co za duzo to niezdrowo

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 maja 2013 at 15:28

      Aż wykopałam książkę Jamiego i sprawdziłam,on podaje z ryżem.Jednak każdy może je jeść z czym lubi najbardziej:)

      Odpowiedz
  3. Konrad says

    11 stycznia 2016 at 18:36

    Przepisów jest kupa odnośnie Chili Con Carne, ja swoje danie roie tak: Najpierw szalottki 2 kroimi i na masle klarowanym szklę, pozniej dorzucam 3 rodzaje papryki ( zolta, zielona i czerwona ) – powiedzmy tak 1/4 z kazdej papryki i wycisniete 2 zabki czonsnmku, do tego mielone z indyka ( 500gr) i smazymy pod przykryciem, dolewam puszke pomidorow w kawalkach z puszki lub jak ktos woli 3 duze pomidory bez skorki, do tego fasola czerwona i troche kukurydzy i po jakis 15 min od dalszego smazenia posypuje przyprawa meksykanska, 1,5 – 2 lyzki , nie wiecej.

    Moja zona jak i corka -az dokladke braly, akurat nie lubia pikatniej wiec w sam raz mi wyszlo.

    Zawsze do tego dodaje smietany obok chili con carne + ryż osobono gotowany z curry lub kozieradka mieloną. Na koniec salatka z Avocado + papryczka + cebulka+ kukrydza+ rzodkiewka + sok z cytryny i mieta dla orzezwienia:)

    polecam:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 stycznia 2016 at 18:58

      Na pewno wypróbuję!:)

      Odpowiedz
  4. Ja says

    22 listopada 2019 at 21:28

    Ten przepis jest do bani i napewno nie wg podanego autora. Mięso należy przesmazyc a nie dusić już we wszystkich składnikach!!!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 listopada 2019 at 08:49

      No cóż, może warto napisać do Jamie’go żeby poprawił swój przepis bo głupoty pisze? Tak czy inaczej danie wychodzi smaczne 😉

      Odpowiedz
  5. Piotr says

    2 lutego 2020 at 09:38

    Dzięki!
    Wyszło zaskakująco wspaniałe!
    Jak widać, obsmażanie nie jest niezbędne, a mniej pracy i zapachów.
    Łodyżki kolendry robią świetną robotę.
    Jak macie czas, gotujcie jak najdłużej.

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu? | pisze:
    4 stycznia 2013 o 21:32

    […] głównaO MnieKontakt Previous Next Home / Recenzje / Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tataki ze smażonej wołowiny

Ravioli zapiekane w miesnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Klasyczny kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake

Warsztaty z Inką – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress