Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe danie do przygotowania, a pięknie prezentuje się na talerzu.Pieczona polędwiczka wieprzowa, świeży szpinak,boczek,mozzarella i suszone pomidory-kompozycja doskonała.W celu odchudzenia dania, można zamiast boczku użyć szynki parmeńskiej i mozzarelli z obniżoną zawartością tłuszczu.Podałam ją ze szwedzkimi ziemniakami Hasselback. Polecam!
Czas przygotowania: ok. 30 min,Czas pieczenia: max.30 min,Porcje: 3-4
Polędwiczka nadziewana szpinakiem,mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ok. 50 g startej mozzarelli
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- ok. 7 cienkich plasterków wędzonego boczku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj czosnek,sok z cytryny,musztardę,oliwę z oliwek i pieprz.
- Umytą i osuszoną polędwiczkę przekrój wzdłuż, tak by pozostało ok 0,5 cm nienaruszonego mięsa od spodu. Rozłóż ją i przekrój ponowne wzdłuż 2 powstałe połówki także pozostawiając ok 0,5 cm nienaruszonego mięsa od spodu. Przykryj mięso folią spożywczą i rozbij je tłuczkiem do grubości ok.5-7 mm.
- Zdejmij folię i posmaruj polędwiczkę 1/2 zawartości mieszanki z miseczki. Rozłóż równomiernie warstwy sera,szpinaku pomidorów i na końcu boczku. Zaczynając od szerszej strony zacznij zwijać mieso w ciasny rulon. Zepnij łączenie wykałaczkami lub obwiąż cały rulon nicią kuchenną.
- Posól i popieprz mięso, a następnie wysmaruj je resztą sosu z miseczki.
- Umieść polędwiczkę na ruszcie umieszczonym nad nad naczyniem żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC. Piecz przez 25-30 minut, lub do momentu gdy termometr kuchenny wbity w najgrubszą część mięsa wskaże 70-75 oC.
- Pod koniec pieczenia ustaw w piekarniku funkcję grilla, by mięso się delikatnie przyrumieniło.
- Wyłóż polędwiczkę na deskę do krojenia i daj jej „odpocząć” przez 10 min. Następnie pokrój ją w plastry i podawaj.
Eliza says
Lubię polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem, często robię taki obiad 🙂
Dzi says
🙂
Qchenne-inspiracje, Małgosia says
Pięknie wygląda to danie! I polędwiczka i ziemniaczki. Bardzo smakowicie 🙂
Dzi says
Dziękuję i polecam:)
Wiewióra says
kolejne smakowite danie zastaję u Ciebie na stronie!!! piękne i pyszne 🙂
M.G says
nie bardzo wiem jak mam pokroić tą polędwiczkę. To najpierw wzdłuż żeby powstały dwie i potem jeszcze raz czy jak? bo nie mogę ogarnąć?
Dzi says
Najpierw wzdłuż na poł (nie do końca, jak książka), następnie 2 połówki dokładni identycznie, tak żeby powstał placek o jednolitej grubości.