Wszyscy pieką pierniczki, a ja przekornie proponuję ciasteczka maślane;) Jakoś nigdy nie byłam fanem piernikowych smaków, za to maślane pyszności uwielbiam od zawsze. Przepis ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, można je dosłownie zrobić 30 minut razem z pieczeniem!
Skorzystałam z przepisu Ani Starmach, i jak zwykle nie zawiodłam się na jej recepturze. Moje ciasteczka nie wyszły tak płaskie jak w oryginalnym przepisie, ale były absolutnie przepyszne. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Łatwe ciasteczka maślane
(15-20 ciasteczek)
Składniki:
- 50 g cukru
- 120 g masła, pokrojonego w kostkę
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier do obtoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 190°C.
- W misce miksera umieść cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę i miksuj (końcówką typu hak) do uzyskania jednolitego ciasta. Opcjonalnie możesz zagnieść je też rękami.
- Z powstałego ciasta uformuj kulki o średnicy ok. 2 cm i obtocz je w drobnym cukrze.
- Ułóż kulki lekko spłaszczając na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut do lekkiego zarumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!
English version
Easy butter cookies
(15-20 cookies)
Ingredients:
- 50 g sugar
- 120 g of butter, diced
- 160 g of flour
- 1 tablespoon of vanilla sugar
- sugar for coating
Preparation:
- Preheat the oven to 190 oC.
- In a bowl of stand mixer mix sugar, vanilla sugar, butter and flour until combined. You can also knead the dough with your hands.
- Form small balls (about 2 cm in diameter) and coat them in prepared sugar.
- Arrange the balls on a baking tray lined with baking paper, slightly flattening each one.
- Place in a preheated oven and bake for a 10 minutes for until lightly browned.
- Leave to cool, and serve!
Enjoy!
Schrupałbym takie ciasteczka 🙂
Uwielbiam takie proste ciasteczka toczone w dłoniach – jak to skraca czas pracy 🙂