Jak pisze we wstępie do tego dania sam Gordon, będziecie zaskoczeni jak takie dwa proste składniki świetnie ze sobą smakują. Pyszna słodko-kwaśna papryka i idealnie usmażony kotlet wieprzowy, tworzą doskonałe danie obiadowe.Robi się też bardzo szybko, więc polecam także na obiad w tygodniu. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”.
Przygotowanie: max.35-40 min,Ilość porcji:2
Kotlety wieprzowe z papryką
Składniki:
- 2 grubsze kotlety schabowe (ja miałam piękne z kostką o grubości ok.1,5-2 cm)
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 ząbki czosnku,nieobrane tylko zmiażdżone płaską stroną noża
- mały pęczek tymianku
- mały kawałek masła
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 czerwona cebula,obrana i pokrojona w plasterki
- 2 czerwone papryki,pokrojone w plasterki (ja miałam czerwoną i żółtą)
- sól i pieprz
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- liście z małego pęczka bazylii,posiekane
Przygotowanie:
- Na początku przygotuj paprykę: Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dużej patelni i włóż cebulę z papryką. Posól je i popieprz, dodaj cukier puder i smaż na dużym ogniu ok. 4-5 minut, aż będą prawie miękkie.
- Dodaj do patelni ocet z czerwonego wina i smaż 1-2 minuty,aż praktycznie odparuje a papryka będzie już miękka. Zmniejsz ogień do małego,wlej dodatkową łyżkę oliwy i smaż warzywa jeszcze 2-3 minuty.Następnie włóż bazylię,wymieszaj i smaż ok. 30 sekund.
- Przełóż zawartość patelni do miseczki i przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem .
- Dopraw solą i pieprzem kotlety z obu stron, dobrze je nacierając.
- Połóż patelnię na dużym ogniu i wlej trochę oliwy. Włóż kotlety,czosnek i tymianek,smaż całość 2-3 minuty,aż kotlety się dobrze zarumienią.Następnie przełóż je na drugą stronę, wpychając pod nie tymianek i smaż kolejne 2-3 minuty.
- Pod koniec smażenia,dodaj do patelni mały kawałek masła i polewaj nim kotlety (przyspieszy to ich usmażenie i dzięki temu mięso będzie soczyste). Umieść czosnek i tymianek na kotletach i przełóż je na talerz. Polej je masłem z patelni i daj im „odpocząć” około 5-10 minut.
- Podawaj kotlety na papryce,polane ich sosem i masłem z patelni.
Zielona strona Flinstona says
mmmm, zachcialo mi sie takich kotletów…..:)
Dzi says
🙂 Szybciutko się robi…Polecam:)
Wiewióra says
rewelacyjny przepis 🙂 zapisuje i wypróbuję 🙂