Share the post "Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce"
Tłusty czwartek już niebawem, warto więc zacząć planować słodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane ze szprycy wprost na gorący olej i podane z pysznym sosem czekoladowo-kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro 🙂
Sprawdziła się doskonale, ale nie ma się co dziwić zawiera minimum 50% kakao i świetnie sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego. Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in. owoce morza, ryby, sery, koncentraty, nabiał, wędliny, mrożonki), potrzebne do prowadzenia restauracji na najwyższym poziomie. Możecie też zajrzeć na stronę Makro czekolada w kuchni, gdzie znajdziecie też inne doskonałe dania z jej wykorzystaniem.
Czekolady z Makro dotarły do mnie w postaci 2 ogromnych brył o wadze po 1 kg każda! 🙂 Chyba nigdy wcześniej nie widziałam takich wielkich czekolad, ucieszyłam się jak dziecko 😛 Tak czy inaczej, mam spory zapas na dłuższy czas doskonałej jakości czekolady. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Churros z sosem czekoladowo-kawowym
(4 porcje)
Składniki:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 125 g mąki
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- olej do smażenia
Składniki na sos czekoladowo-kawowy:
- 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select)
- 125 ml śmietanki 36%
- 50 ml mocnej kawy
Przygotowanie:
- W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.
- W oddzielnej misce ubij na jednolitą masę jajka, dodaje je do przygotowanej wcześniej masy i ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty.
- W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.
- Na płaskim talerzu wymieszaj cukier z cynamonem i wymieszaj w nim churros, gdy będą jeszcze ciepłe.
- W celu zrobienia sosu, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę wraz ze śmietanką, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj kawę. Podawaj do maczania churros.
Smacznego!
English version
Churros with chocolate coffee dipping sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 250 ml water
- 100 g butter
- pinch of salt
- 2 tbsp brown sugar
- 125 g all-purpose flour
- 3 large eggs
- 1/2 cup castor sugar
- 3 tsp ground cinnamon
- oil for frying
Ingredients for chocolate coffee sauce:
- 150 g good quality dark chocolate with min. 50% cocoa (I used Horeca Select)
- 125 ml cream 36 %
- 50 ml strong coffee
Preparation:
- In small sauce pan bring the water, butter, salt and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.
- In a separate bowl beat 3 eggs and then add this to the roux and continue to beat with an electric mixer, until a nice thick paste reached.
- Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a time. Turn the churros over when they are brown on the one side and continue to cook the other side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.
- Mix the cinnamon and castor sugar together and toss the churros in this while they are still warm.
- To make the sauce, put all the ingredients except coffee in a double boiler and melt together. Once it is a nice glossy consistency, add the coffee, stir and serve.
Enjoy!
marcelina says
Pierwszy raz robiłam i od razu zniknęły 🙂 Przepyszne i idealne na tłusty czwartek w parze z pączkiem 🙂
Dzi says
U mnie tak samo! 🙂
Dobrana says
Mniam, wyglądają pycha 🙂 zamierzasz pozostałości z tych 2 kg czekolady wykorzystać do czegoś, czy po prostu, ordynarnie zjeść samą? 😛
Dzi says
Spożytkuję na pewno do jakiegoś innego dania/ciasta 🙂 Chociaż moja połówka zauważyłam podgryza od czasu do czasu 😛
Bronisław says
Ja już tą nazwę gdzieś słyszałem, ale nawet nie skojarzyłbym jej z takimi pysznościami 🙂 Churros to jest interesująca alternatywa dla pączków czy chrustu (ileż można w końcu jeść to samo). Nie robiłem wprawdzie nigdy ciasta parzonego, ale to zdjęcie i ten sosik, mmmm, chyba się skuszę 🙂 Najwyżej będą podejścia nr 2, 3, 4 🙂
Dzi says
Udało mi się za pierwszym podejściem, więc wyjdą też każdemu:)
Kimberlie Robert says
Beautiful photo! Even though I can’t read your page, as it isn’t my language, the picture tells me the story. Good work!
Dzi says
Just scroll down for recipe in English:)