Dziś przedstawiam przepis na bezgrzeszne i bardzo sycące gofry pełnoziarniste. Zamiast zwykłej mąki dodajemy tą pełnowartościową, która na długo zapewni na poczucie sytości, a zamiast cukru miód – samo zdrowie! Gofry są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – przepyszne! Robię zawsze podwójną porcję i odgrzewam w piekarniku następnego dnia na śniadanie. Podaję je zazwyczaj z dżemem i owocami, polecam!
Scroll down for recipe in English
Przepyszne gofry pełnoziarniste
(4-5 porcje)
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1 ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅛ łyżeczki soli
- dżem i owoce do podania
Przygotowanie:
- Włącz i rozgrzej gofrownicę.
- W dużej misce wymieszaj dokładnie trzepaczką jaja, mleko, olej, miód, cynamon i sodę.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką do otrzymania jednolitego ciasta.
- Wylej po porcji ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia.
- W trakcie pieczenia kolejnych porcji przechowuj gofry w cieple i podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to dżem z owocami;)
Smacznego!
English version
Whole-wheat waffles
(4-5 servings)
Ingredients:
- 2 large eggs
- 1 ¾ cups milk
- ¼ cup oil
- 1 tablespoon honey
- ½ teaspoon ground cinnamon
- ¼ teaspoon baking soda
- 1 ½ cups whole-wheat flour
- 2 teaspoons baking powder
- ⅛ teaspoon salt
- jam and berries for serving
Preparation:
- Preheat your waffle iron.
- In a large mixing bowl whisk together the eggs, milk, oil, honey, cinnamon, and baking soda until well combined.
- Add in the flour, baking powder, and salt and whisk together just until smooth.
- When the waffle iron is hot, ladle some batter onto the center of the iron. Cook until browned.
- Keep waffles warm until you finish cooking all of them. Top with jam and berries.
Enjoy!
masło ghee says
takie świeże jeżyny na chrupiącym gofrze… mmm… 🙂
Dzi says
Pyszne:)
Naboki says
Wyglądają przepysznie! Na pewno wypróbuję przepis 🙂
Dzi says
🙂
Anna says
Pięknie wyglądają te gofry z jeżynami!
mlody says
Mmmmmm pycha 🙂
ewela says
Świetny przepis, próbowałam i gofry wyszły pyszne i pachnące. Myślę, że nie będę musiała już chować gofrownicy do szafy. Niestety ostatnio tam spędzała cały czas, bo odkąd przeszłam na dietę unikam mąki pszennej, a nie znałam innych przepisów.
Teraz już mam pretekst, żeby jeść słodkości bez wyrzutów sumienia.
Dzi says
Cieszę się, że smakowały:) robię je przynajmniej raz w tygodniu.
Aga says
Cudne
zofijka says
gofry wyszly ciemne jak murzynk i mało chrupiace,,zupelnie nie takie jak na zdjęciu a według tego przepisu .Porazka.
Dzi says
Szczerze mówiąc nie wiem co mogło pójść nie tak, powtarzam te gofry regularnie i zawsze wychodzą pyszne!
Anna says
Podejrzewam, ze jajka byly od razu z lodowki. I gofrownica malo rozgrzana. Wszystkie produkty musza miec temperature pokojowa.
Dzi says
słuszne uwagi:)
Justa says
Dziwne. Robie 3 raz i są zaje…..
malwina says
Ile mogą miec kalorii w jednej porcji ??
Dzi says
Nie mam pojęcia bo i też potrzeby liczenia kalorii nigdy nie miałam 😉 W internetach jest mnóstwo kalkulatorów, które wyliczają takie rzeczy.
Aneta says
Potwierdzam 🙂 Proponowane gofry są przepyszne. Zachowuję przepis na później.
Edyta says
Jaki rodzaj mąki pełnoziarnistej Pani poleca?
Dzi says
Zazwyczaj mieszam pszenną i żytnią;)
Natalia says
Przyklejały mi się do gofrownicy , nie umiałam ich potem odkleić, nie pomogło smarowanie tłuszczem, następne znowu się przykleiły, zrezygnowałam z pieczenia…
Dzi says
Przykro mi, że nie wyszły. Opisane objawy wskazują na słabą moc gofrownicy, może tutaj tkwi problem?
Justa says
Ja niczym nie smaruje i nic sie nie przykleja. Sa super.
Justa says
Te gofry są obłedne. Robię podwójną porcję . Pół maki pszenna 2000 i orkiszowa 2000. Bez miodu bo mam insulinooporność. Rodzina je pokochała.
Zyta says
Gofry pełnoziarniste robilam nie raz a te mi nie wychodza. Pierwsze rozwarstwily się na pół. Kolejne gumowate ze ciężko je wyjac 🙁
Dzi says
Przykro mi, ze Pani nie wychodza:( Trudno mi opisie też stwierdzić co może być nie tak…
Aga says
Przepis średni nie wyszły – gumowate i gorzkie. Szukam dalej przepisu na zdrowe pełnoziarniste gofry…
Mariola says
Moje całkiem dobre 🙂 Jeśli występuje problem i nie chcą wyjść (dać się wyjąć), może trzeba dłużej podgrzać. Pierwsza porcja dobrze wyszła z gofrownicy, druga rozrywała się troszeczkę. Ja w swojej piekłam w opcji classic, mam też inne opcje i każda różni się czasem pieczenia, trzeba znaleźć swój czas, nawet metodą prób i błędów…
Judyta says
Moje ciasto wyszlo mega rzadkie. Za mało mąki jest w przepisie
Jam says
Tragedia. Guma a nie chrupiący gofer. Do tej pory robiłam zwykle i chociaż były pyszne, a te trafiły prosto do kosza. Wszystko wg przepisu
Jula says
Gofry totalnie nie wyszły, nie wiem w czym tkwi problem, ale kursy w tym wypadku nie polecam 😉
Dagmara says
Pycha, wyszły pulchne i dużo lepsze niż ze zwykłej mąki
Hanna says
Zgadzam się 🙂 pycha, a do tego świetnie się mrożą, potem odgrzane w tosterze mega chrupiące i delikatne