Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami

Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami"

  • Facebook
  • X

Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe danie do przygotowania, a pięknie prezentuje się na talerzu.Pieczona polędwiczka wieprzowa, świeży szpinak,boczek,mozzarella i suszone pomidory-kompozycja doskonała.W celu odchudzenia dania, można zamiast boczku użyć szynki parmeńskiej i mozzarelli z obniżoną zawartością tłuszczu.Podałam ją ze szwedzkimi ziemniakami Hasselback. Polecam!

Czas przygotowania: ok. 30 min,Czas pieczenia: max.30 min,Porcje: 3-4

 

Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ok. 50 g startej mozzarelli
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
  • ok. 7 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj czosnek,sok z cytryny,musztardę,oliwę z oliwek i pieprz.
  2. Umytą i osuszoną polędwiczkę przekrój wzdłuż, tak by pozostało ok 0,5 cm nienaruszonego mięsa od spodu. Rozłóż ją i przekrój ponowne wzdłuż 2 powstałe połówki także pozostawiając ok 0,5 cm nienaruszonego mięsa od spodu. Przykryj mięso folią spożywczą i rozbij je tłuczkiem do grubości ok.5-7 mm.
  3. Zdejmij folię i posmaruj polędwiczkę 1/2 zawartości mieszanki z miseczki. Rozłóż równomiernie warstwy sera,szpinaku pomidorów i na końcu boczku. Zaczynając od szerszej strony zacznij zwijać mieso w ciasny rulon. Zepnij łączenie wykałaczkami lub obwiąż cały rulon nicią kuchenną.
  4. Posól i popieprz mięso, a następnie wysmaruj je resztą sosu z miseczki.
  5. Umieść polędwiczkę na ruszcie umieszczonym nad nad naczyniem żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC. Piecz przez 25-30 minut, lub do momentu gdy termometr kuchenny wbity w najgrubszą część mięsa wskaże 70-75 oC.
  6. Pod koniec pieczenia ustaw w piekarniku funkcję grilla, by mięso się delikatnie przyrumieniło.
  7. Wyłóż polędwiczkę na deskę do krojenia i daj jej „odpocząć” przez 10 min. Następnie pokrój ją w plastry i podawaj.

 

Share the post "Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: boczek, mięso, mozzarella, musztarda, obiad, polędwiczka, suszone pomidory, szpinak, wieprzowina

« Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem
Truskawki zapiekane w koglu moglu »

Comments

  1. Eliza says

    21 kwietnia 2013 at 08:01

    Lubię polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem, często robię taki obiad 🙂

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    21 kwietnia 2013 at 08:29

    🙂

    Odpowiedz
  3. Qchenne-inspiracje, Małgosia says

    21 kwietnia 2013 at 10:00

    Pięknie wygląda to danie! I polędwiczka i ziemniaczki. Bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 kwietnia 2013 at 10:10

      Dziękuję i polecam:)

      Odpowiedz
  4. Wiewióra says

    21 kwietnia 2013 at 14:10

    kolejne smakowite danie zastaję u Ciebie na stronie!!! piękne i pyszne 🙂

    Odpowiedz
  5. M.G says

    17 grudnia 2016 at 13:13

    nie bardzo wiem jak mam pokroić tą polędwiczkę. To najpierw wzdłuż żeby powstały dwie i potem jeszcze raz czy jak? bo nie mogę ogarnąć?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 grudnia 2016 at 14:10

      Najpierw wzdłuż na poł (nie do końca, jak książka), następnie 2 połówki dokładni identycznie, tak żeby powstał placek o jednolitej grubości.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken

Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera

Zupa-cheeseburgerowa-Cheeseburger-soup

Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup

Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress