Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup"

  • Facebook
  • X

Przedstawiam dzisiaj przepis na dosyć nietypową zupę. Krem z pieczonych gruszek i pietruszki z tymiankiem i śmietanką zaskoczył mnie swoim smakiem. Zaskoczył oczywiście pozytywnie:) Wcześniej słysząc o takim połączeniu jakoś nie mogłam się przełamać i żałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej bo jest pyszna! Pietruszkę można swobodnie zastąpić pasternakiem, chociaż jest on trudniej dostępny w naszych sklepach. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki

(8 porcji)

Składniki:

  • 4 korzenie pietruszki lub pasternaka, obrane, pokrojone w duże kostki
  • 2 gruszki, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
  • 8 szklanek bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • ser z niebieską pleśnią do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.
  2. Wymieszaj pietruszkę, czosnek i gruszki z 1½ łyżki oleju i dopraw solą. Rozłóż równomierną warstwą na blaszce do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia.
  3. W międzyczasie, w rondlu rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia cebuli. Wsyp tymianek i smaż kolejne 30 sekund.
  4. Dodaj bulion drobiowy i upieczony pasternak z czosnkiem i gruszką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj zupę około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Zmiksuj zupę blenderem ręcznym lub dzbankowym na gładki krem.
  6. Przełóż zupę ponownie do rondla, wmieszaj śmietanę i podgrzej przez chwilę na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  7. Rozlej zupę do miseczek, posyp tymiankiem i serem z niebieską pleśnią i podawaj.

Smacznego!

Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

English version

Creamy pear and parsnip soup

(8 servings)

Ingredients:

  • 4 parsnips, peeled, cut into a large dice
  • 2 pears, peeled, cored, and cubed
  • 4 garlic cloves
  • 3 tbsp vegetable oil, divided
  • salt and pepper
  • 1 onion, diced
  • 2 potatoes, peeled and diced
  • 2 celery stalks, diced
  • 1 tsp fresh thyme leaves
  • 8 cups of chicken stock
  • 1 cup heavy cream
  • blue cheese for garnish

Preparation:

  1. Preheat the oven to 220 oC.
  2. Toss the parsnips, pears, and garlic with 1½ tbsp of oil and season with salt. Place on a baking sheet and roast in preheated oven for 25-30 minutes, or until lightly caramelized.
  3. While the parsnips and pears are roasting, add the remaining 1½ tbsp of oil to a pot and heat to medium high. Add the onion, potato, and celery to the hot oil and saute for 2-3 minutes, until onions are translucent. Add the thyme and saute for another 30 seconds.
  4. Add the chicken stock and roasted parsnips and pears to the stock pot and bring to a boil. Reduce to a simmer, cover, and let simmer for about 20 minutes, or until vegetables are very tender.
  5. Puree the soup in a blender until is silky smooth.
  6. Pour pureed soup back into the pot and stir in the heavy cream. Bring back to a simmer over medium high heat. Taste soup and adjust seasonings, if desired.
  7. Garnish with blue cheese crumbles and thyme sprigs.

Enjoy!

 Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup

Share the post "Kremowa zupa z gruszki i pietruszki / Creamy pear and parsnip soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: gruszki, pietruszka, przystawka, zioła, zupa

« Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart
Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi / Egg salad with crab sticks »

Comments

  1. Kasia says

    19 marca 2016 at 08:25

    Robię podobną, tylko zamiast gruszki prażę na patelni jabłko. Też jest pysznie. A z gruszką muszę spróbować:-)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2016 at 10:15

      Z jabłkiem też na pewno jest super!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo

Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone

Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup

Konkurs z marką Wedel!

ciasto miodowe z jablkami / Honey apple cake

2 urodziny bloga i ciasto miodowe z jabłkami / Honey apple cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress