Share the post "Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka"
Szakszuka w wolnym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan i ta nazwa bardzo dobrze oddaje charakter tego dania 🙂 Generalnie jest to pozycja śniadaniowa, do której dodaję to co zazwyczaj mam w kuchni. Tym razem przygotowałam ją z chorizo, które swobodnie można zastąpić naszą swojską kiełbaską, papryką, cukinią, ciecierzycą, no i gwiazdą tej potrawy – jajkami. Najpierw podsmażamy warzywa, następnie dodajemy pomidory i na koniec wbijamy jajka, nic prostszego a śniadanie iście królewskie. Uwielbiam zajadać je z chrupiącym chlebkiem, polecam gorąco bo syci na długie godziny!
Scroll down for recipe in English
Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą
(4 porcje)
Składniki:
- 100g chorizo, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 mała czerwona papryka,bez gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/4 szklanki porto (słodkiego wina)
- 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z puszki
- 100 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub mielonej słodkiej papryki)
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
- 4 jajka
- świeża kolendra do podania
- chrupiący chlebek do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć chorizo, podsmaż do zarumienienia po czym przełóż je na talerz.
- Dodaj olej, włóż cebulę i podsmaż przez 3 minuty do zeszklenia. Dodaj paprykę i cukinię i smaż kolejne 2 minuty aż warzywa zmiękną. Ponownie włóż chorizo, wmieszaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty.
- Dodaj porto i gotuj aż prawie odparuje.
- Dodaj pomidory, cukier, ciecierzycę, wędzoną paprykę i kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut aby smaki się przegryzły.
- Zrób w warzywach 4 małe wgłębienia i wbij do każdego po jaju. Gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty, aż białka się zetną, ale żółtko powinno być płynne.
- Posyp kolendrą i podawać z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka
(4 servings)
Ingredients:
- 100g chorizo, thinly sliced
- 1 tbsp vegetable oil
- 1 red onion, finely diced
- 1 small red bell pepper, finely diced
- 1/2 zucchini, finely diced
- 1 clove garlic, crushed
- 1/4 cup porto
- 1 tin (400g) chopped tomatoes, chopped
- 100 g tinned chickpeas, drained
- 2 tsp brown sugar
- 1 tsp smoked paprika
- 1/2 tsp cumin
- salt and pepper to season
- 4 eggs
- fresh coriander leaves to garnish
- toasted bread for serving
Preparation:
- Heat a large pan and fry the chorizo until browned, remove the sausage and set aside.
- Add the oil to the pan and gently fry the onion for about 3 minutes until softened. Add the red pepper and zucchini and continue to fry for a further 2 or so minutes until they too are softened. Return the chorizo to the pan with the garlic and cook for 2 minutes.
- Add porto and allow the liquid to cook off.
- Add the tomatoes, sugar, chickpeas, smoked paprika and cumin, and adjust the seasoning with salt and pepper. Cook on low heat for about 15-20 minutes.
- Make small indentations ino the surface and break your eggs into the holes. Cook covered for a futher 2-3 or so minutes and until the egg whites have hardened.
- Scatter over the chopped cilantroand serve with toast.
Enjoy!
adriana says
coś dla mnie ;d