Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

by Dzi 15 komentarzy

Share the post "Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam

Scroll down for recipe in English

mazurek

Mazurek różano-kawowy

(12 porcji, blaszka 40x25cm)

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki uniwersalnej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • ok 200 g konfitury z róży
  • 300 g białej czekolady, posiekanej
  • 250 g śmietanki 36 %
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem blaszkę do pieczenia.
  2. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera cukier puder z masłem. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj mąkę wraz z żółtkami i pougniataj przez chwilę tylko do uzyskania jednolitego ciasta (nie za długo), po czym uformuj z niego kulę i wstaw na 20 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż do przygotowanej blaszki. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij i odstaw do ostudzenia.
  4. W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. Rozgrzej śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej.
  5. Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową.
  6. Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała.

Smacznego!

mazurek

English version

Easter shortbread with coffee and rose petal jam

(12 servings,40x25cm baking pan)

Ingredients for the shortbread:

  • 300 g all-purpose flour
  • 200 g of cold butter
  • 100g icing sugar
  • 4 egg yolks

Ingredients for the filling:

  • 200 g rose petal jam
  • 300 g of white chocolate, chopped
  • 250 g of double cream
  • 1 teaspoon instant coffee
  • toasted slivered almonds

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan with butter.
  2. In the bowl of a stand mixer with a dough hook attached or by hands, combine powdered sugar and butter until it forms a dough. Next add flour along with egg yolks and knead just until  it forms a nice dough. Place in the refrigerator for 20 minutes.
  3. After this time, use a rolling pin to roll the dough to about 0,5 cm thickness and place in the baking pan. Prick the dough with a fork and place in the preheated oven for 15-20 minutes, or until a nice golden brown. Remove from the oven and allow to cool.
  4. In the meantime, prepare the chocolate filling. Heat the cream, add chopped white chocolate and coffee and stir until smooth.
  5. Spread rose petal jam on cooled dough, next spread the chocolate and sprinkle with toasted almonds.
  6. Place in the refrigerator at least for a night.

Enjoy!

mazurek

Share the post "Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: biała czekolada, ciasto kruche, czekolada, konfitura różana, mazurek, migdały, święta, Wielkanoc

« Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności!
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry »

Comments

  1. Aga says

    31 marca 2015 at 10:12

    Wygląda obłędnie!

    Odpowiedz
  2. Kasia Beata knifeandspoon says

    31 marca 2015 at 20:20

    Pięknie wygląda patrząc na skład musi smakować extra 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 marca 2015 at 20:35

      Pyszny jest:)

      Odpowiedz
  3. Michał says

    1 kwietnia 2015 at 21:40

    Wygląda przepięknie – chyba się skuszę 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 kwietnia 2015 at 22:01

      🙂

      Odpowiedz
  4. Klaudia says

    13 kwietnia 2019 at 16:31

    Az 4 zoltka to duzo 🙂 ale fajnie 🙂 a czy konfitura moze byc z wisni ?? czy nie za bardzo?:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 kwietnia 2019 at 21:32

      raczej trzymałabym się jednak róży 😉

      Odpowiedz
      • Klaudia says

        14 kwietnia 2019 at 10:28

        ok a kawa ma byc sypana czy taka juz rozpuszczona ??:)

        Odpowiedz
        • Dzi says

          14 kwietnia 2019 at 10:50

          rozpuszczalna najlepiej, nie zwykła sypana:)

          Odpowiedz
          • Klaudia says

            14 kwietnia 2019 at 11:09

            tak tak ale rozpuszczalna sypka czy juz taka rozpuszczona plynna ?:)

          • Dzi says

            14 kwietnia 2019 at 11:10

            jak najbardziej w formie sypkiej

  5. Klaudia says

    26 kwietnia 2019 at 07:58

    witam:) pieklam mazurka na swieta – pyszny !!!! a najpyszniejsze bylo ciasto. stad moje pytanie czy mozna ciasto wykorzystac do innych przepisow np takiej tarty gdzie naklada sie twarog i owoce – wtedy ciasto pieczone jest 30 min razem ze spodem bo w przypadku mazurka spod byl pieczony sam . czy takie cos sie uda ??:) pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Klaudia says

      26 kwietnia 2019 at 08:08

      albo czy do tej tarty mozna wykorzystac spod z mazurka https://karmelowy.pl/tarta-cytrynowa-z-pistacjami-lemon-tart-with-pistachios/ ??:)

      Odpowiedz
      • Dzi says

        26 kwietnia 2019 at 09:24

        do tej tarty jak najbardziej:)

        Odpowiedz
    • Dzi says

      26 kwietnia 2019 at 09:25

      Jak najbardziej można go wykorzystać do innych tart, jednak po podpieczeniu. Bez tego nasiąknie wilgocią z owoców niestety.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs

Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka

Wiosenne curry z kurczakiem ze szparagami/ Spring chicken curry

Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry

Owsianka z powidłami, liczi i smoczym owocem (pitahayą)

Tajskie-czerwone-curry-z-dynia-i-gesia-Thai-red-curry-with-goose-and-pumpkin

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress