Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym

Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym"

  • Facebook
  • X

Propozycja bardzo przyjemnego obiadu w stylu azjatyckim po męczącym dniu pracy. Jest szybki w wykonaniu, praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować kurczaka dzień wcześniej, a po przyjściu z pracy wrzucić go do piekarnika i tyle:) Ja podałam kurczaka z puree kalafiorowym i glazurowanymi mini marchewkami i buraczkami.

Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym (2-3 porcje)

Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki brandy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 cebuli posiekanej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz papierowymi ręcznikami i posyp solą i pieprzem.
  2. Wszystkie składniki oprócz mąki mieszamy w miseczce.
  3. Wkładamy pałki do woreczka (z doświadczenia wiem,że tak najlepiej się marynują), zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  4. Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, a sos przelewamy do rondelka.
  5. Przykrywamy kurczaka folią aluminiową (matową stroną do góry)  i pieczemy go ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 oC, raz na jakiś czas przewracając. Ja zawsze sprawdzam temp. wewnętrzną mięsa, w przypadku kurczaka ma wynosić ona ok. 75 oC, wtedy wiemy,ze na pewno jest upieczony w środku. Polecam zakup termometru kuchennego-bardzo się przydaje.
  6. Sos gotujemy na średnim ogniu,aż jego połowa odparuje. W celu uzyskania gęstszej konsystencji można dodać mąkę.
  7. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, przekładamy na talerz i polewamy sosem.
Smacznego!

Share the post "Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: imbir, kurczak, mięso, miód, obiad, sos sojowy, udka

« Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree
Dania Nigelli Lawson i Jamiego Olivera mniej zdrowe od gotowców z supermarketu? »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera

Makaron-z-miesem-i-grzybami-w-kremowym-sosie-pomidorowym-Pasta-with-pork-mushrooms-and-tomato-cream-sauce

Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce

Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress