Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce

Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Tłusty czwartek już niebawem, warto więc zacząć planować słodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane ze szprycy wprost na gorący olej i podane z pysznym sosem czekoladowo-kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro 🙂

churros1

Sprawdziła się doskonale, ale nie ma się co dziwić zawiera minimum 50% kakao i świetnie sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego. Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in. owoce morza, ryby, sery, koncentraty, nabiał, wędliny, mrożonki), potrzebne do prowadzenia restauracji na najwyższym poziomie. Możecie też zajrzeć na stronę Makro czekolada w kuchni, gdzie znajdziecie też inne doskonałe dania z jej wykorzystaniem.

Czekolady z Makro dotarły do mnie w postaci 2 ogromnych brył o wadze po 1 kg każda! 🙂 Chyba nigdy wcześniej nie widziałam takich wielkich czekolad, ucieszyłam się jak dziecko 😛 Tak czy inaczej, mam spory zapas na dłuższy czas doskonałej jakości czekolady. Polecam!

churros2

Scroll down for recipe in English

Churros z sosem czekoladowo-kawowym 

(4 porcje)

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 125 g mąki
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • olej do smażenia

Składniki na sos czekoladowo-kawowy:

  • 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select)
  • 125 ml śmietanki 36%
  • 50 ml mocnej kawy

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.
  2. W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty.
  3. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.
  4. Na płaskim talerzu wymieszaj cukier z cynamonem i wymieszaj w nim churros, gdy będą jeszcze ciepłe.
  5. W celu zrobienia sosu,  rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę wraz ze śmietanką, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj kawę. Podawaj do maczania churros.

Smacznego!

churros

 

English version

Churros with chocolate coffee dipping sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 250 ml water
  • 100 g butter
  • pinch of salt
  • 2 tbsp brown sugar
  • 125 g all-purpose flour
  • 3 large eggs
  • 1/2 cup castor sugar
  • 3 tsp ground cinnamon
  • oil for frying

Ingredients for chocolate coffee sauce:

  • 150 g good quality dark chocolate with min. 50% cocoa (I used Horeca Select)
  • 125 ml cream 36 %
  • 50 ml strong coffee

Preparation:

  1. In small sauce pan bring the water, butter, salt and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.
  2. In a separate bowl beat 3 eggs and then add this to the roux and continue to beat with an electric mixer, until a nice thick paste reached.
  3. Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a time. Turn the churros over when they are brown on the one side and continue to cook the other side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.
  4. Mix the cinnamon and castor sugar together and toss the churros in this while they are still warm.
  5. To make the sauce, put all the ingredients except coffee in a double boiler and melt together. Once it is a nice glossy consistency, add the coffee, stir and serve.

Enjoy!

churros3

Share the post "Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: cynamon, czekolada, deser, kawa, pączki, recenzja, słodkości, tłusty czwartek

« Warsztaty kulinarne dla dzieci w MAKRO
Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream »

Comments

  1. marcelina says

    23 stycznia 2015 at 22:21

    Pierwszy raz robiłam i od razu zniknęły 🙂 Przepyszne i idealne na tłusty czwartek w parze z pączkiem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 stycznia 2015 at 08:50

      U mnie tak samo! 🙂

      Odpowiedz
  2. Dobrana says

    27 stycznia 2015 at 09:00

    Mniam, wyglądają pycha 🙂 zamierzasz pozostałości z tych 2 kg czekolady wykorzystać do czegoś, czy po prostu, ordynarnie zjeść samą? 😛

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 stycznia 2015 at 09:06

      Spożytkuję na pewno do jakiegoś innego dania/ciasta 🙂 Chociaż moja połówka zauważyłam podgryza od czasu do czasu 😛

      Odpowiedz
  3. Bronisław says

    5 lutego 2015 at 08:33

    Ja już tą nazwę gdzieś słyszałem, ale nawet nie skojarzyłbym jej z takimi pysznościami 🙂 Churros to jest interesująca alternatywa dla pączków czy chrustu (ileż można w końcu jeść to samo). Nie robiłem wprawdzie nigdy ciasta parzonego, ale to zdjęcie i ten sosik, mmmm, chyba się skuszę 🙂 Najwyżej będą podejścia nr 2, 3, 4 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 lutego 2015 at 09:12

      Udało mi się za pierwszym podejściem, więc wyjdą też każdemu:)

      Odpowiedz
  4. Kimberlie Robert says

    18 lutego 2015 at 14:00

    Beautiful photo! Even though I can’t read your page, as it isn’t my language, the picture tells me the story. Good work!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lutego 2015 at 14:03

      Just scroll down for recipe in English:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wołowina po burgundzku / Beef bourguignon

Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Orientalna zupa z dyni z mlekiem kokosowym i chilli / Butternut squash, chilli & coconut soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress