To danie jest jednym z przykładów wykorzystania pesto z suszonych pomidorów. Makaron w kremowym sosie z pesto z suszonych pomidorów i mascarpone jest bardzo łatwy i szybki do wykonania, w związku z czym śmiało można go zaplanować na obiad w tygodniu.Ja miałam akurat tagliatelle, ale można w tym przepisie użyć swojego ulubionego.Polecam!
Przygotowanie:max. 30 min,Ilość porcji:2-3
Makaron w kremowym sosie z pesto z suszonych pomidorów i mascarpone
Składniki:
- 4 łyżki pesto z suszonych pomidorów np, z tego przepisu
- 1/2 szklanki śmietanki 18 %
- 100 g serka mascarpone
- 1/4 łyżeczki płatków chilli (lub zmielonego)
- sól do smaku
- 230 g suchego makaronu (np. tagliatelle)
- opcjonalnie posiekana świeża pietruszka do posypania
- opcjonalnie starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
- W tym samym czasie rozgrzej dużą patelnię, włóż pesto, śmietankę i i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj mascarpone, całość dokładnie wymieszaj, dodaj chilli i dopraw sos solą. Gotuj go na małym ogniu około 15 minut, lub do momentu gdy sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Jeżeli będzie zbyt gęsty,dolej troszkę wody z gotującego się makaronu.
- Włóż do sosu ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj posypany posiekaną pietruszką lub parmezanem.
Wygląda pysznie. Z suszonych pomidorów jeszcze pesto nie jadłam. 🙂
Jako pomidoroholik (już nie anonimowy), muszę stwierdzić, że taki makaron to coś zdecydowanie dla mnie 🙂
Też pomidory uwielbiam w każdej postaci:)
I saw this on Pinterest and had to read more about this lovely dish. I’m so glad that I did because I am loving your recipes and your photos are beautiful!
As far as this dish is concerned, it’s the kind of pasta that I can eat a giant bowl of, yum!