Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Pączki tradycyjne / Polish doughnuts

Pączki tradycyjne / Polish doughnuts

by Dzi 17 komentarzy

Share the post "Pączki tradycyjne / Polish doughnuts"

  • Facebook
  • X

Pączki nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem, mama robiła je dosyć często i to w dużych ilościach. Pamiętam, że były wypełnione różnego rodzaju dżemami i konfiturami, a co najważniejsze, ciasto było bardzo puszyste i żółciutkie. Teraz trudno o takiego pączka, wszystkie są jakieś takie blade i bez wyrazu. Jedyne jakie mi smakują to te z cukierni Zagoździńskich, którymi zajadamy się w pracy. Tym razem postanowiłam jednak zrobić pączki takie jak u mamy, dlatego sięgnęłam do jej starych książek kucharskich. Takim też sposobem w moje ręce trafiła książka Zofii Zawistowskiej przy współpracy Małgorzaty Krzyżanowskiej z 1989 roku i ich przepis na pączki luksusowe. Początkowo przeraziła mnie ilość drożdży, na szczęście jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, bo pączki wyszły przepyszne – nie za słodkie, puszyste i jak widać bardzo żółciutkie. Jak u mamy 🙂 Jedyne co zmodyfikowałam to ułatwiłam trochę sposób wykonania ciasta, gdyż w książce procedura była dosyć skomplikowana. Nie odbiło się to na jakości pączków, a na życzenie połówki nadziałam je dużą ilością powideł i posypałam cukrem pudrem przed podaniem. Polecam!

paczki1

Scroll down for recipe in English

Pączki luksusowe

(20 pączków)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 10 żółtek
  • 80 g drożdży (ew. 20 g drożdży instant)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub łyżka ekstraktu waniliowego)
  • 50 ml rumu lub spirytusu
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem lub konfitura, u mnie powidła
  • cukier puder, do posypania
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku Podgrzej mleko razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut.
  2. W misce miksera ubij żółtka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami, rum lub spirytus, skórkę z cytryny i dokładnie zmiksuj.
  3. Mąkę wymieszaj z solą, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Będzie troszkę lepkie, dlatego w kolejnych etapach niezbędna będzie mąka podsypania. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 części, wyłóż kolejno na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj każdy na placki o grubości 1 cm.
  5. Wykrój z każdego krążki o średnicy 10 cm (np. szklanką) i na połowę wyłóż po około łyżeczce dżemu. Następnie przykryj je resztą krążków dociskając brzegi palcami i ponownie wykrój pączek tą samą szklanką (dzięki temu brzegi będą idealnie zlepione). Zbierz wszystkie skrawki i ponownie rozwałkuj je, wytnij krążki i uformuj pączki, aż do ich wykorzystania. Gotowe pączki przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Wyrośnięte pączki smaż partiami na głębokim oleju lub smalcu pod przykryciem, odwracając na drugą stronę gdy połowa pączka będzie już ładnie zarumieniona.
  7. Usmażone pączki wyłóż na ręczniki papierowe do odsączenia, następnie posyp cukrem pudrem i podawaj natychmiast!

Smacznego!

paczki2

English version

Polish doughnuts

(20 doughnuts)

Ingredients:

  • 3 cups flour
  • 10 egg yolks
  • 80 g of yeast (or. 20 g instant yeast)
  • 1/2 cup sugar
  • 100 g butter
  • 1/2 cup milk
  • 1/2 vanilla pod seeds (or tablespoon vanilla extract)
  • 50 ml of rum
  • grated rind from 1 lemon
  • pinch of salt
  • favourite jam
  • powdered sugar, for sprinkling
  • the oil or lard for frying

Preparation:

  1. Heat milk with butter, until melted and warm, mix in yeast and set aside for about 5 minutes.
  2. In a bowl of stand mixer beat eggs with sugar and vanilla, next pour in milk mixture and mix well.
  3. Combine flour with salt and cardamom. Add to the egg mixture and mix, until smooth. Cover with cloth and leave to rise for an hour.
  4. Remove the dough from the bowl and turn out onto a floured work surface. Divide in 4 pieces, srinkle flour on the dough and roll each piece out to 1 cm thickness.
  5. Use a 10 cm biscuit cutter or cup to cut out rounds of dough. Gather scraps of dough and again roll out and cut until you have used up all of the dough. Spoon a small portion of the jam into the center of each circle, leaving enough of a border around the filling. Place a second dough circle atop each filled circle then use a finger tips to crimp the edges together, sealing each doughnut. Next cut out round again to seal.
  6. Heat oil in large skillet, place pączki in the oil a few at a time and fry covered until bottom is golden brown. Flip them over and fry until golden brown.
  7. Use a spider strainer or slotted spoon to remove them to a paper towel-lined baking sheet to drain. Sprinkle with caster sugar and serve.

Enjoy!

paczki3

paczki4

Share the post "Pączki tradycyjne / Polish doughnuts"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto drożdżowe, deser, pączki, rum, słodkości, tłusty czwartek, Zofia Zawistowska

« Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella
Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool – kuchnia włoska »

Comments

  1. ewa says

    30 stycznia 2015 at 13:02

    jakie żółciutkie i puchate! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 stycznia 2015 at 14:41

      🙂

      Odpowiedz
  2. Beata says

    30 stycznia 2015 at 13:05

    No kolor pączusi jest oszałamiający 🙂 Czyżby to zasługa jakiś dobrych, swojskich jajek? Z tych kupnych to mnie nigdy biszkopt (z 8 żółtek) taki ładny nie wychodzi 🙁
    Pączusie robiłam do tej pory dwa razy. Szkoda, że sporo pracy jest przy nich bo umywają się do takich kupnych pięć razy. Dostałam trzy słoiczki dżemu truskawkowego od teściowej, może w tym roku się skuszę i zrobię pączusie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 stycznia 2015 at 13:52

      Potwierdzam, jajka mam tylko od szczęśliwych kur:) Polecam!

      Odpowiedz
  3. Agata says

    30 stycznia 2015 at 19:49

    Żółciutkie jak kaczuszki i tak samo puchate 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 stycznia 2015 at 19:50

      🙂

      Odpowiedz
  4. bessergold says

    3 lutego 2015 at 19:40

    Wyszły przepyszne, a robiłem je pierwszy raz! Dziękuje za przepis! A kolor niesamowity. Nigdy takich pączków nie widziałem

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lutego 2015 at 19:59

      Super! Cieszę się, że wszystko się udało:)

      Odpowiedz
  5. Kasia says

    18 grudnia 2015 at 09:46

    żeby tylko te pączki w boczni nie szły…. a tu zjesz kilka i zaraz waga +2kg 🙂 pszynie wyglądają

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 grudnia 2015 at 09:48

      oj tam, oj tam:)

      Odpowiedz
  6. Klaudia says

    1 września 2018 at 17:18

    Pani uzywa smalcu czy oleju?? pozdrawiam 🙂 wygladaja pieknie !!!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 września 2018 at 18:34

      Zamiennie, i tak wychodzą ekstra;)

      Odpowiedz
  7. Klaudia says

    22 lutego 2019 at 08:57

    Witam 🙂 Czy paczki straca duzo na pysznosci jak beda zjedzone na nastepny dzien od usmazenia ???:):):) pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 lutego 2019 at 09:53

      nie będą już tak smaczne, ale jest jeden trik. Proszę włożyć do mikrofalowki na dosłownie 5 sekund i pączek znowu będzie cudownie puszysty.

      Odpowiedz
      • Klaudia says

        22 lutego 2019 at 10:06

        hmm kurcze nie mam mikrofalowki hihih 🙂 a czy w ktoryms momencie podczas przygotowanis mozna zostawic paczki na dluzej niz godzine ??

        Odpowiedz
        • Dzi says

          22 lutego 2019 at 10:14

          Można wstawić przygotowane ciasto do lodówki na noc, i tam sobie powoli wyrośnie. Następnie odczekać następnego dnia aż faktycznie będzie miało podwojoną objętośc.

          Odpowiedz
          • Klaudia says

            22 lutego 2019 at 10:30

            Czyli wykonac trzy punkty z przygotowania i wlozyc do lodowki na noc a rano wyjac i odczekac az podwoi objetosc i robic dalsze punkty tak ? Czy mozna zrobic piec punktow i wlozyc do lodowki ? pozdrawiam 🙂 Chce je poprostu zrobic bo wygladaja pysznie na tlusty czwartek a przeniesiono mi wizyte u lekarza hehe i nie bede miala tyle czasu 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Ciasto z wiśniami i bezą / Cherry meringue cake

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem / Scrambled eggs, avocado and smoked salmon on toast

Bagietki francuskie Julii Child

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Tosty z karmelizowaną cebulą, dżemem i brie / Caramelised onion, jam and brie toasts

Restauracja Filmowa – recenzja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress