Propozycja bardzo przyjemnego obiadu w stylu azjatyckim po męczącym dniu pracy. Jest szybki w wykonaniu, praktycznie robi się sam. Wystarczy zamarynować kurczaka dzień wcześniej, a po przyjściu z pracy wrzucić go do piekarnika i tyle:) Ja podałam kurczaka z puree kalafiorowym i glazurowanymi mini marchewkami i buraczkami.
Pałki kurczaka w sosie miodowo-sojowym (2-3 porcje)
Składniki:
- 6 pałek z kurczaka
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżki miodu
- 1/2 cebuli posiekanej w kostkę
- 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, osusz papierowymi ręcznikami i posyp solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki oprócz mąki mieszamy w miseczce.
- Wkładamy pałki do woreczka (z doświadczenia wiem,że tak najlepiej się marynują), zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
- Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, a sos przelewamy do rondelka.
- Przykrywamy kurczaka folią aluminiową (matową stroną do góry) i pieczemy go ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 oC, raz na jakiś czas przewracając. Ja zawsze sprawdzam temp. wewnętrzną mięsa, w przypadku kurczaka ma wynosić ona ok. 75 oC, wtedy wiemy,ze na pewno jest upieczony w środku. Polecam zakup termometru kuchennego-bardzo się przydaje.
- Sos gotujemy na średnim ogniu,aż jego połowa odparuje. W celu uzyskania gęstszej konsystencji można dodać mąkę.
- Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, przekładamy na talerz i polewamy sosem.
Dodaj komentarz