Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera

Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter

Pyszne mini serniczki z malinami, łatwe, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Przepis odnalazłam w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”. Serniczki nie są za słodkie, spód robi się z mielonych,najzwyklejszych herbatników, a malin użyłam mrożonych. Polecam!

Babeczki z twarożkiem i malinami (12 szt.)

Składniki na podstawę serniczków:

  • 100 g ciasteczek razowych lub kruchych (ja użyłam korzennych)
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 50 g roztopionego masła
Składniki na część sernikową:
  • 400 g twarogu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 średnie jajko
  • 1 żółtko ze średniej wielkości jajka
  • 1/2 łyżeczki naturalnego cukru waniliowego
  • 1 łyżka startej skórki z limetki (u mnie z cytryny)
  • 50 g malin (świeżych lub mrożonych)
Do dekoracji:
  • maliny
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 oC.
  2. Wyłóż formę na muffinki papilotkami.
  3. Do blendera wrzuć herbatniki i zmiel na drobne okruchy(ew. można to zrobić wałkiem, jednak nie polecam, bo robi się straszny bałagan;)). Dodaj do herbatników zmielone migdały (można zmielić razem z herbatnikami w blenderze) i wlej roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do każdego otworu w formie nałóż 1 łyżkę masy i wstaw do lodówki na czas robienia masy serowej.
  5. Ubij w mikserze twaróg,śmietanę i cukier, do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
  6. Dodaj jajko a później żółtko,wanilię i skórkę z limetki (cytryny),dokładnie ubijając po dodaniu każdego składnika.
  7. Nałóż masę do foremek z podstawą z ciasta i rozrzuć na wierzchu maliny.
  8. Piecz przez 20 min lub do momentu,aż babeczki wyrosną i zaczną się rumienić. Ja piekłam troszkę dłużej,pod koniec zwiększając temp. do 180 oC.
  9. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostygnięcia i schłodź w lodówce przed jedzeniem.
  10. Przed podaniem wyłóż na każdej babeczce po 1 świeżej malinie i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!

Share the post "Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: Bill Granger, ciasteczka, limonka, maliny, migdały, mini serniczki, serek, sernik, święta, słodkości, twaróg, wanilia, Wielkanoc, wypieki

« Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym
Marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii »

Comments

  1. soulstorm-everywhere says

    3 marca 2013 at 11:53

    wyglądają niesamowicie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 marca 2013 at 12:15

      A jakie smaczne!:)

      Odpowiedz
  2. Inspirowane smakiem says

    3 marca 2013 at 13:28

    Wyglądają bardzo smakowicie. I takie proste w wykonaniu!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 marca 2013 at 13:33

      Proste i smaczne, takie potrawy właśnie lubię:)

      Odpowiedz
  3. Magda says

    3 marca 2013 at 14:28

    Cudne….Muszą smakować wspaniale…
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 marca 2013 at 14:30

      O smakują:)

      Odpowiedz
  4. kuchenny bałagan says

    3 marca 2013 at 17:23

    Ależ one są śliczne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 marca 2013 at 17:31

      Dziękuję i polecam:)

      Odpowiedz
  5. gin says

    7 marca 2013 at 17:16

    Wyglądają cudownie! Znów zaczynam tęsknić za sernikiem… 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 marca 2013 at 17:18

      Polecam, te są banalnie proste w wykonaniu:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Paczki tradycyjne / Polish doughnuts

Pączki tradycyjne / Polish doughnuts

Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Pieczone ziemniaki i marchewki Jamiego Olivera

Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress