Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kotlety wieprzowe ze słodko-kwaśną papryką Gordona Ramsaya

Kotlety wieprzowe ze słodko-kwaśną papryką Gordona Ramsaya

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Kotlety wieprzowe ze słodko-kwaśną papryką Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X

Jak pisze we wstępie do tego dania sam Gordon, będziecie zaskoczeni jak takie dwa proste składniki świetnie ze sobą smakują. Pyszna słodko-kwaśna papryka i idealnie usmażony kotlet wieprzowy, tworzą doskonałe danie obiadowe.Robi się też bardzo szybko, więc polecam także na obiad w tygodniu. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”.

Przygotowanie: max.35-40 min,Ilość porcji:2

 

Kotlety wieprzowe z papryką

Składniki:

  • 2 grubsze kotlety schabowe (ja miałam piękne z kostką o grubości ok.1,5-2 cm)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 ząbki czosnku,nieobrane tylko zmiażdżone płaską stroną noża
  • mały pęczek tymianku
  • mały kawałek masła
Składniki na słodko-kwaśną paprykę:
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 czerwona cebula,obrana i pokrojona w plasterki
  • 2 czerwone papryki,pokrojone w plasterki (ja miałam czerwoną i żółtą)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • liście z małego pęczka bazylii,posiekane

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj paprykę: Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dużej patelni i włóż cebulę z papryką. Posól je i popieprz, dodaj cukier puder i smaż na dużym ogniu ok. 4-5 minut, aż będą prawie miękkie.
  2. Dodaj do patelni ocet z czerwonego wina i smaż 1-2 minuty,aż praktycznie odparuje a papryka będzie już miękka. Zmniejsz ogień do małego,wlej dodatkową łyżkę oliwy i smaż warzywa jeszcze 2-3 minuty.Następnie włóż bazylię,wymieszaj i smaż ok. 30 sekund.
  3. Przełóż zawartość patelni do miseczki i przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem .
  4. Dopraw solą i pieprzem kotlety z obu stron, dobrze je nacierając.
  5. Połóż patelnię na dużym ogniu i wlej trochę oliwy. Włóż kotlety,czosnek i tymianek,smaż całość 2-3 minuty,aż kotlety się dobrze zarumienią.Następnie przełóż je na drugą stronę, wpychając pod nie tymianek i smaż kolejne 2-3 minuty.
  6. Pod koniec smażenia,dodaj do patelni mały kawałek masła i polewaj nim kotlety (przyspieszy to ich usmażenie i dzięki temu mięso będzie soczyste). Umieść czosnek i tymianek na kotletach i przełóż je na talerz. Polej je masłem z patelni i daj im „odpocząć” około 5-10 minut.
  7. Podawaj kotlety na papryce,polane  ich sosem i masłem z patelni.
Smacznego!

Share the post "Kotlety wieprzowe ze słodko-kwaśną papryką Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czosnek, Gordon Ramsay, mięso, obiad, ocet winny, papryka, schab, wieprzowina, zioła

« Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą
Śledzie a’la Milanówek »

Comments

  1. Zielona strona Flinstona says

    28 kwietnia 2013 at 10:58

    mmmm, zachcialo mi sie takich kotletów…..:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 kwietnia 2013 at 11:05

      🙂 Szybciutko się robi…Polecam:)

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    29 kwietnia 2013 at 08:40

    rewelacyjny przepis 🙂 zapisuje i wypróbuję 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. PORK CHOPS WITH PEPPERS – Gordon Ramsays | Hello world pisze:
    17 października 2013 o 11:25

    […] https://karmelowy.pl/kotlety-wieprzowe-ze-slodko-kwasna-papryka-gordona-ramsaya/ […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zielona-zupa-warzywna-z-kurczakiem-Green-vegetable-soup-with-chicken

Zielona zupa warzywna z kurczakiem / Green vegetable soup with chicken

Sycacy-kapusniak-z-miesem-i-grzybami-Cabbage-soup-with-meat-and-mushrooms

Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce

Podwojnie-czekoladowe-brownie-z-truskawkami-Double-chocolate-strawberry-brownie

Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress