Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart"

  • Facebook
  • X

Święta już tuż, tuż, dlatego proponuję przepis dla osób, które nie przepadają za pieczeniem a chcą ugościć gości wypiekiem własnej roboty. Przedstawiam więc mazurek na kruchym spodzie z grubą warstwą kajmaku, czekoladą i dekoracją z migdałów. Jeżeli nie uda Wam się kupić kajmaku, wystarczy przed 2 godziny gotować we wrzącej wodzie puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Ciasto jest pyszne, a równocześnie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Najłatwiejszy mazurek z karmelem i czekoladą / Easy caramel and chocolate tart

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą

(12 porcji, blaszka 40x25cm)

Składniki:

  • podpieczony kruchy spód na tarty słodkie z tego przepisu, lub gotowy ze sklepu
  • 400 g puszka kajmaku
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 120 g posiekanej czekolady o zawartości kakao minimum 70%
  • migdały w płatkach do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na podpieczony i ostudzony spód wyłóż kajmak. Jeżeli jest zbyt gęsty podgrzej puszkę w gotującej się na małym ogniu wodzie przez około 20 minut.
  2. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką i podgrzej przez 30 s w mikrofalówce. Energicznie wymieszaj i wyłóż równomierną warstwą na kajmak.
  3. Udekoruj migdałami i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Smacznego!

Najłatwiejszy mazurek z karmelem i czekoladą / Easy caramel and chocolate tart

English version

Easy dulce de lece and chocolate tart

(12 servings, 40x25cm baking pan)

Ingredients:

  • pre cooked shortcrust pastry from this recipe or store bought
  • 400 g tin of dulce de leche
  • 1/2 cup of double cream
  • 120 g of chocolate, chopped
  • almond flakes for decoration

Przygotowanie:

  1. Spread dulce de lece on cooled shortcust pastry. If it is too thick, heat up a can in boiling water over low heat for about 20 minutes.
  2. Mix chocolate with cream and heat for 30 seconds in the microwave. Stir vigorously and spread over dulce de lece.
  3. Sprinkle with almonds and set aside in a cool place for several hours.

Enjoy!

Najłatwiejszy mazurek z karmelem i czekoladą / Easy caramel and chocolate tart

Przypominam też inne moje przepisy na pyszne mazurki:

  • Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

mazurek

  • Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate

mazurek

  • Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą

  • Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

Share the post "Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto kruche, czekolada, kajmak, karmel, mazurek, migdały, tarta, Wielkanoc

« Quesadillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quesadillas
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup »

Comments

  1. dumna mama says

    16 marca 2016 at 14:22

    Ale apetyt robisz 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2016 at 14:27

      🙂

      Odpowiedz
  2. Anula says

    16 marca 2016 at 19:16

    Wiele razy korzystałam z kajmaku, gotowego jak i robionego ale zawsze był gładki a u Ciebie taki jakiś grutkowy 😉 Możesz zdradzić jakiego kajmaku użyłaś? Pokazalam fotke swojemu facetowi, aż mu oczy zaiskrzły! 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 marca 2016 at 19:19

      Własnie powinien być gładki! Mój był mocno schłodzony, a że nie mogłam się doczekać ciasta podgrzewałam go krócej niż powinnam:P

      Odpowiedz
  3. Ilona says

    22 marca 2016 at 13:02

    Witam, w przepisie na ciasto kruche podana jest forma 20-23cm a w tym przepisie potrzeba go na formę 40×25. Jaki powinien być przelicznik składników na ciasto kruche?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 marca 2016 at 13:06

      Robiłam tą samą ilość ciasta na obie formy i było ok.

      Odpowiedz
      • Ilona says

        22 marca 2016 at 13:18

        Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          22 marca 2016 at 13:42

          Polecam:)

          Odpowiedz
  4. Iga z Dietmap.pl says

    6 września 2016 at 15:03

    no pysznie! chyba wprowadzę modę na mazurki na wigilię, bo nie doczekam się wielkanocy! 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 września 2016 at 15:03

      wcale nie musi się nazywać mazurek:P

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Risotto-grzybowe-z-kurczakiem-Mushroom-risotto-with-chicken

Risotto grzybowe z kurczakiem / Mushroom risotto with chicken

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon

Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress