Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

by Dzi 31 komentarzy

Share the post "Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na bezgrzeszne i bardzo sycące gofry pełnoziarniste. Zamiast zwykłej mąki dodajemy tą pełnowartościową, która na długo zapewni na poczucie sytości, a zamiast cukru miód – samo zdrowie! Gofry są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze – przepyszne! Robię zawsze podwójną porcję i odgrzewam w piekarniku następnego dnia na śniadanie. Podaję je zazwyczaj z dżemem i owocami, polecam!

Scroll down for recipe in English

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Przepyszne gofry pełnoziarniste

(4-5 porcje)

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅛ łyżeczki soli
  • dżem i owoce do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz i rozgrzej gofrownicę.
  2. W dużej misce wymieszaj dokładnie trzepaczką jaja, mleko, olej, miód, cynamon i sodę.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i ponownie dokładnie wymieszaj trzepaczką do otrzymania jednolitego ciasta.
  4. Wylej po porcji ciasta na rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia.
  5. W trakcie pieczenia kolejnych porcji przechowuj gofry w cieple i podawaj z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to dżem z owocami;)

Smacznego!

English version

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Whole-wheat waffles

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 2 large eggs
  • 1 ¾ cups milk
  • ¼ cup oil
  • 1 tablespoon honey
  • ½ teaspoon ground cinnamon
  • ¼ teaspoon baking soda
  • 1 ½ cups whole-wheat flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • ⅛ teaspoon salt
  • jam and berries for serving

Preparation:

  1. Preheat your waffle iron.
  2. In a large mixing bowl whisk together the eggs, milk, oil, honey, cinnamon, and baking soda until well combined.
  3. Add in the flour, baking powder, and salt and whisk together just until smooth.
  4. When the waffle iron is hot, ladle some batter onto the center of the iron. Cook until browned.
  5. Keep waffles warm until you finish cooking all of them. Top with jam and berries.

Enjoy!

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Share the post "Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: deser, gofry, jagody, jeżyny, maliny, śniadanie, słodkości

« Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole
Piknik z CODZISW.MENU »

Comments

  1. masło ghee says

    18 września 2015 at 13:45

    takie świeże jeżyny na chrupiącym gofrze… mmm… 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 września 2015 at 13:53

      Pyszne:)

      Odpowiedz
  2. Naboki says

    19 września 2015 at 13:27

    Wyglądają przepysznie! Na pewno wypróbuję przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 września 2015 at 13:44

      🙂

      Odpowiedz
  3. Anna says

    19 września 2015 at 15:56

    Pięknie wyglądają te gofry z jeżynami!

    Odpowiedz
  4. mlody says

    25 września 2015 at 19:33

    Mmmmmm pycha 🙂

    Odpowiedz
  5. ewela says

    28 września 2015 at 10:08

    Świetny przepis, próbowałam i gofry wyszły pyszne i pachnące. Myślę, że nie będę musiała już chować gofrownicy do szafy. Niestety ostatnio tam spędzała cały czas, bo odkąd przeszłam na dietę unikam mąki pszennej, a nie znałam innych przepisów.
    Teraz już mam pretekst, żeby jeść słodkości bez wyrzutów sumienia.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 września 2015 at 10:10

      Cieszę się, że smakowały:) robię je przynajmniej raz w tygodniu.

      Odpowiedz
  6. Aga says

    25 października 2016 at 18:13

    Cudne

    Odpowiedz
  7. zofijka says

    12 listopada 2016 at 16:14

    gofry wyszly ciemne jak murzynk i mało chrupiace,,zupelnie nie takie jak na zdjęciu a według tego przepisu .Porazka.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 listopada 2016 at 16:46

      Szczerze mówiąc nie wiem co mogło pójść nie tak, powtarzam te gofry regularnie i zawsze wychodzą pyszne!

      Odpowiedz
      • Anna says

        30 listopada 2019 at 16:35

        Podejrzewam, ze jajka byly od razu z lodowki. I gofrownica malo rozgrzana. Wszystkie produkty musza miec temperature pokojowa.

        Odpowiedz
        • Dzi says

          30 listopada 2019 at 16:38

          słuszne uwagi:)

          Odpowiedz
    • Justa says

      3 lutego 2019 at 17:02

      Dziwne. Robie 3 raz i są zaje…..

      Odpowiedz
  8. malwina says

    23 lipca 2017 at 13:28

    Ile mogą miec kalorii w jednej porcji ??

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 lipca 2017 at 13:33

      Nie mam pojęcia bo i też potrzeby liczenia kalorii nigdy nie miałam 😉 W internetach jest mnóstwo kalkulatorów, które wyliczają takie rzeczy.

      Odpowiedz
  9. Aneta says

    18 listopada 2017 at 16:51

    Potwierdzam 🙂 Proponowane gofry są przepyszne. Zachowuję przepis na później.

    Odpowiedz
  10. Edyta says

    27 czerwca 2018 at 11:37

    Jaki rodzaj mąki pełnoziarnistej Pani poleca?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 czerwca 2018 at 11:49

      Zazwyczaj mieszam pszenną i żytnią;)

      Odpowiedz
  11. Natalia says

    1 października 2018 at 17:20

    Przyklejały mi się do gofrownicy , nie umiałam ich potem odkleić, nie pomogło smarowanie tłuszczem, następne znowu się przykleiły, zrezygnowałam z pieczenia…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 października 2018 at 17:58

      Przykro mi, że nie wyszły. Opisane objawy wskazują na słabą moc gofrownicy, może tutaj tkwi problem?

      Odpowiedz
    • Justa says

      3 lutego 2019 at 17:04

      Ja niczym nie smaruje i nic sie nie przykleja. Sa super.

      Odpowiedz
  12. Justa says

    3 lutego 2019 at 17:05

    Te gofry są obłedne. Robię podwójną porcję . Pół maki pszenna 2000 i orkiszowa 2000. Bez miodu bo mam insulinooporność. Rodzina je pokochała.

    Odpowiedz
  13. Zyta says

    28 kwietnia 2019 at 18:08

    Gofry pełnoziarniste robilam nie raz a te mi nie wychodza. Pierwsze rozwarstwily się na pół. Kolejne gumowate ze ciężko je wyjac 🙁

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 kwietnia 2019 at 18:33

      Przykro mi, ze Pani nie wychodza:( Trudno mi opisie też stwierdzić co może być nie tak…

      Odpowiedz
  14. Aga says

    2 stycznia 2021 at 09:19

    Przepis średni nie wyszły – gumowate i gorzkie. Szukam dalej przepisu na zdrowe pełnoziarniste gofry…

    Odpowiedz
  15. Mariola says

    11 lipca 2021 at 14:31

    Moje całkiem dobre 🙂 Jeśli występuje problem i nie chcą wyjść (dać się wyjąć), może trzeba dłużej podgrzać. Pierwsza porcja dobrze wyszła z gofrownicy, druga rozrywała się troszeczkę. Ja w swojej piekłam w opcji classic, mam też inne opcje i każda różni się czasem pieczenia, trzeba znaleźć swój czas, nawet metodą prób i błędów…

    Odpowiedz
  16. Judyta says

    29 października 2021 at 20:17

    Moje ciasto wyszlo mega rzadkie. Za mało mąki jest w przepisie

    Odpowiedz
  17. Jam says

    30 sierpnia 2022 at 12:30

    Tragedia. Guma a nie chrupiący gofer. Do tej pory robiłam zwykle i chociaż były pyszne, a te trafiły prosto do kosza. Wszystko wg przepisu

    Odpowiedz
  18. Jula says

    21 września 2022 at 21:19

    Gofry totalnie nie wyszły, nie wiem w czym tkwi problem, ale kursy w tym wypadku nie polecam 😉

    Odpowiedz
  19. Dagmara says

    6 lutego 2023 at 17:51

    Pycha, wyszły pulchne i dużo lepsze niż ze zwykłej mąki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

SUEÑO Cafe & Tapas Bar – recenzja

Crostini z kurkami i grzybami shitake / Chanterelle and shitake mushroom crostini

Liebster Blog Award

Pizza z tortilli z wołowiną i salsą z pieczonych pomidorów

Burrito śniadaniowe / Breakfast burritos

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress