Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel

Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel"

  • Facebook
  • X

Śliwek zatrzęsienie teraz wszędzie, więc korzystajmy ile się da! Bardzo je lubię i dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym syropie i zapieczone pod słodką owsiano-migdałową kruszonką na oleju. Zrobiłam ją w kilka chwil po tym jak brat zapowiedział się, że za godzinę mnie odwiedzi i sprawdziła się świetnie. Radzę też odczekać z krojeniem aż tarta wystygnie, ja nie miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:)

Scroll down for recipe in English

Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel

Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką

(8 porcji)

Składniki:

  • 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu
  • 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego porto

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka płatków owsianych, ja dałam błyskawiczne
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki zmielonych migdałów
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tarte o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. Nakłuj dno widelcem.
  3. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Można ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut bez obciążenia, jeżeli dno wygląda na surowe.
  4. Włóż śliwki do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i smaż dopóki nie puszczą soku. Dodaj porto, zagotuj całość i zmniejsz ogień. Duś śliwki przez 15 minut, aż zmiękną. Przed wyłożeniem na podpieczony blat odcedź je na sitku. Syrop można zużyć jako polewę do słodkich śniadań lub do herbaty :).
  5. W misce umieść płatki owsiane, migdały, cukier i szczyptę soli i wymieszaj. Wlej olej, dokładnie wymieszaj i wyłóż równomiernie na śliwki.
  6. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Smacznego!

Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel

English version

Easy plum tart with streusel

(8 servings)

Ingredients:

  • 1 unbaked pie crust, bought or homemade
  • 1 kg plums, pitted and halved
  • 3/4 cup brown sugar
  • 1/2 cup red port

Ingredients for streusel:

  • 1 cup rolled oats
  • ½ cup all purpose flour
  • ½ cup almond meal
  • ½ cup brown sugar
  • pinch of salt
  • ½ cup olive oil

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Roll the pie crust out for a 23 cm pie dish and flute the edges. Poke the bottoms and sides with a fork.
  3. Place the baking paper in the pie dish, fill with pie weights or dried beans. Bake for 10 minutes and remove from the oven and remove the foil and weights.
  4. Place the plums in the saucepan, add sugar and cook until juices start to release. Add port and simmer for 15 minutes, until plums are softened. Drain in the sieve and spread in the prebaked crust.
  5. Place the oats, almond meal, brown sugar, and pinch of salt in a medium bowl and stir to combine. Add the oil and stir together until the crumble is completely moistened. Sprinkle evenly over the top of the fruit mixture.
  6. Bake at 180 ° C for about 20 minutes.

Enjoy!

Inspirowałam się tym przepisem.

Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel

Share the post "Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto kruche, czerowne wino, deser, migdały, porto, płatki owsiane, śliwki, słodkości, wino, wypieki

« Warsztaty fotograficzne z Milką
Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta »

Comments

  1. Cukry Proste says

    5 października 2016 at 14:19

    Kwaskowate owoce i słodka kruszonka – to nie może się nie udać:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 października 2016 at 14:20

      Jest pyszna:)

      Odpowiedz
  2. Asia says

    12 października 2016 at 17:17

    Pani Gosiu pychotka ale niemiłosiernie słodka. Uwielbiam pani przepisy ale staram się jeść zdrowo.moze więcej dietetycznych przepisów

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 października 2016 at 17:41

      Ja miałam akurat śliwki średnio słodkie i było idealnie 😉 Postaram się wrzucać więcej przepisów fit!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    17 sierpnia 2018 o 09:51

    […] Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe, obłędną tartę i ciasto bezą, wszystkie cudowne. Zapraszam po […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Śledzie w miodowej cebuli / Herring with honeyed onion

Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes

Curry z kurczakiem po malezyjsku / Malaysian chicken curry

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress